18 oktober 2017  ·  Nyheter

Referat: Seminarium med DIBS

Sellstone
Illustration: Caroline Sellstone

 

Ligger hela e-handelns framtid i Virtual Reality (VR) och Augmented Reality (AR)?

 

I mars 2017 uppgav Svensk Handel att 26 nya köpcentrum med totalt 2,6 miljoner kvadratmeter var planerade att byggas i Sverige, men redan i juni (bara 3 mån senare) var siffran nere på 13 köpcentrum.

Hur kommer Sveriges butiker att hantera den alltmer växande e-handeln?

Orsakerna bakom den kraftiga e-handelstrenden är flera. Det största är nog att varumärken är måna om att bygga ett starkt varumärke via egna e-handelskanaler utan okontrollerade mellanhänder. För det andra efterfrågar konsumenterna allt fler tidseffektiva prenumerationstjänster i vardagen.

Ex 1: SEPHORA
I Sephoras app kan makeup- och hudvårdsprodukter provas på eget ansikte innan köp, samt redigeras med AR och filter för snygg och smidig spridning i sociala medier som Snapchat och Instagram. ”We want to feed our consumer’s mobile addiction” – Mary Beth Laughton (SVP, Sephora)
Se mer här: https://www.youtube.com/watch?v=NFApcSocFDM&feature=youtu.be

Ex 2: ICA
Tillsammans med PostNord och Glue utvecklar de sin ”In fridge”-leveranstjänst, där konsumenten får varorna hemlevererade till kylen utan att behöva låsa upp dörren och vara på plats vid leverans. Budet stiger in i hemmet och placerar alla varor på rätt platser i köket – allt medan du får en realtidsnotis i din mobil om att leveransen har kommit.

Se mer om konceptet här: https://www.youtube.com/watch?v=lN0-XueUD9Q

Digitalisering och förändrade affärsmodeller kräver att våra betalmetoder förnyas, förenklas och förbättras i en alltmer snabbare takt i jämförelse med vad de har gjort under de senaste två årtionden.

Som konsument lägger man idag gärna 2 min på att ladda ner en app och registrera sig, för att därefter hantera all handel utan fördröjning. Det gäller allt från typiska vardagsmåsten som parkeringsavgifter och hundmat, till spel och annan underhållning.

Slutligen, siffror är kul! Känner du igen dig?

 • 32% av dagens 2-åringar använder internet dagligen, vanliga reaktioner idag är: https://www.youtube.com/watch?v=aXV-yaFmQNk&feature=youtu.be
 • 44% har avbrutit sitt e-handelsköp någon gång
  • 34% för att önskat betalsätt saknades
  • 28% för att villkoren var otydliga
  • 27% för att betalprocessen inte fungerade
  • 25% för att registreringsprocessen var krånglig
 • 30% av bilförare betalar sin avgift via en parkeringsapp
 • 69% av 25-34 åringar e-handlar via smartphone/surfplatta idag (motsvarande siffra var 23% sommar 2012)
 • 29% av 66-74 åringar e-handlar via smartphone/surfplatta idag (motsvarande siffra var 4% sommar 2012)

Stort tack till Patrik Müller från DIBS som visade oss vilka trender inom e-handeln som i allt snabbare takt ställer helt nya krav på alla som vill sälja något.

__________

BILDER

DIBS

Seminarium

DIBS

DIBS