Retail Media
Marknadsföreningen Stockholm | Blogginlägg, Fördjupning och tips, Referat

”Investera i data!”

– Spaningar från retail media-seminariet i Studio Puck

Vad är retail media och varför ska du bry dig? Det fick vi på Marknadsföreningen verkligen svar på denna eftermiddag i Studio Puck, med inbjudna gäster. Retail media har kommit att bli ett av de hetaste ämnena inom digital annonsering och förutspås av IAB Europa att omsätta 25 miljarder euro redan 2026. Det här bör alla nyfikna marknadsförare (oavsett bransch) ha koll på.

Eftermiddagen inleddes med att retailexperten Alex Baker gav oss en introduktion till ämnet och utblick. Retail media innebär i korthet att retailers kan erbjuda annonsörer ytor eller detaljerad data om sin målgrupp och deras beteenden till externa aktörer via handlarens egna kanaler. Med utfasningen av tredjepartscookies ges återförsäljare och retailers nu en chans till innovation och tillväxt, eftersom retail media använder förstapartsdata för att leverera riktade och effektfulla reklamstrategier för företag.

Alex berättade att retail media ses som den tredje stora vågen inom digital marknadsföring, efter sociala medier och initialt sök. Det har också gått förbi TV i räckvidd i vissa länder. Han bjöd också på en överraskningsgäst; Justin Sandee, som digitalt fångade upp sina erfarenheter från bol.com, med imponerande 13 miljoner kunder och 52 000 partners. Hans bästa medskick; investera i data (aktivera data för användning, så att du kan invertera detta i nästa steg). Steg två är att kika på search och displayannonsering på den egna sajten.

Stadium och Adlibris – tidigt ute att testa i Sverige

Retail mediaKonceptet är än så länge störst internationellt, där vi har mycket att lära från både USA, Asien och Europa, och har inte ännu slagit igenom lika brett i Sverige. Med Amazon som först på bollen i Sverige står bland annat Stadium och Adlibris  i startgroparna. Därför var det så roligt att vi i panelsamtal fick lyssna till våra medlemmar Veronica Fras, CMO Adlibris och Pino Roscigno, kommersiell chef Stadium, och deras resor. Alex hade också bjudit in Magnus Johansson, vd på Bumbee Labs, en leverantör av retail media-lösningar, som är tidigt ute med en GDPR-anpassad lösning för att samla in anonymiserad användardata från smartphones via WiFi. Magnus delade med sig av massor av värdefulla perspektiv från dagligvaruhandel där han tidigare var vd på Coop.

Adlibris finns över 15 miljoner böcker och kunderna förväntar sig en personaliserad upplevelse baserat på tidigare köp osv så de har arbetat mycket med machine learning m.m. Veronica berättade att de har börjat testa olika erbjudanden för förlag att marknadsföra titlarna mer spetsigt; där spannet går från små titlar till stora författarskap. Det här går hand i hand med och gynnar kundupplevelsen.

”Är vi en marknadsplats eller har vi en marknadsplats?”

Stadium är nu i en tillväxtresa och utforskande fas där de själva dels köper retail media hos plattformar som Zalando och Decathlon för sina egna varumärken i andra länder och dels implementerar retail media möjligheten för återförsäljare på sin egna marknadsplats, Stadium Connect, och på så sätt på sikt skapar ”ett eget mediahus”. Pino lyfte även perspektivet; ”Är vi en marknadsplats eller har vi en marknadsplats?” där det kan vara viktigt att bestämma sig vad som är viktigast, att sälja reklamytor eller skapa bästa möjliga kundupplevelse?. Stadium ska vara destinationen för ett aktivt liv, kundupplevelsen ska vara i fokus och retail media är ett verktyg för att lyckas.

Panelen dök ner i ett olika aspekter; allt ifrån hur man ska kunna samarbeta på bästa sätt med brands  framöver, till hur IT-säkerheten ser ut, och rent organisatoriska frågor. Frågorna går tvärs genom hela kundresan; marknad, CRM, försäljning, teknik samt order & ekonomi.

Vi i publiken fick en riktig crash course i ämnet och det här får vi garanterat anledning att dyka mer ner i. Tusen tack till Alex, Veronica, Magnus och Pino för att ni så generöst delade med er. Tack till Studio Puck för att vi fick hänga hos er denna eftermiddag och tack alla ni som kom! Ses snart igen.

______________

Två röster från deltagare

Jag gillar att gå på den här typen av sammankomster, för det är en bra omvärldsbevakning för mig. Där jag jobbar, på Svenska kyrkan, håller vi på att ta in ett nytt CRM-system och det här gav mig väldigt mycket. Bra ordnat, med bra talare och mycket tänkvärt!
Päivi Wiberg, Svenska kyrkan

Retail media

Det blev en bra framtidsspaning, att få de här insikterna i ett tidigt skede. Det är otroligt intressant och värdefullt!
– Niklas Magnusson, Fastr

Retail media