Blogg

Tomas Bäcklund

Tomas Bäcklund, CMO Elite Hotels, om ledarskap, lönsam kreativitet och nästa träff med MiS Inhousecheferna

Marknadsföreningen Sverige | Blogginlägg, Gästblogg

”Ett gemensamt mål tror jag är superviktigt för att alla ska känna att de vet vart bolaget är på väg”

Den 5 september är det dags för MiS Inhousecheferna att träffas igen; nätverksgruppen för dig som är medlem i Marknadsföreningen och inhousechef (eller marknadschef med planer på att starta en inhousebyrå). Detta blir nätverkets tredje event och denna gång diskuterar de hur man skapar en organisation rustad för att uppnå både kreativ effekt och lönsam effektivitet, och vi gästas av Tomas Bäcklund, CMO på Elite Hotels, och en av finalisterna till Årets Marknadschef 2024. Inför eventet fångade vi upp lite frågor med Tomas, bl a om hans tankar kring ledarskap och bästa tips till en tillträdande inhousechef. 

Tomas Bäcklund
Tomas Bäcklund, CMO Elite Hotels

Hur skulle du sammanfatta dina tankar om ledarskap?

– Det är ett rätt brett ämne men min grundläggande inställning är att ditt jobb som ledare är att säkerställa att dina kollegor både har förutsättningar och möjligheter att utföra sitt arbete på bästa sätt. Det tror jag man skapar genom en inställning där man försöker möjliggöra ett hållbart arbetsklimat, ser till att alla får ihop sin vardag och dela en resa tillsammans. Det senare, det vill säga ett gemensamt mål tror jag är superviktigt för att alla ska känna att de vet vart bolaget är på väg (och hur just de kan bidra till de övergripande målen).

Temat för nästa träff med nätverket MiS Inhousecheferna är ”kreativ effekt & lönsam effektivitet”, berätta mer om din ingång på det?

– Jag har förmånen att verka i en miljö som är flexibel, har snabbt till beslut och en vilja att alltid förbättra sig. Med det sagt sker allt hos oss inom ramen för en lönsam och långsiktig affär. Det innebär att varje projekt, varje kampanj, varje film och varje bild måste ha ett tydligt syfte och bidra till målen.

Man kan välja att se det som en begränsning eller möjlighet (och jag gör det senare). För att trots begränsade medel nå framgång måste man då i stället göra saker annorlunda och mer kreativt än de med större budget. Så i det avseendet blir kreativiteten ett viktigt verktyg för att uppnå lönsamhet.

Vad är på gång hos Elite Hotels?

– Vi har ju öppnat en rad nya hotell de senaste åren, The Wood Hotel by Elite i Skellefteå, Elite Hotel Brage i Borlänge, destinationshotellet Ad Astra by Elite i Södertälje och nu senast Elite Hotell Mårtenson i Halmstad. Nästa steg i den resan är vårt nya hotell i Kiruna som öppnar första halvåret 2025. Det kommer precis som de som tidigare nämnts bli ett superfint hotell med två restauranger, tak-bar och ett spa som är såväl inomhus som utomhus.

Kiruna ligger ju också nära Abisko nationalpark vilket är ett av vårt vackra lands absolut finaste platser. Riksgränsen ligger inte heller långt därifrån. Med andra ord ett grymt hotell för att upptäcka naturen, midnattssolen och norrsken.

Dina bästa tips till en helt ny inhousechef?

– Försök att så snabbt som möjligt bilda dig en uppfattning om inte bara din egen organisation utan också alla kontaktytor som finns. Se hur du kan öka samarbetet för att optimera utfallet på de insatser ditt team gör. Försök att sätta dig in i bolagets övergripande mål och se hur just du/ni kan bidra till att verka för dem. Och sist – försök snabbt identifiera de utmaningar och hinder som är mest påtagliga för både dig och din organisation.

Som marknadschef, vilket ämne eller område håller dig vaken på nätterna just nu?

– Kanske tråkigt (för att alla pratar om det) men vi gör en del AI-tester nu rätt brett och försöker se hur vi kan använda det för att ta bort repetitivt arbete från våra anställda. Vår övergripande vision är ”Sveriges bästa hotellupplevelse” och för att leverera på den måste vi alltid säkerställa att vi lägger så mycket tid det bara går på service (snarare än administrativt arbete). Direkt relaterat till mitt arbete inom marknadsföring och digital utveckling handlar det om att optimera kundresan fullt ut (så att våra gäster får en förstklassig service, såväl digitalt som fysiskt).

Hotellbranschen har inga standardiserade system och vi vill i alla lägen säkerställa att vi möter våra gästers behov. Det ställer höga krav på att de underliggande systemen samarbetar med varandra, att lagret ovanpå har såväl bra UX som inbjudande design och även en organisation bakom som har medel och verktyg för att kontinuerligt förbättra dem. Det håller mig kanske inte vaken på nätterna men det är absolut en del som upptar en stor del av min vakna tid 🙂.

Nästa träff med MiS Inhousecheferna: 5 september – Kreativ effekt och lönsam effektivitet

05-sep-24 event-img

Nätverket MiS Inhousecheferna: Kreativ effekt och lönsam effektivitet

[STOCKHOLM] 5 sep: Under denna tredje träff i nätverket diskuterar vi hur man skapar en organisation rustad för att uppnå både kreativ effekt och lönsam effektivitet. Lyssna till en inspirationsföreläsning med Tomas Bäcklund, CMO på Elite Hotels.

Marie Sommar och Pino Roscigno

Nu heter vi Marknadsföreningen Sverige – det här innebär det för dig som medlem

Marknadsföreningen Sverige | Blogginlägg, Föreningen

En namnändring som öppnar för en bredare geografisk spridning – i övrigt är allt som tidigare

Nu i juni har föreningen tagit ett nytt kliv i sin historia och byter namn från Marknadsföreningen Stockholm till Marknadsföreningen Sverige (Swedish Marketing Association).

Sedan pandemin har vi fortsatt att vidareutveckla vårt digitala erbjudande och har numera vår digitala Members Lounge och ett online-medlemskap som samlar medlemmar runt om i Sverige. Vi är samtidigt så glada över att den värdefulla fysiska mötesplatsen blomstrar igen med välbesökta nätverksträffar och inspirationsevent, där vi nu framöver förutom Stockholm också kommer erbjuda event i Göteborg.

Vi fortsätter vår fina dialog & samarbeten med andra lokala marknadsföreningar, där vårt online-erbjudande kan fungera som ett komplement till ett starkt IRL-erbjudande lokalt. Våra vänner i Marknadsföreningen Halland är först ut och vi hoppas att fler vill hänga på. Våra fyra utmärkelser under paraplyet Årets Marknadschef har hela tiden varit nationellt täckande och vi lägger nu dessutom grunden för certifieringar i vårt utbildningsutbud.

”Det är ett antal strategiska pusselbitar som fallit på plats; med vår digitala plattform MEMBERS LOUNGE & Online-medlemskap, vår satsning på tech via förvärvet av CMO goes TECH, samt certifieringar och samarbeten med lokala föreningar, säger föreningens vd Marie Sommar. Det här sätter riktningen och öppnar upp nya spännande partnerskap framöver och ett starkare Marknadsföreningen Sverige, fortsätter hon.

– Vi i MiS har successivt både i erbjudande och anslag blivit allt mer nationella, en resa som startade för många år sedan med Årets Marknadschef, och där namnändringen nu blir ett naturligt nästa steg, berättar föreningens ordförande Pino Roscigno.

För er medlemmar är vi fortsatt MiS – mötesplatsen med inspiration och livslångt lärande för marknadsförare och kommunikatörer. I vår digitala Members Lounge kommer du möta ännu fler medlemmar från olika delar av landet, vi skapar ett starkare utbildningserbjudande, fler givande samarbeten med andra organisationer och partners samt tillgång till IRL-träffar i Stockholm och Göteborg. Vi ser fram emot dessa nya kliv i marknadsföreningens historia. Starkare, bättre och smartare tillsammans ❤️

No Ordinary Scent

Spaningar och bilder från vår workshop med No Ordinary Scent

Marknadsföreningen Sverige | Blogginlägg, Referat

Väldoftande och kreativ workshop hos NOS i förra veckan

– Missa inte ditt medlemserbjudande från NOS i juni-augusti!

Visste du att doftsinnet är det enda sinnet vi kan träna upp naturligt? Doft är starkt kopplat till emotionella upplevelser och minnen.

I förra veckan hade vi en fantastisk sommaravslutning här på MiS tillsammans med doftexperterna på NOS Emotiontech. Sandra Kinnmark berättade om hur man kan använda doft kopplat till sitt varumärke och emotionella kundupplevelse – även kallat scentbranding, och Amelie Saltin Thor gav oss en genomgång av deras AI-verktyg Emotiontech™️.

Så häftigt att få lyssna till case kring hur doft påverkar varumärke och affär, samt hur processen ser ut när man tar fram en doft till sitt varumärke. I ett exempel hade försäljningen av citrusrelaterade produkter ökat med 37% efter att man använde citrusdoft i entrén till matbutiken. Wow!

Det blev många skratt och bubbliga samtal när vi doftade på både basnoter och accord för att komponera samman till sin egen signaturdoft att ta med sig hem.

”Inspirerande att få lära sig mer om doft, och kopplingen till brand. Och i vanlig ordning bjussigt event både vad gäller stämning & i det här fallet – helt fantastiskt att få med sig en stor flaska av sin personliga parfym hem. TACK!”

Vi tackar för den fina feedbacken och alla ni som var med oss hos NOS i Gamla Stan i förra veckan!

___________
Text: Elina Andersson
Foto: Per Almegård

Sommardeal från NOS till alla medlemmar

Skapa din egen parfym i sommar!

Du får 20% rabatt juni-augusti på en parfym-workshop. Erbjudandet gäller dig och sällskap, ange att du är medlem i Marknadsföreningen vid bokning.

Om workshop på NOS:
Välkommen till vår 90-minuters parfym workshop där vi dyker ner i premium parfymernas värld. Upptäck och skapa din egen personliga doft, guidad av doftexperter. Perfekt för entusiaster och för dem som söker en unik, kreativ upplevelse.

Din egen 30 ml. Eau de Parfum ingår. 
Skomakargatan 32, T – Gamla Stan, Stockholm.
Ord. Pris: 1250 kr/person.

Gör så här: 

 1. Hitta en ledig tid här: https://www.bokadirekt.se/places/no-ordinary-scent-57297
 2. Maila till workshop@noordinaryscent.com

Ange antal som kommer på workshop och önskad tid, samt att du kommer från Marknadsföreningen, så bokar vi in er. Betalning sker på plats.

splash
Attention och varumärke

Erik Modig: Tio lärdomar om attention som varje annonsör måste förstå

Marknadsföreningen Sverige | Blogginlägg, Gästblogg

Distinkthet och attention – hur hänger det ihop?

Den 14 juni har vi en högintressant heldagskurs på plats i Stockholm. Inför kursen ”Så bygger du ett starkt och distinkt varumärke” delar vi här en artikel på samma ämne, av kursledare Erik Modig. 

Erik Modig

Både distinkthet och attention är två ord som de senaste åren börjat fått fästa inom marknadsföringsvärlden. Efter att Byron Sharp släppte ”How Brands Grow” ville marknadsförare ha svaret på hur de då skulle få sina varumärken att bli lättillgängliga i kundens huvud. Svaret kom lite senare genom Jenni Romaniuks bok ”Building distinctive brand assets”. Svaret är alltså att varumärken måste bli mer distinkta. Helt enkelt ”poppa” ut mer i sin kommunikation för att enklare addera sig själv till kundens hjärna.

Här kommer också den naturliga kopplingen till buzzword nr 2 – attention. Vad vi lärt från attention-data är att väldigt mycket av digital annonsering sker med mycket kort exponeringstid. Så mycket som 85% ska ha fixationstid kortare än 2,5 sekunder. Det innebär att vikten av att kunna ”poppa” ut och in i huvudet på kund är viktigare än någonsin när tiden är så kort.

Det var med denna bakgrund som vi på Marknadsföreningen, tillsammans med Marketing Levels tog fram en heldag om just hur du kan göra ert varumärke mer distinkt. Med Erik Modig, som hjälpt över 20 bolag det senaste året att bli mer distinkta, så får du handledning av bästa möjliga lärare för detta. Han kan inte bara grunderna utan också genomförandet.

Kursen med Erik den 14 juni är din möjlighet till en fast track till ökad distinkthet och attention – medlemmar går dessutom våra kurser till ett förmånligt, lägre pris.

Om du redan nu är nyfiken på värdet av attention delar vi här också Eriks 10 lärdomar om detta från hans forskning på området. Mycket läsvärt! Vill du sen ha mer praktiska kunskaper så ses vi 14 juni.

Kursen genomförs i liten grupp, men några platser finns ännu.

Attention är på allas radar. Eller borde vara det. För att förklara varför har jag här sammanfattat tio lärdomar från Human Attention Study som genomfördes av mig i ett forskningsprojekt för Handelshögskolan i Stockholm Institute for Research tillsammans med Tobii och Odyssey.

Lärdom 1: Vad är passiv eye-tracking panel?

Låt oss börja med det som faktiskt är nytt och varför attention har uppmärksammats. Det är så kallad passiv eye-tracking. Den typ av studie som många känner till har en aktiv panel, vilket innebär att en panel rekryteras som genomför en specifik eye-tracking studie. Här används allt från klassisk eye-tracking där man använder glasögon för att analysera vad en aktiv panelist tittar på, till eye-trackers som är fristående eller använder kameran i dator eller mobil. Metoden använder ofta små paneler med fokus på enskilda annonser och kanaler.

Passiv panel innebär enbart så kallad passiv eye-tracking som använder kameran på desktop eller mobil tillsammans med en nedladdad mjukvara som trackar och analyserar det naturliga online-beteendet. Lösningen kräver inga tag-integrationer vilket gör att även walled garden mäts, samt att det finns tillgång till historisk data. Eye tracking görs via Tobiis Eye Tracker 5 eller via eye tracking algoritmer på webcam.

Vad innebär detta?

Vi får mer verklighetstrogna mått på hur många annonser som faktiskt tittas på samt hur länge de tittas på. Det ger nya och i många fall unika insikter på vilka förutsättningar annonser faktiskt har.

Mått för att förstå eye-tracking data

Attention handlar om fyra mått och korrelationen mellan dem. För det första såklart impressions. Sen har vi viewability som anges av hur många impressions som faktiskt visats. Här finns en standard men alla medier följer inte den. Därefter har vi det första eye-tracking måttet som är fixation. Det anges oftast också som en procent av antal impressions som en människa tittar på. Detta mäts med passiv panel och anger genomsnittlig fixation. Det fjärde måttet är gaze time eller tittid och anger längden på den genomsnittliga tittiden.

Erik Modig

Lärdom 2: En impression är inte en impression

Det är väldigt viktigt att inse att en impression inte är en impression. Som illustrerat nedan så kan jag visa data för tre olika köp på desktop. Samma antal impression men antalet som ser är väldigt stor skillnad och den totala tittiden är ca 10 ggr högre för köp 1 än för köp 3. Det innebär att en impression kan skapa 10 ggr så mycket effekt som en annan.

Erik Modig

Om vi tittar på den data som Sveriges Annonsörer gick ut med under 2023 utifrån just Tobiis och Odysseys sammanställning så ser vi att det är skillnad mellan olika kanaler. Vi ser också hur korta tider det är vi pratar om.

Erik Modig

Lärdom 3: Mediet styr initial uppmärksamhet

Reklam ska fånga uppmärksamhet. Det stämmer inte riktigt längre. När majoriteten av visningarna är korta är det exponeringen i form av kanal, plattform och placering som styr vilken initial uppmärksamhet en annons får. Mediet styr tittid mer än annonsen om vi pratar om exponeringstider under 4-5 sekunder. När majoriteten av exponeringar i det digitala är kortare än så måste annonsörer i högre utsträckning anpassa sig till de förutsättningar som mediet ger.

Annonsörer måste förstå förutsättningarna i mediet istället för att enbart fokusera på kreativitet. Detta är inget nytt men blir ännu viktigare med insikterna från attention-data.

Lärdom 4: Olika exponeringstider kan skapa olika effekt

Det verkar finnas några kritiska tidsspann för reklamexponering som möjliggör olika typer av effekter. För det första handlar det om tider under 2-2,5 sekunder. På denna tid är det svårt att kommunicera längre reklambudskap eller skapa nya faktabaserade minnen. Här blir främsta uppgiften att påminna och väcka känslor.

Mellan 2-2,5 och 4-5 sekunder går det att i högre utsträckning kommunicera information som bygger nya faktabaserade minnen. Efter ca 4-5 sekunder börjar kreativet verkligen att kunna väcka intresse och förlänga bearbetningen.

Erik Modig
Illustrativ bild av vilka effekter som går att uppnå med annonsering. Källa: Human Attention Study (2023)

Lärdom 5: Matcha era utmaningar med exponeringstider

Olika reklamuppgifter kräver olika längd av exponeringstider. Därmed blir det viktigt att veta hur lång exponering som krävs för att lyckas med olika uppgifter. Nedan ser ni ett exempel på vad olika uppgifter skulle kunna ta för tid. Dessa tider är självklart unika för varje varumärke så ta detta som ett tips för att själva resonera vad ni har möjlighet att göra på olika exponeringstider.

Erik Modig

Lärdom 6: Desktop och mobil har liknande utmaningar men i olika omfattning

Både desktop och mobil har utmaningar med uppmärksamhet. Utmaningarna ser dock lite annorlunda ut. För desktop är fixation en stor utmaning. Anledningen är att det finns många impressions som laddats men som inte visas på skärm, eller där många impressions visas samtidigt så att fixation blir låg. Det är väldigt stora skillnader på fixationsgrad mellan olika impressions.

För mobil är fixationsgrad en mindre utmaning i och med att skärmen är liten så allt som är viewable blir i hög utsträckning också fixerat. Utmaningen med mobil är främst tittid som tenderar att vara låg med tanke på snabb scrolltid.

För desktop blir mediaköp helt avgörande, för mobil är det viktigare att anpassa annonsen efter den lilla skärmen och korta exponeringstiden.

Lärdom 7: Visa igenkänningsbara varumärkeselement

Vid korta exponeringstider kan människor fortfarande uppfatta annonsen och påminnas av det som de redan känner till. Här är det därmed avgörande att ha med tydliga varumärkeselement såsom logga, egna färger, mönster eller andra kända element från start. Alltid från start!

Lyckas man skapa en tydlig koppling mellan varumärket och vissa unika element kan annonsen få effekt vid lågt uppmätt fixering. Det är denna effekt som visar att annonser kan ha effekt även om fixering inte uppmäts i och med att dessa igenkända element kan bearbetas perifert.

 • Storleken är av betydelse och ska inte underskattas. Speciellt vid mobil annonsering måste loggan vara tillräckligt stor för att synas vid mycket hög scroll-hastighet.
 • Ju tydligare varumärkesdesign av annonsen desto mindre kan loggan vara.
 • Ju kändare ett varumärke är desto mindre kan loggan vara.
 • Andra element (exempelvis en kändis) tävlar om uppmärksamheten vilket innebär att ju mer uppmärksamhetsdragande andra element desto tydligare behöver varumärkeselementet synas.

Lärdom 8: Less is more

Annonser som innehåller flera olika objekt får inte mer uppmärksamhet. Det riskerar snarare att viktiga delar inte fixeras på. Därmed är det viktigt att begränsa antalet objekt som är med i en annons.

Vid korta exponeringstider läser människor väldigt få ord. Därmed är det oftast bättre att skriva näst intill i stödord i annonsen. Kanske rent utav bara använda några enstaka ord.

Erik Modig

Lärdom 9: Väck känslor och skapa familjaritet

Att väcka känslor är en regel för annonseffekt som gäller all annonsering. Så även digital annonsering. Dock är det viktigt att inse att med den korta exponering som finns digitalt så gäller det att väcka känslor instinktivt.

 • Visa på människor som upplever känslan för att människor snabbt förstår känslan människor känner.
 • Humor verkar ha en förmåga att även fungera i korta digitala format om det är direkt humor som fungerar bildmässigt eller med kort video.
 • Använd tydlig betingning såsom produkter som redan är laddade med positiva känslor såsom gräddande pizza eller annan mat.

Lärdom 10: Framing

Varje budskap tolkas baseras på den omkringliggande information som mottagaren uppfattar. Detta kallas framing och blir av stor vikt när det kommer till korta exponeringstider. Anledningen är att mottagarna snabbt ska koda av ett budskap och då använder de sig i högre utsträckning av den omkringliggande informationen – the frame – för att dra slutsatser. Det är därmed av stor vikt att inte slarva med framingen utan verkligen tänka igenom vad som omger budskapet.

Vid längre exponeringstider är det inte lika viktigt för då kan budskapet nå igenom oavsett och kunderna kommer då att kunna tolka och komma ihåg budskapet baserat på vad det säger. Vid kort tid hinns det inte med utan omgivningen blir viktigare.

Exempelvis blir det viktigt att sätta sätt miljö i annonsen för att stärka budskapet. Både när det kommer till att göra det lätt att förstå budskapet samt också känna igen varumärket. Om det slarvas och flera olika typer av miljöer används som inte direkt är kopplade till produkt eller avsändare riskeras att effekten minskas.

____________
Erik Modig
Founder of MarketingLevels.com, assistant professor, author and lecturer at Stockholm School of Economic

State of Nordic PR 2024

State of Nordic PR 2024 – Mynewsdesk ger oss sina bästa spaningar

Marknadsföreningen Sverige | Blogginlägg, Gästblogg

”Mer relevans och ännu bättre tajming är en del av framgången framöver”

Mynewsdesk är en av våra uppskattade partners till Årets Marknadschef 2024. Tidigare i år släppte de sin rapport ”State of Nordic PR” med en temperaturmätare på branschen. Här får vi en pratstund med deras Head of Communications, Sofia Thorngren, som ger oss sina spaningar från rapporten. Vi checkar även in med deras nordiska marknadschef Malena Bjälkdahl, för hennes tankar om marknadschefsrollen samt om vårt event på Rigoletto den 16 maj. Tillsammans ger de oss bl a en bild av kommunikatörs- och marknadsförarrollen av idag som präglad av såväl ökande utmaningar och komplexitet, som i högre grad belönande och dynamisk. 

Sofia och Malena

1. Vem är du och vad kan du berätta om hur marknadsteamet på Mynewsdesk arbetar?

Sofia Thorngren– Jag heter Sofia Thorngren och arbetar som Head of Communications på Mynewsdesk, där jag ansvarar för det övergripande arbetet med vårt varumärke och kommunikation. Marknadsteamet hos oss är en väl sammansatt grupp med specialiserade fokusområden som hanterar olika aspekter av marknadsföringen, för att göra oss så flexibla och effektiva som möjligt. Eftersom Mynewsdesk är ett SaaS-företag verksamt inom kommunikationsbranschen är det viktigt för oss att ha ett team som kan arbeta både med strategisk långsiktig kommunikation och riktade digitala kampanjer för att driva trafik och tillväxt.

Våra teammedlemmar är experter på allt från performance marketing och martech till PR och medierelationer, vilket gör oss väl rustade för att möta marknadens skiftande behov. Som marknadsteam är vårt gemensamma mål såklart att skapa engagerande och relevanta kampanjer som stärker vårt varumärke och vår närvaro både lokalt och globalt.

2. Ni har varit tidigt ute för att integrera AI i era tjänster – hur och varför?

– Kraven på oss som arbetar med marknad och kommunikation ökar hela tiden, och efter mer än 20 år i branschen har vi tydligt märkt av den utvecklingen. Faktum är att AI inte är ett nytt fenomen för oss på Mynewsdesk. Vi såg tidigt potentialen med AIs möjlighet att snabbt hantera stora mängder av data. Däremot har de lösningar som rullats ut på bredare front nyligen möjliggjort det för oss att fokusera på hur vi kan integrera det på bästa sätt för våra kunder.

Vi har alltid velat göra livet enklare för kommunikatörer och marknadsförare. Och istället för att slänga in ännu en ”AI-tjänst” på kommunikatörers to do-lista, så har det varit viktigt för oss att det blir en naturlig del av vår befintliga lösning.

Vår AI är speciellt utformad för just kommunikatörers rutiner och är smart nog att kunna dyka ner i användarnas och deras organisationers specifika behov. Den kan generera skräddarsytt innehåll och komma med smarta idéer som inte bara träffar rätt, utan också stöder företagets övergripande kommunikationsmål.

Med en specialanpassad AI-lösning för just PR och kommunikation blir det möjligt för oss att erbjuda personligt stöd som verkligen gör skillnad. Den är både pålitlig och lätt att använda och ger PR-arbetet en rejäl skjuts framåt – utan att krångla till det!

3. Tidigare i år släppte ni rapporten State of Nordic PR med en temperaturmätare på branschen – vad tycker du stack ut mest, några reflektioner?

– För oss blev det tydligt att påverkan spelar en stor roll för oss kommunikatörer, både i hur vi ser på vår egen position och inom organisationen som helhet. Det handlar om att vara en proaktiv del av samtalet och inte bara kommunicera det vidare.

Något som verkligen stack ut i våra observationer var kommunikatörers starka önskan att spela en större roll, inte bara på arbetsplatsen utan också i samhället. Samtidigt känner många frustration över den snabba förändringstakten och hur komplexiteten i deras roller ökar. Ansvar och skyldigheter växer ofta snabbare än deras befogenheter, och faktiskt känner över hälften av de tillfrågade sig så pressade av dessa förändringar att de överväger att byta yrke.

Trots dessa utmaningar finns det en otrolig entusiasm för att inte bara anpassa sig utan även använda dessa förändringar för att stärka sin egen position. Detta visar tydligt hur viktigt och spännande vårt arbete är just nu, speciellt med tanke på hur ny teknik som AI kan spela en roll i att forma framtiden för vår bransch!

4. Vad händer hos er 2024 – några nyheter som du vill dela med dig av?

– Under 2024 ser vi fram emot att fortsätta dela med oss av viktiga trender och insikter från både vår egen kundbas och branschen i stort. Vi planerar också att publicera en ny trendrapport i slutet av året som belyser de senaste utvecklingarna och möjligheterna.

På produktfronten kommer vi att fortsätta att förbättra och fördjupa våra erbjudanden inom medieanalys. Vi ser detta arbete som avgörande för att ge våra kunder ännu bättre och mer detaljerade insikter som stöttar dem i deras marknadsarbete.

Vi har även märkt ett växande intresse för vår Brand Report bland våra kunder. Det är en rapport som ger marknadsförare och kommunikatörer en tydlig och enkel översikt över hur deras varumärke presterar över tid, vilket är oerhört värdefullt i en bransch där många kämpar med att på ett effektivt sätt mäta varumärkeskännedom och positionering.

Vår Brand Report har visat sig fylla en viktig funktion, och att erbjuda enkel tillgång till den här typen av information är något som verkligen uppskattas av marknadsförare.

Hallå Malena Bjälkdahl, nordisk marknadschef på Mynewsdesk!

5. Ni är med oss på Marknadsföreningen som partner till Årets Marknadschef i år igen – hur ser du att rollen utvecklats under åren som du varit verksam?

Malena Bjälkdahl– Det är framförallt två skillnader som jag ser det. Den första är den tekniska utvecklingen vilket ställer helt andra krav på oss som avsändare av kommunikation. Vi behöver förhålla oss till bl a nya plattformar för att möta konsumenten där den befinner sig, men också nya system. Det här ställer stora krav på att du har din data i ordning så att du kan arbeta med insikter kring målgruppen och det här ser jag kommer bli än viktigare framöver.

Men såklart så ger det här ju oss också fantastiska möjligheter att kunna möta mottagaren där den konsumerar just våra budskap bäst. Så mer relevans och ännu bättre tajming är en del av framgången framöver är jag övertygad om och det fixar vi bara genom att vi ligger ännu närmare vår målgrupp än tidigare.

Det andra är att rollen blivit oerhört bred sedan jag började jobba med marknadsföring 2005. Om vi tar media t ex så var då det stora för många annonsörer DM, dvs riktad storskalig marknadsföring och sen köpte vi printannonser, körde radioreklam, hade ett event och sen var det inte så mycket mer om jag skulle förenkla det lite. Idag köper du absolut fortfarande delvis de medierna, men du har också hela den digitala affären som du måste behärska och som ställer stora krav kompetensmässigt både på dig själv och teamet.

Det gäller med andra ord att välja sina teammates väl för teamet är oerhört viktigt idag. Du behöver även kunna hantera helt andra typer och mängder av data, men också hela tiden ligga steget före på ett annat sätt än tidigare eftersom allt går så otroligt snabbt idag. Och då pratar jag bara mediebiten. Så idag förväntas man besitta väldigt många fler kompetenser än för bara 10 år sen och det är självklart en fantastiskt rolig tid att verka i!

6. Vad uppskattade du mest med eventet i maj?

– Det var ett fantastiskt event där jag fick en möjlighet att inspireras, imponeras och överraskas. Det blev många intressant samtal, däribland med några av vinnarna vilket var extra roligt, och förhoppningsvis kan detta leda till fler spännande samtal. Det fysiska mötet är verkligen fantastiskt!

7. Vad får du ut av medlemskapet i Marknadsföreningen?

– Vi får en möjlighet att föra dialog med många intressanta bolag och människor som vi annars inte skulle nå på samma sätt. MiS är en jättespännande och relevant partner för oss som bolag, men där vi också själva som medlemmar får tillgång till alla fina events som MiS gör i sin egen regi.

Info

Vill du ta del av hela rapporten?

Läs den här, på mynewsdesk.com >>

Rigoletto

Tack för i år! Årets Marknadschef 2024: Bilder, spaningar, intryck och vinnare

Marknadsföreningen Sverige | Årets Marknadschef, Blogginlägg

Tack för i år!

– Bilder & spaningar från Årets Marknadschef 2024 på Rigoletto

Årets tema ”Smartare tillsammans” lyfte Årets Marknadschef till nya höjder och vi är så glada över gårdagens härliga eftermiddagsgala. Glädjen över att mötas, inspireras av andra och hitta nya idéer kring smarta samarbeten var påtaglig, när Rigoletto fylldes av energi, gemenskap och generöst kunskapsdelande!

Ett stort, varmt grattis till årets vinnare 🎉

Therese Kempe, Årets Marknadschef 2024
Jasmine Darban, Årets Framtidslöfte 2024
Willys, Årets Varumärkesresa 2024
Vidde, Årets Disruptör 2024

Tack till våra fantastiska talare; Tom Fishburne, Emma Stenström, Munise Can, Alexander Morad och våra grymma moderatorer som fick panelerna med experter och finalister att blomstra på olika perspektiv kring ”Smartare tillsammans” – med ”Teknik & AI”, ”Tillsammans blir vi starkare”, ”Tillsammans på nya sätt” och ”Tillsammans i Sociala medier”; Marie Thorslund, Alex Baker, Gül Heper-Jämterud och Alexander Morad. Så många learnings och nya perspektiv!

En sådan här eftermiddag är inte möjligt utan fina partners! Tack till er: TV4, Mynewsdesk, vVenues, Onemotion IMC, Advokatfirman MarLaw, Filmstaden och KiMM.

Det är också ROLIGARE tillsammans – våra konferencierer för dagen, Marie Sommar och Anna Mourou, fick salongen att vibrera med positiv energi och dagens avrundandes med äkta bubblande branschmingel 🎉

Och inte minst, ett stort tack till alla er som kom! Vi i teamet på MiS (Elina, Per och Marie) surfar vidare på den magiska eventkänslan från dagen. Ses snart igen!

____________
Foto: Per Almegård

Vinnare 2024

Här är vinnarna i Årets Marknadschef 2024!

Marknadsföreningen Sverige | Årets Marknadschef, Pressmeddelande

Pressmeddelande
2024-05-17
Marknadsföreningen Stockholm

Stort grattis till våra vinnare 2024!

– Årets 4 vinnare är korade!

Nu är det klart vilka som kammat hem titlarna Årets Marknadschef, Årets Framtidslöfte, Årets Varumärkesresa och Årets Disruptör 2024! Under gårdagen samlades över 200 av Sveriges vassaste marknadsförare & kommunikatörer på Rigoletto för Marknadsföreningen Stockholms inspirationseftermiddag ”Årets Marknadschef” och prisutdelningar av årets fyra utmärkelser.

Vinnarna 2024 är:

Therese Kempe – Årets Marknadschef 2024
Jasmine Darban – Årets Framtidslöfte 2024
Vidde – Årets Disruptör 2024
Willys – Årets Varumärkesresa 2024

Marknadsföreningen Stockholm delar ut ”Årets Marknadschef” för 17:e året och de tre andra kategorierna för sjunde året. Eventet, med temat ”Smartare tillsammans” vävdes samman med internationella och svenska keynotes, spaningar och panelsamtal med finalister samt branschmingel.

”Starkare, smartare och bättre TILLSAMMANS är vägen framåt!”

Stämningen igår var magisk när vi inspirerades och utbytte erfarenheter, korade vinnarna och nätverkade, säger Marie Sommar, vd på Marknadsföreningen Stockholm. Det är en ära för oss att samla branschen och få hylla fantastiska prestationer, fortsätter hon.

Juryns motivering, Årets Marknadschef 2024

Vinnare: Therese Kempe, Apohem

”I en värld där varje varumärke strävar efter att synas och vara relevant, krävs en marknadschef som inte bara följer strömmen, utan vågar leda den. Under det senaste året har Therese inte bara förstärkt ett varumärkes position på marknaden, utan har genom kreativitet, insikt och mod, infört nya sätt att öka förtroendet hos sina kunder. Med ett stort engagemang för kundupplevelse och innovation har detta bidrag skapat en plattform där varje besök är mer än ett köp – det är en upplevelse. Genom att våga omdefiniera och fokusera, har Therese lyft sitt företag till nya höjder.”

Juryns motivering, Årets Framtidslöfte 2024

Vinnare: Jasmine Darban

”Med örat mot marken har årets vinnare en avgörande roll i att väcka en ny, yngre målgrupp till aktivt deltagande. Genom sitt innovativa arbete har denna ledande profil inspirerat unga att utforska och engagera sig med stor nyfikenhet och entusiasm, vilket har lett till stor uppskattning inom hela branschen. Vinnaren har gjort bokläsning hett igen genom att bidra till att #BookTok blivit ett stort fenomen även i Sverige. Vårt framtidslöfte har lyckats med att dagligen inspirera unga till läsning med engagerande tips och content.”

Juryns motivering, Årets Disruptör 2024

Vinnare: Vidde

”Denna aktör har i grunden utmanat de etablerade normerna inom mobilitet och banat väg för en verklig revolution. Med en djärv inställning och ett radikalt nytt synsätt på branschen har de skapat förutsättningar för en transformation mot hållbarhet och tillväxt. Genom att inte bara erbjuda en produkt utan att också omfamna en cirkulär affärsmodell, har de förvandlat en traditionell bransch till en plattform för innovation och framtidstro. Disruptivt, djärvt och med en passionerad vision om en mer hållbar framtid, är man på väg att omdefiniera spelplanen för vintermobilitet.”

Juryns motivering, Årets Varumärkesresa 2024

Vinnare: Willys

”Under ett av branschens mest turbulenta år lyckades den här hjälten bibehålla sina grundmurade värderingar och helt enkelt fortsätta som vanligt. Genom smart affärsutveckling och kreativ kommunikation har man visat att pressade priser inte behöver vara likställt med sämre kvalitet. Tvärtom har man lyckats vända sitt varumärke från budget till fest, utan att tumma på vare sig pris eller kvalitet. Deras kommunikation har skapat stark igenkänning, och rationella erbjudanden har kryddats med en stor dos emotionella budskap. Konsumenterna har belönat deras konsekventa och trovärdiga varumärkesresa – och det vill även vi göra.”

Mer information om utmärkelserna och tävlingens olika jurys:
www.mis.se/aretsmarknadchef

Presskontakt:
Marie Sommar
vd Marknadsföreningen Stockholm
marie@mis.se
0701-463422

OFFF Barcelona

Låt oss samskapa mer i framtidens kreativitet – insikter från The OFFF Festival Barcelona 2024

Marknadsföreningen Sverige | Blogginlägg, Gästblogg, Nätverksledaren har ordet

”Använd kreativiteten som en gemensam kraft där vi människor får samskapa mer”

På Marknadsföreningen känner vi Maria Westman som en uppskattad föreläsare och kursledare, men även som en av ledarna för vår nätverksgrupp Content Marketing. I april deltog hon på festivalen The OFFF i Barcelona och här delar hon sina tankar och spaningar med oss.

Maria Westman

Låt oss samskapa mer i framtidens kreativitet

– Insikter från The OFFF Festival Barcelona 2024

Festivalen ”The OFFF” i Barcelona är en samlingsplats för kreatörer från hela världen. I år ägde den rum i april för 24:e gången och hela 5 000 deltagare från 85 olika länder samlades för att ta del av ett fullspäckat program med över 100 framstående föreläsare och workshops.

Det var andra gången som jag själv deltog och insåg även denna gång att ”OFFF” är ingen vanlig konferens utan mer en festivalupplevelse där kreatörer samlas för att dela med sig av sina kunskaper och inspirera varandra. Festivalen består av flera scener på ett större konferensområde, inomhus och utomhus, och här skapas en viktig mötesplats där kreatörer under tre dagar, från lunch till sen kväll, generöst delar med sig av sin kunskap och sin passion för design, kommunikation och teknik.

Den röda tråden i år var helt klart den mänskliga approachen. Det skulle kunna ha varit ”portfolio-visningar” och ”kolla så bra det här blev”, men istället så står det ödmjuka kreatörer på scenerna och betonade de mänskliga aspekterna och gemenskapen för att lyckas. Jag samlade flera insikter under dagarna och delar här med mig av några.

 1. “AI needs us more then we need it – you have to feed it with creativity”
 2. ”Do you wanna go fast – go on your own. Do you want to go far – go together”
 3. ”No risk, no story”
 4. ”Be kind, be human and add more playfulness”
 5. “Create more of what you want to see”

1. “AI needs us more then we need it – you have to feed it with creativity”

Jag måste medge att det var en befrielse att lyssna på hur alla föreläsare på OFFF-festivalen belyste artificiell intelligens (AI) inte som ett revolutionerande fenomen, utan mer som ett värdefullt verktyg som kompletterar den kreativa processen. Jag upplever att i Sverige springer många åt samma håll vad gäller AI, flera har ännu inte kommit till den holistiska approachen ännu – att värdera AI utifrån vilken nytta och effekt det kan ge våra organisationer och varumärken.

Talarna på OFFF påminde oss om värdet av ett samarbete, att det är det som skapar kreativ höjd. De var stolta att berätta om sina samarbeten och underströk vikten av att tillsammans kan vi nå längre än vi någonsin skulle kunna göra på egen hand.

Men på OFFF var approachen att även om AI integreras i vårt arbete och i våra processer så är det kreatörerna själva som förblir vid rodret. Detta understryker en viktig punkt: AI behöver vår kreativitet mer än vi behöver den. Ja! Det är vi som matar den med innovation och originalitet.

2. ”Do you wanna go fast – go on your own. Do you want to go far – go together”

Ni som läser detta har alla gånger varit inne i någon form av en kreativ process. Den kan vara lite trubbig och inkonsekvent men den kan också vara följsam och logisk. Ofta är den lite både och – så är en kreativ process. Den är sällan en rak linje. Talarna på OFFF påminde oss om värdet av ett samarbete, att det är det som skapar kreativ höjd. De var stolta att berätta om sina samarbeten och underströk vikten av att tillsammans kan vi nå längre än vi någonsin skulle kunna göra på egen hand. Det interaktiva och agila arbetssättet som många anammar är verkligen något som bidrar till kreativ höjd.

3. ”No risk, no story”

Pandemiåren har satt sina spår. Jag hade nästan glömt av den och klev glatt in på överfyllda OFFF och fäste mitt inträdesband på handleden. Och jag vill nog helst förtränga den och tänka framåt. Men under presentationerna blev vi påminda av de internationella kreatörerna att den ägt rum. Och framförallt hur pandemin har drabbat kreativiteten. Flera vittnade om att isoleringen och ensamheten hade krympt kreativiteten på en allvarlig nivå, det var något både krampaktigt och lamslaget i deras ansikten när de berättade.

Om du inte vågar ta en risk så har du inget att berätta. Det var magiskt att sitta på åhörarbänken och lyssna på berättelserna hur pandemin likt ett stålbad gett en starkare kreativitet.

Men det var tydligt att det var kreativiteten som också hade tagit dem ur det lamslagna läget. Det bildades någon slags inre glöd och passion som gjorde revolt och satte igång andra typer av kreativa processer och gav en fantastisk output. Flera visade upp resultat som var helt extraordinära och flera hade också valt att satsa på egna projekt som stärkt deras kreativitet och egna varumärke. Modigt! Om du inte vågar ta en risk så har du inget att berätta. Det var magiskt att sitta på åhörarbänken och lyssna på berättelserna hur pandemin likt ett stålbad gett en starkare kreativitet.

4. ”Be kind, be human and add more playfulness”

Denna punkt hänger ihop med den ovan, men jag väljer ändå att utveckla den som ett spår från OFFF. Som en utdelning efter pandemin så har kreativiteten ökat. Men synen på vad som är viktigt i livet och i arbetet synliggörs på OFFF, med råge. Jag stöter på några andra svenskar sista dagen på festivalen och hör hur de snackar om gängkriminalitet och hur skönt det är att den brutala stämningen lyser med sin frånvaro på festivalen.

Ja, det är sant, det är skönt. För här är tonen väldigt human, alla föreläsare står på scenen och lyfter fram ”be kind”, ”be human”, ”work/life balance”… ja, det är ju ett högst professionellt evenemang där tonen skulle kunna vara ”work hard – play hard”, men istället lyfts människor fram och vikten av att tillföra ”more playfulness”.

Post-pandemiskt har inte bara kreativiteten ökat; det har också skett en skiftning i vad vi anser vara viktigt både i livet och i arbetet. På OFFF höjdes vikten av mänsklighet, vänlighet och en balans mellan arbete och fritid. Detta humanistiska tilltal är särskilt anmärkningsvärt i en tid där prestation, synlighet och leverans ofta är normen. På festivalen framförde talare från olika kulturer och bakgrunder vikten av mänsklighet och vänlighet inom alla aspekter av livet. De hade tonen av en framåtriktad och humanistisk syn på det kreativa arbetet. Den tonen tycker jag vi ska ta med oss in i framtiden.

5. “Create more of what you want to see”

Det är bussigt. Det är internationellt. Det är proffsigt. Det delas öppet och genuint av flera exempel och insikter. Bara genom att se presentationerna och arbetsproverna så blir vi inspirerade. De flesta har arbetat med stora internationella varumärken och visar upp sina alster. Det kan kännas lite pampigt, men de är inte malliga utan delar på ett generöst och ödmjukt sätt. Jag fastar för en föreläsare som håller i en presentation på lördag kväll klockan åtta. Han hänvisar till balansen mellan människa och maskin (tekniken) och vikten att skapa mer av det du själv vill se och ta del utav. Gör sådant som är bra för dig själv och för andra menar han.

Och den presentationen summerade även essensen av hela OFFF-festivalen; balansen av det humana och att nyttja teknik på ett framåtlutat sätt. Och vikten av hur kreativitet ständigt utvecklas och fusionerar kulturella och geografiska gränser, vilket inspirerar till öppenhet och äkthet mellan oss människor.

Skapa mer av vad du vill se, ta del av i framtiden och låt kreativiteten få vara inkluderande och nyskapande, och framförallt – använd kreativiteten som en gemensam kraft där vi människor får samskapa mer.

Text & foto: Maria Westman, Strategisk rådgivare & grundare, C by West AB

_____________
Läs mer om OFFF:
https://www.offf.barcelona/

Retail Media

Retail Media – Vad handlar den stora buzzen om?

Marknadsföreningen Sverige | Blogginlägg, Fördjupning och tips, Referat

”Investera i data!”

– Spaningar från retail media-seminariet i Studio Puck

Vad är retail media och varför ska du bry dig? Det fick vi på Marknadsföreningen verkligen svar på denna eftermiddag i Studio Puck, med inbjudna gäster. Retail media har kommit att bli ett av de hetaste ämnena inom digital annonsering och förutspås av IAB Europa att omsätta 25 miljarder euro redan 2026. Det här bör alla nyfikna marknadsförare (oavsett bransch) ha koll på.

Eftermiddagen inleddes med att retailexperten Alex Baker gav oss en introduktion till ämnet och utblick. Retail media innebär i korthet att retailers kan erbjuda annonsörer ytor eller detaljerad data om sin målgrupp och deras beteenden till externa aktörer via handlarens egna kanaler. Med utfasningen av tredjepartscookies ges återförsäljare och retailers nu en chans till innovation och tillväxt, eftersom retail media använder förstapartsdata för att leverera riktade och effektfulla reklamstrategier för företag.

Alex berättade att retail media ses som den tredje stora vågen inom digital marknadsföring, efter sociala medier och initialt sök. Det har också gått förbi TV i räckvidd i vissa länder. Han bjöd också på en överraskningsgäst; Justin Sandee, som digitalt fångade upp sina erfarenheter från bol.com, med imponerande 13 miljoner kunder och 52 000 partners. Hans bästa medskick; investera i data (aktivera data för användning, så att du kan invertera detta i nästa steg). Steg två är att kika på search och displayannonsering på den egna sajten.

Stadium och Adlibris – tidigt ute att testa i Sverige

Retail mediaKonceptet är än så länge störst internationellt, där vi har mycket att lära från både USA, Asien och Europa, och har inte ännu slagit igenom lika brett i Sverige. Med Amazon som först på bollen i Sverige står bland annat Stadium och Adlibris  i startgroparna. Därför var det så roligt att vi i panelsamtal fick lyssna till våra medlemmar Veronica Fras, CMO Adlibris och Pino Roscigno, kommersiell chef Stadium, och deras resor. Alex hade också bjudit in Magnus Johansson, vd på Bumbee Labs, en leverantör av retail media-lösningar, som är tidigt ute med en GDPR-anpassad lösning för att samla in anonymiserad användardata från smartphones via WiFi. Magnus delade med sig av massor av värdefulla perspektiv från dagligvaruhandel där han tidigare var vd på Coop.

Adlibris finns över 15 miljoner böcker och kunderna förväntar sig en personaliserad upplevelse baserat på tidigare köp osv så de har arbetat mycket med machine learning m.m. Veronica berättade att de har börjat testa olika erbjudanden för förlag att marknadsföra titlarna mer spetsigt; där spannet går från små titlar till stora författarskap. Det här går hand i hand med och gynnar kundupplevelsen.

”Är vi en marknadsplats eller har vi en marknadsplats?”

Stadium är nu i en tillväxtresa och utforskande fas där de själva dels köper retail media hos plattformar som Zalando och Decathlon för sina egna varumärken i andra länder och dels implementerar retail media möjligheten för återförsäljare på sin egna marknadsplats, Stadium Connect, och på så sätt på sikt skapar ”ett eget mediahus”. Pino lyfte även perspektivet; ”Är vi en marknadsplats eller har vi en marknadsplats?” där det kan vara viktigt att bestämma sig vad som är viktigast, att sälja reklamytor eller skapa bästa möjliga kundupplevelse?. Stadium ska vara destinationen för ett aktivt liv, kundupplevelsen ska vara i fokus och retail media är ett verktyg för att lyckas.

Panelen dök ner i ett olika aspekter; allt ifrån hur man ska kunna samarbeta på bästa sätt med brands  framöver, till hur IT-säkerheten ser ut, och rent organisatoriska frågor. Frågorna går tvärs genom hela kundresan; marknad, CRM, försäljning, teknik samt order & ekonomi.

Vi i publiken fick en riktig crash course i ämnet och det här får vi garanterat anledning att dyka mer ner i. Tusen tack till Alex, Veronica, Magnus och Pino för att ni så generöst delade med er. Tack till Studio Puck för att vi fick hänga hos er denna eftermiddag och tack alla ni som kom! Ses snart igen.

______________

Två röster från deltagare

Jag gillar att gå på den här typen av sammankomster, för det är en bra omvärldsbevakning för mig. Där jag jobbar, på Svenska kyrkan, håller vi på att ta in ett nytt CRM-system och det här gav mig väldigt mycket. Bra ordnat, med bra talare och mycket tänkvärt!
Päivi Wiberg, Svenska kyrkan

Retail media

Det blev en bra framtidsspaning, att få de här insikterna i ett tidigt skede. Det är otroligt intressant och värdefullt!
– Niklas Magnusson, Fastr

Retail media
Årets Marknadschef 2024

Här är finalisterna i Årets Marknadschef 2024!

Marknadsföreningen Sverige | Årets Marknadschef, Pressmeddelande

Pressmeddelande
Marknadsföreningen Stockholm
2024-04-11

Finalisterna klara för tävlingen Årets Marknadschef 2024

Efter ett intensivt juryarbete står det nu klart vilka som kan vinna Marknadsföreningen Stockholms utmärkelser Årets Marknadschef, Årets Framtidslöfte, Årets Disruptör och Årets Varumärkesresa 2024. Utmärkelserna delas ut den 16 maj i samband med eventet Årets Marknadschef på Rigoletto i Stockholm.

FINALISTER ÅRETS MARKNADSCHEF 2024

Andrea Lindgren, Pizza Hut 
Patrick Grabenbauer, Willys
Therese Kempe, Apohem
Tomas Bäcklund, Elite Hotels

FINALISTER ÅRETS FRAMTIDSLÖFTE 2024

Amanda Ekström, Tuggmotstånd
Jasmin Darban, kreatör och influencer
Olga Grönvall Lund, Reformaten
Redwaan Hossain, Adidas

FINALISTER ÅRETS VARUMÄRKESRESA 2024

Beijer Byggmaterial
Eldorado
Stockholms Handelskammare
Willys

FINALISTER ÅRETS DISRUPTÖR 2024

Naima
Varannan Vecka
Vidde
Your Beet

Tävlingen har vuxit år för år och 2024 har vi fått in rekordmånga bidrag; det är imponerande prestationer, talang och framtidskraft i branschen”, säger Marie Sommar, vd på Marknadsföreningen Stockholm. ”Nu laddar vi för 16 maj där eftermiddagsgalan kommer bjuda på massor av inspiration kring årets tema ’Smartare tillsammans’, härligt nätverkande och att vi korar vinnarna”, fortsätter hon.

Vår starka jury, uppdelat i fyra kategorier, har de senaste veckorna haft förmånen att läsa igenom och diskutera alla bidrag. Marie Thorslund, juryordförande i Årets Marknadschef och affärsområdeschef på KiMM, hyllar bidragen som kommit in och reflekterar över de tuffa diskussioner som krävts för att för att utse finalisterna.

Att bedöma betydelsen av marknadschefens roll för företagets framgång är nyckeln till detta personliga pris. Aldrig tidigare har vi fått in så många starka bidrag från så många olika branscher. För oss i juryn har det varit både lärorikt och inspirerande att ta del av alla case och unika stories med olika förutsättningar. Efter noggrant övervägande och livliga diskussioner har varje jurygrupp nu valt ut fyra imponerande finalister i respektive kategori. Vi ser fram emot att kora vinnaren den 16 maj på Rigoletto, säger hon.

Vi slogs av hur många av kandidaterna som inte bara är skickliga i att åstadkomma förändring utan hur de också fångar tidsandan och tar tag i viktiga problem och utmaningar för vår samtid, säger Jacob Östberg, juryordförande Årets Framtidslöfte och professor i företagsekonomi och marknadsföring.

Alex Baker, juryordförande i Årets Disruptör, global retail strateg, ängelinvesterare och Principal på Nordic Retail Hub, tycker att årets gallring av nomineringarna möjligtvis var en den svåraste hittills, vilket gjorde att diskussionerna var spänstiga och berörde flera perspektiv. Hanna Axelsson, juryordförande för Årets Varumärkesresa och seniorkonsult på Rud Pedersen Communications, reflekterar kring att jurygruppen i år hade mycket starka bidrag att bedöma.

Vi har fördjupat oss i förflyttningen av dessa varumärken utifrån affärsnytta och varumärkes-KPI:er. Vi har även tagit särskild hänsyn till de organisationer som jobbat integrerat med sin varumärkesresa och naturligtvis går det inte att välja finalister utan att även lägga vikten vid ett kreativt och innovativt innehåll, säger hon.

Om eventet

Utmärkelserna delas ut av Marknadsföreningen Stockholm och vinnarna utses den 16 maj under ett eftermiddagsevent på premiärbiografen Rigoletto. Vi ser fram emot att ännu en gång rulla ut rosa mattan för en energifylld eftermiddag med inspiration, panelsamtal, hyllningar och bubblande bransch-AW.

Årets tema är Smartare Tillsammans: 2024 är året då man behöver plocka fram alla ess i rockärmen. Och det finns en kraft som få andra. Att nyfiket utforska, utbyta erfarenheter, tänka nytt, och framför allt, att göra det tillsammans. Att i nya konstellationer sätta kompassen och boosta kulturen – tillsammans. Tillsammans internt och externt. Tillsammans med teknik och AI. Tillsammans, för att hitta nya synergier och låta kreativiteten blomstra. Låt 2024 bli året då vi blir smartare, bättre och starkare. Tillsammans.

Mer information om tävlingen (kriterier, jury mm) och biljetter finns här: https://mis.se/arets-marknadschef/

Presskontakt:
Marie Sommar
vd Marknadsföreningen Stockholm
marie@mis.se
0701-463422

Årets Marknadschef 2024 presenteras i samarbete med våra partners

ÅMC24

Tidigare vinnare av Årets Marknadschef

2023: Johan Fernstedt, UNIONEN (Årets Marknadschef), Zu-Yon Han, SUICIDE ZERO (Årets Framtidslöfte), Charly (Årets Disruptör 2023), Arken Zoo (Årets Varumärkesresa)
2022: Nils Rylén, POLESTAR, (Årets Marknadschef), Liza Eriksson, REDLOCKER (Årets Framtidslöfte), Skipperi (Årets Disruptör), Jula (Årets Varumärkesresa)
2020: Christian Cabau, KLARNA (Årets Marknadschef), Roza Azimi, SNAPTIVE (Årets Framtidslöfte), Matsmart (Årets Disruptör), PostNord (Årets Varumärkesresa)
2019: Pino Roscigno, STADIUM (Årets Marknadschef), Marika Baltscheffsky, MEDS APOTEK (Årets Framtidslöfte), FirstVet (Årets Disruptör), Polisen (Årets Varumärkesresa)
2018: Emma Stjernlöf, ADIDAS (Årets Marknadschef), Siduri Poli, CHANGERS HUB (Årets Framtidslöfte), TransferGalaxy (Årets Disruptör), Klarna (Årets Varumärkesresa)
2017: Patrik Nygren-Bonnier, IKEA (Årets Marknadschef), Malin Cronqvist, Help to Help (Årets Framtidslöfte), Karma (Årets Disruptör), Semcon (Årets Varumärkesresa)
2015: Catarina Falkenhav, ABBA the Museum
2014: Lina Söderqvist, Björn Borg
2013: Clas Dahlen, Mr Green
2012: Lars-Johan Strand, Stadium
2011: Mariette Kristenson, Pressbyrån och Lena Strand, Folksam
2010: Karl-Oskar Tjernström, Samsung Electronics
2009: Elenor Wolgers, Folkoperan
2008: Anders Forssten, Max
2007: Jonas Tränk, Wasabröd
2006: Anna Stinger, Tele2