Marketing Afternoons
Marknadsföreningen Stockholm | Blogginlägg, Marketing Afternoons, Referat

”Vägen framåt handlar inte bara om att överleva; det handlar om att blomstra i en värld som omfamnar det nya normala”

– Spaningar från Marketing Afternoons på temat intraprenörskap

På vårens första Marketing Afternoon var temat kraften i intraprenörskap – och hur marknadschefen kan bli vinnaren i morgondagens mest framgångsrika bolag. Det var ett stort och intresserat gäng som minglade över en powerfika och sedan fick lyssna till Albert Bengtson inledande keynote om 4C-modellen från boken ”Principles of intrapreneurial capital”.

Hur kan man som organisation främja innovation och intraprenörskap?

4C-modellen är ett verktyg för att navigera i det okända och är uppbyggd kring grad av förändringar (från stabilt till föränderligt) samt hur stor påverkansgrad individer har. I utforskarfasen (låg påverkan/föränderligt) handlar det mycket om att lyssna, nätverka och skapa förståelse för det nya utanför det egna bolaget. Man behöver hitta nya sammanhang att inspireras och diskutera med andra. Marknadsföreningen är ett bra exempel på plattform för detta, olika co-working spaces ett annat.

När du sedan tar över idéerna/projekten in i cocooning (hög påverkan/föränderligt) så handlar det om att kunna jobba både med visionen och detaljerna samtidigt för att preppa idén för ”reveal” och beslutsfattande. Albert poängterade att i den här fasen handlar det om att bygga styrka med ”know who” inte ”know how”. Vi fick med oss flera tips om hur man kan stärka sitt case, undvika fallgropar och övervinna hinder i processen, inte minst när det är dags för beslut och implementering. Allt med syftet att fortsatt skapa framgångsrika storbolag i en föränderlig värld.

Eftermiddagen fortsatte med två fördjupande case från intraprenörerna Linda Wakeham, Kommunikations- och PR-ansvarig på Kronans Apotek, samt Gül Heper-Jämterud, grundare av CMO goes TECH.

Kronans Apotek + Aktarr = jättesuccé

Linda berättade om den framgångsrika satsningen till den arabisktalande befolkningen i södra Sverige och ett samarbete med mediehuset Aktarr (500k följare på FB – tredje största efter Aftonbladet och Expressen). Video blev modellen, med egna anställda som medverkande, och succén var ett faktum. Det såldes slut i hyllorna och Kronan skapade värdefull information till denna informationseftersatta grupp, inte minst under pandemin. Linda lyfte även caset med Charlotte Kalla och satsningen i Metaverse, ”Pharmaverse”.

En hotellsatsning som visade vägen

Gül delade med sig av det spännande arbetet att lansera HTL hotels, P/E-backade och med en mycket tight tidplan. De hade exempelvis 10 dagar att lansera varumärket. Det hela började med ett gediget arbete med att lära känna målgruppen, och sedan våga tänka nytt. En nyckel för framgång var att använda ny teknik för en bättre kundupplevelse (div praktiska lösningar i rummen, all info på tv-skärm, “Local Everywhere”; guider till respektive stad).

Gül avrundade med ett par tips:

  • Våga utmana
  • Ställ de ”dumma” frågorna
  • Titta på/hämta info från utanför branschen
  • Ta från beteenden som redan finns och ta dem till nästa nivå

Tack United Spaces för ett fint samarbete kring Marketing Afternoon, Tack Roland Williams, Birgitte Stjärne och Albert Bengtsson, författare till boken ”Priciples of Intrapreneurial Capital”, samt Linda Wakehamn och Gül Heper-Jämterud för att ni delade med er så generöst av era erfarenheter och inspirerande case! Tack alla som var med denna eftermiddag och för en bubblande frågestund och eftersnack. Den maxade energin i rummet bådar gott för intraprenörskap i alla representerade bolag denna eftermiddag. Ses snart igen!

Visst blir man sugen på att veta mer!? 👀

Ladda ner ett whitepaper om 4C-modellen och mer om casen från Kronans Apotek och HTL-hotels här.
(Du som är medlem kan hålla utkik i veckans medlemsbrev för en direktlänk till PDF’en). 

LADDA NER OCH LÄS: ”Så blir marknadschefen vinnaren i morgondagens mest framgångsrika bolag”

I detta dokument kan du läsa mer om 4C-modellen och hur den förverkligas genom case från Linda Wakeham, Head of Communication & PR, Kronans Apotek och Gül Heper-Jämterud, grundare av CMO goes TECH samt varumärkes- och digitaliseringskonsult, under hennes arbete med HTL Hotels.

whitepaper
Klicka och ladda ner!