Blogg

Certifierad Kommersiell Strateg

Erik Modig: Bolag behöver en kommersiell strateg!

Marknadsföreningen Sverige | Blogginlägg, Fördjupning och tips, Gästblogg, Kurser

”Här är ett manifest för större kommersiellt fokus för marknadsavdelningen!”

Erik Modig är forskare och lärare vid Handelshögskolan i Stockholm, och utsågs nyligen till Årets branschpersonlighet 2023 av Sveriges Mediebyråer. Genom vårt fördjupade samarbete med Erik och hans E-learningplattform Marketing Levels kan vi nu erbjuda exklusiva certifieringar genom de utbildningar vi har tagit fram tillsammans, som genomförs i en mix av online och på plats. En av dessa är utbildningen Certifierad Kommersiell Strateg med start 13 mars. I den här artikeln beskriver Erik Modig hur en ökande komplexitet ger behov till nya roller, och varför alla företag behöver en kommersiell strateg. 

Erik Modig

Den som tror att marknadsföring kommer att bli mindre resultatfokuserad efter en lågkonjunktur kommer att behöva fundera om. Vissa förändringar går aldrig tillbaka och så gäller det framför allt med kommersialiseringen och affärskopplingen av marknadsföringen.

Till marknadsföringens fördel ska och bör den införlivas i varje företags kommersiella framgång och anledningarna varför den inte varit det tidigare bör vara borta. Det betyder att marknadsavdelningar i högre utsträckning behöver koppla sina insatser till en övergripande affärsstrategi och vara en tydlig del och avgörande drivkraft i kommersiella delen. Här ser situationen oftast olika ut i olika bolag.

Önskad situation: Marknadsavdelningen ses som affärskritisk och redan viktig i all kommersiell framgång.

Supportsituation: Marknadsavdelningen ses som support till säljavdelningen och tillväxten diskuteras främst av affärsområdesansvariga.

Kostnadssituation: Marknadsavdelningen måste slåss för sin budget och det finns liten support för att varumärke eller bred marknadskommunikation behövs för att driva företagets tillväxt.

Det är förvånande att så många bolag befinner sig i de sista två situationerna. Här måste marknadsavdelningen utbilda och självmant förflytta sig för att bli mer affärskritiska och synligt bidragande i det kommersiella.

För flera år sedan utvecklade jag tillsammans med Marknadsföreningen Sverige ett innehåll kring vad som bör vara den kompetens som gör marknadsavdelningen mer kommersiellt driven. Nu har jag här sammanfattat den i sju principer.

Princip 1 – Känner ansvar för hela kommersiella tratten

En kommersiell strateg känner ansvar för att hitta möjligheter till förbättringar i alla olika delar av den kommersiella tratten. Från initial marknadsanalys till produkt och tjänsteutveckling, till go-to-market-strategi med konkreta planer för både sälj och marknadsföring.

Helt enkelt att verkligen ta ett holistiskt helhetsperspektiv på kommersiella processen och kundresan.

Om man inte kan påverka allt så ska man ändå göra analysen och bidra med input och förslag på förbättringar.

Princip 2 – Utvecklar kundorienterade konkurrensfördelar

En kommersiell strateg fokuserar på att utveckla konkurrensfördelar som utgår från en djup förståelse för kundernas behov och preferenser. Genom att kontinuerligt samla in och analysera kundinsikter kan strategen skapa erbjudanden och lösningar som inte bara möter utan överträffar kundernas förväntningar.

Det måste finnas någon som har ett tydligt utifrån-in-perspektiv och ställer obekväma frågor om kvaliteten på det företaget erbjuder.

Princip 3 – Balanserar satsningar på kort- och långsiktiga resultat

En kommersiell strateg balanserar satsningar som ger omedelbara vinster med investeringar som främjar långsiktig hållbarhet och tillväxt. Detta kräver en noggrann planering och prioritering av resurser för att säkerställa att företaget kan uppnå sina nuvarande mål samtidigt som det lägger grunden för framtida framgångar.

Utgångsläget för marknadsavdelningen bör inte vara långsiktigt bara för att väga upp säljfokuset. Alla planer bör innehålla båda perspektiven.

Princip 4 – Håller balans mellan hårda och mjuka värden och resultat

En kommersiell strateg inser vikten av att balansera hårda värden, som finansiella mål och operativ effektivitet, med mjuka värden, såsom företagskultur, medarbetarnas välbefinnande och relationer med kunder och samarbetspartners.

Avgörande för att kunna vägleda en organisation är att kunna förklara utmaningen med att kombinera och lyssna på flera olika typer av mått.

Princip 5 – Engagerad både externt och internt

En kommersiell strateg är djupt engagerad i att skapa värde både externt för kunder och intressenter, samt internt inom organisationen. Genom att bygga starka relationer och samarbeta över gränser kan strategen främja en kultur av engagemang och gemensam framgång.

För att ta en marknadsavdelning närmare affären och på sikt få större ansvar och budget behövs ett stort fokus på att förstå och driva den interna utveckling, förutom att hela tiden ha det bästa örat mot marknaden.

Princip 6 – Strävar efter kontinuerlig förbättring och innovation

En kommersiell strateg är engagerad i en process av ständiga förbättringar och innovation. Detta innebär att regelbundet utvärdera och optimera befintliga strategier och processer för att säkerställa att de är så effektiva och konkurrenskraftiga som möjligt.

Att hålla i konstruktiva workshops kring utvärdering och lärande är något som kännetecknar en bra strateg.

Princip 7 – Agerar etiskt och hållbart

En kommersiell strateg agerar med integritet och ett starkt engagemang för hållbarhet i alla aspekter av sitt arbete. Detta innebär att säkerställa att alla affärsbeslut och strategier inte bara är lönsamma utan också etiskt försvarbara och miljömässigt hållbara.

Det går inte att vara strategisk utan att ha koll på det långsiktiga i alla avseenden. För att få vara central i ett bolag behövs att man tar hänsyn till alla intressen och då också såklart hållbarhet och HR.

Kommersiell strateg är ingen specifik yrkesroll eller position på ett företag. Många kan identifiera sig och hålla rollen som kommersiell strateg. Det är en färdighet och ett mindset och företag med fler kommersiella strateger har högre sannolikhet att lyckas.

– Erik Modig

_____________

Adventstips 2024

Adventstips: 4 profiler spanar och delar sina bästa bok- och poddtips inför jul & nyår!

Marknadsföreningen Sverige | Blogginlägg, Fördjupning och tips, Övrigt

Lucköppning med adventstips!

MiS lucköppning 2024 – Varje fredag i december möter vi en spännande profil som vi mött eller inspirerats av under året som gått, för lite spaningar och tips på läsning och lyssning under jul&nyårshelgen. Alla fyra ger svar på samma frågor. 

Passa på att ta del av deras tankar inom marknad & kommunikation just nu och få deras bästa bok- och poddtips!

För det som ändå sticker ut mest för mig är hur autenticitet och storytelling fått en helt avgörande roll.

Sibbe SilvénFörsta advent: Sibbe Silvén

Tekniknörd, AI-guru och marknadsföringsexpert, samt skapare av Stay Bright AI-Körkortet, som driver och har grundat Bright Mind Agency, Nordens just nu ledande TikTok-byrå.

Vad tycker du har stått ut under året som gått?

– Det som verkligen har utmärkt sig för mig är hur AI-verktyg integreras i snabb takt i varenda marknadsföring och kommunikationssystem men också direkt i plattformarna. Från rekommendationer och automatiserade kampanjer till personligt anpassade texter, musik, färger men även AI-avatarer. Men vad händer då med den mänskliga touchen?

För det som ändå sticker ut mest för mig är hur autenticitet och storytelling fått en helt avgörande roll. Människor ser rakt igenom ”fake” innehåll och söker efter äkta relationer med varumärken och kreatörer.

Du måste sluta mäta visningar och likes! Kan du istället skapa engagemang som hook-rate, share-rate och save-rate 2025 så kommer du lyckas med din marknadsföring OCH glöm inte bort din community.

Vad tror du på för utveckling inom marknadsföring för 2025?

– Glöm SEO säg hej till AEO! Även om marknadsförare redan har slitit sitt hår för att försöka förstå hur AI-modeller som ChatGPT och Perplexity rekommenderar sidor så är det väldigt få som faktiskt har börjat jobba med dessa åtgärder.

Jag ser att detta kommer vara en av de absolut viktigaste sakerna för företag som får mycket trafik genom SEO idag att fokusera på. Även om faktorer som auktoritet och backlinks är viktigt för en AI-rekommendation finns det flertalet faktorer till som spelar in som marknadsförare behöver jobba med under 2025.

ChatGPT Search, Perplexity, Google AI Overview, Meta Search och Apples nya sökmotor, som garanterat kommer i.o.m en uppdaterad Siri i april när Apple släpper sin ”Apple Intelligence” i Europa.

Har du något bok-/poddtips för julhelgerna?

– Ja självklart är det ju min egna podd ”Sibbes AI-nyheter” då… 🙂 Nej men en bok jag läst nyligen som jag verkligen kan rekommendera är: ”Made to Stick” av Chip & Dan Heath. Detta är en perfekt bok för dig som vill skapa idéer som verkligen fastnar och en del psykologi just VARFÖR vi människor fastnar för saker och inte.

Mitt poddtips blir: ”Everyone Hates Marketers” – En podd som bryter ner marknads-bullsh*t och går rakt på hur man kan skapa ärlig och effektiv marknadsföring.

Tack för att du läst och jag hoppas nu du vill passa på under ledigheten att ta del av min gratis AI-utbildning som du hittar HÄR, det är 4h gratis utbildning som ger dig grundläggande kunskap om AI.

När du nu går in i 2025 som vill jag att du…

Stay Curious – Stay Bright – Just like Orion 🌟

För oss som arbetar med marknadsföring och kommunikation finns det många revolutionerande verktyg inom ljud, men vi får aldrig kompromissa med trovärdigheten.

Åsa KellnerAndra advent: Åsa Kellner

Inhousebyråchef på Sveriges Radio, som står inför ett 100-årsfirande under nästa år!

Vad tycker du har stått ut under året som gått?

– Att arbeta med ett varumärke som mänga tar för givet har varit både en utmaning och en möjlighet. Många ser oss som vattnet i kranen—alltid närvarande och självklart. Under flera år har vi fokuserat på att stärka Sveriges Radios roll som en garant för relevans i ytterligare hundra år.

Nästa år firar vi vårt 100-årsjubileum, och utmaningen ligger i att fira detta utan att framstå som gammalmodiga. Hur kommunicerar vi var hundraåriga historia på ett sätt som känns fräscht och framåtblickande? Och hur sträcker vi ut firandet över ett helt år på ett sätt som inte bara ser bakåt, utan också bygger för framtiden?

Vad tror du på för utveckling inom marknadsföring för 2025?

– Ljudboomen är ett faktum som knappast har undgått någon. Andelen som lyssnar på poddar ökar stadigt, särskilt bland unga. Med en tydlig strategi som utgår från ”Ljudet i fokus” har Sveriges Radio en självklar plats som ledande poddaktör. Manga nya aktörer kliver in pà marknaden, och teknologin utvecklas i rasande takt. Att äga och förstå våra ljudande varumärken blir allt viktigare. Vi har till exempel tagit hem produktionen av vara ljudpaketeringar till inhousebyrån. För oss som arbetar med marknadsföring och kommunikation finns det många revolutionerande verktyg inom ljud, men vi får aldrig kompromissa med trovärdigheten.

Enligt Inhousebyråbarometern 2024 så fortsätter inhousefunktionerna i Sverige generellt att växa, trots den rådande lågkonjunkturen. En majoritet (60%) planerar att under året ta hem ännu fler uppdrag från sina externa byråer. Nästan en fjärdedel (22%) planerar att anställa fler medarbetare och 16% planerar att öka antalet konsulter. Utmaningen framåt blir att kontinuerligt stärka vår kreativitet och kompetens inom digitala medier och Al för att hålla oss i framkant.

Har du något bok-/poddtips för julhelgerna?

– Jag kan varmt rekommendera ’Paradiso’, en ny podd från oss på Sveriges Radio, om strävan efter perfektion och att ’hacka’ sig själv. Den erbjuder fascinerande insikter i personlig utveckling.

Om du föredrar att läsa, är ’Stacken’ av Annika Norlin en spännande bok som utforskar mänskligt beteende när man hamnar utanför samhällets normer. Den är både tankeväckande och engagerande.

Jag ser framför mig ett strategiskt skifte där vi inte bara behöver tänka B2C utan snart också B2A(gents)

Therese kempeTredje advent: Therese Kempe

CMO Apohem & vinnare av ”Årets Marknadschef 2024”

Vad tycker du har stått ut under året som gått?

– AI, AI, AI. Trots att AI inte är nytt för i år så känns det som att samtalen kring AI har förändrats – från något som tidigare sågs mer som ett hot till att idag ses som en möjliggörare. Under året har allt fler företag visat inspirerande exempel på hur de använder AI, och jag upplever att intresset för att arbeta med AI har ökat markant. Både externt och hos oss på Apohem. Superkul!

Vad tror du på för utveckling 2025, eller vilket område bevakar du med intresse?

– Med risk att låta helt insnöad på AI så är det absolut det område jag bevakar extra, särskilt utvecklingen inom Agenter. Dvs AI-modeller som inte bara besvarar frågor, utan kan agera mer självständigt, mer som personliga assistenter. Detta öppnar upp för ytterligare möjligheter men också nya utmaningar. T. ex. när kunder börjar vända sig till sina Agenter istället för traditionellt sök, hur ser vi då till att vi hamnar ‘top of mind’ även där? Jag ser framför mig ett strategiskt skifte där vi inte bara behöver tänka B2C utan snart också B2A(gents).

Har du något bok-/poddtips för julhelgerna?

– Bok: Om man vill hålla igång hjärnan under ledigheten så är min absoluta favorit ”7 habits of highly effective people” av Stephen Covey. Det är en lättläst bok som ger konkreta tips kring självledarskap och samarbete som funkar både privat och på arbetet.

Podd: Podden ”Serial” av This American Life djupdyker i en story som man får följa under en hel säsong. Den är otroligt välgjord, proffsig och spännande. Jag var fullkomligt hooked efter första säsongen ”The Alibi” och ser fram emot att komma ikapp resterande säsonger denna ledighet.

Marknadsförare kommer behöva ifrågasätta många av sina tidigare val och öka fokuset i det man gör.

Pino RoscignoFjärde advent: Pino Roscigno

Commercial Director Stadium & Ordförande Marknadsföreningen Sverige

Vad har stått ut för dig under året som gått?

– Mycket har bubblat under 2024 vilket är superkul och intressant. En fortsatt tsunami av innovation inom digital marknadsföring med AI stöd, Retail Media och performance marketing och parallellt med det ökad reglering och lagstiftning för att skapa transparens och ordning och reda för ökat förtroende inom reklam och marknadsföring. Ska jag välja något som utmärkt sig extra mycket under året så väljer jag absolut AI. Rätt hanterat är det en fantastisk möjlighet vilket också märkts vid de utbildningsträffar som MIS bjudit in till under året. Så kul att följa utvecklingen.

Vad tror du på för utveckling 2025?

– Jag tror att techfokuset kommer fortsätta vara stort under nästa år men också ett ökat fokus att förstå vad som verkligen ger effekt i marknadsföringen. Marknadsförare kommer behöva ifrågasätta många av sina tidigare val och öka fokuset i det man gör. Det kommer vara värdefullt med kunskap om vad som på riktigt skapar starka varumärkesvärden och kortsiktiga försäljningseffekter. Ett tips är att kika på utbildningarna med MIS och Marketing Levels för att vara förberedd 🙂

Har du något bok-/poddtips för julhelgerna?

– Jag tar mig sällan tid att läsa tyvärr men jag lyssnar desto mer på poddar. Just nu är topp 3 i mitt poddbibliotek ”When we were kings”, en riktigt bra fotbollspodd med Erik Niva, ”USA-podden” där man får en bra uppdatering på installationen av Trump och till sist ”Tyngre träning” med Jakob Gudiol som är lite av en idol på området. Det blev tre tips 🙂 God Jul och Gott Nytt År!

NOS Emotiontech

Tack för i år! Vi avrundade eventsäsongen med AW och workshop hos NOS Emotiontech

Marknadsföreningen Sverige | Blogginlägg, Fördjupning och tips, Referat

”Dofter som skapar känslor, minnen och stärker varumärken”

Unisexparfymen är årets julklapp och vad passar då bättre än ett återbesök till NOS Emotiontech i ett vackert julpyntat Gamla Stan? Vårt förra besök var ett av vårens mest omtyckta event, därför var det extra roligt att nu kunna erbjuda alla medlemmar en chans att följa med oss till ännu en AW och workshop, för en spännande föreläsning och möjligheten att skapa och ta med oss vår alldeles egna doft.

NOS Emotiontechs resa började med en frågeställning uppsnappad från Gen Z: Vem är jag? Ur det föddes tankegångarna som ledde till att NOS grundades och började skapa dofter som identifierar både företag och individer, och väcker minnen och känslor.

”En doft är som en tidsmaskin – den tar fram våra minnen” säger Amelie Saltin Thor, som ger oss en föreläsning inom NOS historia och hur varumärken idag använder doft som en del av sin marknadsföring.

Föreställ dig att förknippa en doft med ett varumärke – eller att förknippa ett varumärke med en doft?

Såväl hotell som butiker och museum har redan gjort verklighet av det idag. Eller som när du öppnar ett paket från en butik – doften skapar minnen och man dras man tillbaka i tiden på det emotionella planet.

”Att skapa en doft är som att måla en tavla – man vill förmedla en känsla.”

Amelie bjöd på ett par exempel på företags användande av doft: En mataffär testade citrusdoft i ingången – varpå citrusförsäljningen ökade med 15% den dagen. Spelsajten Starstable med sitt hästspel fick hjälp med att bygga ett doftljus som doftade stall som användarna kunde beställa och ha bredvid sig när de spelade spelet för en större upplevelse och gemenskap.

Hur luktar den person du är?

Doftpyramiden består av tre delar: toppnoter, hjärtnoter och basnoter, och en doft är i grunden subjektiv och upplevs olika av varje person, säger Amelie.

Inom doft får vi ofta höra: ”Det här är kvinnligt” eller ”det här är manligt.” NOS unisexparfymer låter dig välja själv – innovativt och roligt! Din doft. Din identitet. Ditt val.

Alla på plats fick skapa sin egen doft genom att välja ut sina doftnoter – friska och pigga toppnoter, hjärtnoter som förmedlade värme och känsla, och basnoter som ger parfymen djup och karaktär.

NOS charmiga lokaler i Gamla Stan fylldes av ett bubbligt mingel, glada skratt, nyfiken sniffning på dofterna och massor av frågor till NOS. Denna eftermiddag väckte både skratt och kreativiteten hos oss alla.

Stort, varmt tack NOS Emotiontech och alla ni som var med oss igår för en härlig AW fylld av dofter, snack och glada tillrop efteråt. En kväll som satte sig i minnet.

 

Text: Hanna Markusson & Per Almegård
Foto: Per Almegård

____________
Om du är intresserad av hur du kan skapa en doftupplevelse just för ert företag, så är du varmt välkommen att kontakta Marie Dahlgren på marie@nosemotiontech.com för att boka in att göra ett scent brief med NOS Emotiontech.

Här är alla avsnitt av Marketing Talks – tillgängliga i Members Lounge för alla medlemmar

Marknadsföreningen Sverige | Marketing Talks, Webbinarium

Här är alla Marketing Talks hittills

– Du hittar avsnitt 1-20 on demand i Members Lounge

Nu har vi hunnit genomföra 4 säsonger av Marketing Talks – vår programserie med matnyttiga och högaktuella ämnen i rappt format, som sänds från Members Lounge på plattformen vVenues.

Du som är medlem hittar alla tidigare avsnitt där, on demand. Glöm inte att du alltid kan tipsa oss om ämnen du vill se i kommande avsnitt, direkt i Members Lounge. Gå in till ”On demand” från lobbyn, så hittar du både avsnitten och en länk för att ge oss tips på ämnen.

Här är en översikt av alla avsnitt hittills!

TILL MEMBERS LOUNGE >>

Säsong 1

Marketing Talks

Marketing Talks #1: Trender, ny teknik och kundupplevelser – Så påverkar det marknadsförare 2023

Alex Baker, Natalie Tideström-Heidmark, Soledad Gonzales, Mats Mileblad och Pino Roscigno

Marketing Talks #2: Nycklarna för att lyckas med Inhouse-satsningen

Mirja Kais

Marketing Talks #3: Mod som framgångssaga i mellanmjölkens land

Jessica W Sandberg, Besvärlig sedan 1977

Marketing Talks #4: 4 tips för att driva lönsam tillväxt och få mer inflytande som marknadschef

Niklas Bondesson, NoA Consulting

Marketing Talks #5: Receptet för en framtidssäkrad marknadsorganisation

Niklas BondessonPeter Lundberg & Robert Ryberg, Kapero

Säsong 2

Marketing Talks

Marketing Talks #6: Möt alla vinnare i Årets Marknadschef 2023 och ta del av deras spännande case!

Johan Fernstedt, Unionen; Zu-Yon Han, Suicide Zero; Sarah Frelin Ekvall, Arken Zoo; Lisa Malmros, Charly

Marketing Talks #7: Så lyckas du med marknadsbudgeten – 5 bästa tips från Erik Modig

Erik Modig, forskare & expert

Marketing Talks #8: De 10 bästa AI-verktygen för marknadsförare

Sara Öhman, konsult och expert

Marketing Talks #9: The Connected Human – Exklusiv Keynote med David Shing

David Shing, futurist, speaker, creative director, strategic digital consultant, and entrepreneur

Marketing Talks #10 – De 7 stegen för att framtidssäkra din roll som marknadschef

Gül Heper-Jämterud, varumärkes- och digitaliseringskonsult

Säsong 3

Event

Marketing Talks #11 – Så organiserar ni er för att arbeta med AI

Björn Owen Glad, strateg, kreatör, författare

Marketing Talks #12: Vad skiljer riktigt bra marknadsorganisationer mot de bra?

Johan Johansson, digital analytiker och mediastrateg

Marketing Talks #13: Så når företag ut på sociala medier – kraften i rörligt innehåll

Johanna Göransson, Ungdomsbarometern & Natalie Tideström, Team5pm Nordics

Marketing Talks #14: Krisexpertens bästa råd – så undviker du förtroendekriser

Jeanette Fors-Andrée, krishanterare och medietränare

Marketing Talks #15: History marketing – så använder företagen sin egen historia som strategisk tillgång

Anders Sjöman, Centrum för Näringslivshistoria

Säsong 4

Studio Puck

Marketing Talks 16: Vinnaren av Årets Marknadschef 2024 – Kulturbygge, varumärkesutveckling och nytänkande strategier

Therese Kempe, Apohem

Marketing Talks #17: Effektivisera din marknadsföring upp till 8X med hjälp av AI, utan att jobba mer

Sibbe Silvén, Bright Mind Agency

Marketing Talks #18: Så skapar du hållbar tillväxt för ditt varumärke – Blueprint for Brand Growth

Jenny Björsne & Ina Sandén, Kantar

Marketing Talks #19: 5G-löken – innovationskraft som får ögonen att tåras

Emelie Demsell, Telia och Christoffer Lind, Prime

Marketing Talks #20: The 2 second brand – Nya spelregler för digital marknadsföring

Erik Modig, forskare och expert

Kommersiell Strateg

Erik Modig: Därför behöver ni en kommersiell strateg

Marknadsföreningen Sverige | Blogginlägg, Gästblogg, Kurser

”Många företag fastnar med att försöka optimera en enskild del av sin marknadsföring eller kommersiella verktygslåda”

Genom vårt samarbete med Marketing Levels kan vi erbjuda olika kurser i en mix av distans och på plats med Erik Modig. Den nya kursen Certifierad Kommersiell Strateg är en utbildning för dig som vill ha ökad kompetens om hur analys, strategi och taktik bidrar till kommersiell tillväxt. Utbildningen pågår mellan mars och juni 2025 och ger en bred grund för att förstå vilka olika vägar till tillväxt som finns och de strategiska och taktiska val som behöver göras för att lyckas med dessa. Här tar vi en check-in med Erik för att ta reda på mer om tanken bakom utbildningen. 

Erik Modig
Erik Modig, Ph.D, forskare och lärare vid Handelshögskolan i Stockholm

_________

Varför har du skapat kursen ”Certifierad Kommersiell Strateg”?

– För att svaret på frågan ”Hur får jag effekt?” inte alltid handlar om marknadskommunikation utan snarare om strategin bakom. Marknadsförare, säljchefer, produktchefer och vd vill öka sin förståelse för olika perspektiv på hur tillväxt drivs och vilka olika reglage som finns att styra med. Oavsett roll så ger detta en bred kompetens att analysera vilka steg bolag kan ta för att växa.

Vilka problem kan företag stöta på utan en person med motsvarande kompetenser?

– Många företag fastnar med att försöka optimera en enskild del av sin marknadsföring eller kommersiella verktygslåda, när det egentligen handlar om att förstå alla verktyg och snarare förbättra de sämsta. Det handlar om att få en chef som alltid kan se helheten istället för en del.

Det handlar också mycket om intern retorik och hur man som chef eller chefer utbildar sitt bolag. I många bolag är det interna språket som gör att man kanske hamnar snett. Här gärller det att hitta rätt modeller, vokabulär och pedagogik för att nudga hela organisationen och ledning till en bättre förståelse.

Vem är kursen för?

– Chefer eller de med chefsambitioner inom marknadsföring, sälj, eller som produktägare eller vd med ansvar för kommersiell tillväxt. För de som känner att det vore nyttigt att få en uppdaterad verktygslåda med lite nya och fräscha perspektiv på tillväxt. Den som vill känna att de kan ta sin organisation framåt när det kommer till att föra ihop hårda affärsdrivna mål med mer mjuka och kreativa verktyg.

Marketing Afternoons

Mer än bara Google – så håller du dig uppdaterad inom sök 2025

Marknadsföreningen Sverige | Blogginlägg, Fördjupning och tips, Referat

Håll dig uppdaterad inom sök 2025

– Spaningar från Marketing Afternoons med Maia Marketing

Igår på vårt event Marketing Afternoons kunde vi och United Spaces bjuda in till en exklusiv och inspirerande föreläsning med Sabine Ljunggren, Sr. SEO specialist och partner på Maia Marketing. Hon delade med sig av sin expertkunskap och flera användbara strategier för hur vi kan ligga steget före inom det snabbrörliga området social search! Här är våra spaningar från eventet. 

Visste du att 29% av millennials och Gen Z föredrar att söka information via sociala medier framför traditionella sökmotorer? Eller att TikTok inte bara är en plattform för underhållning utan också en av de trendigaste sökmotorerna för allt från recept till DIY-tips?

Det handlar inte bara om att synas på Google – vi måste också finnas där frågorna faktiskt ställs.

Algoritmer belönar innehåll som engagerar och håller kvar användare – men hur optimerar vi för det?

För att sticka ut behöver vi förstå vad som trendar och hur vi kan skapa innehåll som efterfrågas just nu.

Nyckelfrågor att fundera på:

  • Hur maximerar vi synligheten för våra inlägg på olika plattformar?
  • Hur optimerar vi vår profil för att matcha plattformens algoritmer?
  • Hur skapar vi innehåll som engagerar och håller användarna kvar?

Några takeaways:

  • Tydliga nischer är guld.
  • Sökmotoroptimering gäller även på sociala medier.
  • Innehållet ska skapa reaktioner – och kanske lite oväntade sådana.

“Som vanligt trevligt arrangerat och presentationen var både insiktsfull och full av handfasta tips. Toppen!” delar en av deltagarna.

Stort tack till alla deltagare som satte guldkant på vår eftermiddag och till United Spaces för ett riktigt fint värdskap!

____________
Text: Hanna Markusson
Foto: Per Almegård

Magnet Summit 2025

Premiär för nytt helhetskoncept inom Employer Branding – 3 frågor till grundare Helena Rex

Marknadsföreningen Sverige | Blogginlägg, Gästblogg, Medlemserbjudanden

”I år gör vi allt större och mer framåtlutat”

– Inför Magnet Summit 2025: Vi möter grundaren Helena Rex, som nästa år gör premiär för ett nytt helhetskoncept inom Employer Branding

Magnet Summit är ett heldagsevent som sätter fokus på de senaste trenderna, utmaningarna och innovationerna inom Employer Branding. Här möts pionjärer bland arbetsgivare, välkända experter och profiler för att diskutera den nya generationens arbetsgivarstrategier.

Magnet Summit bjuder även in till finalen av den 8:e upplagan av Magnet Awards – Nordens största tävling inom intern och extern arbetsgivarkommunikation. Här möter vi grundare och arrangör Helena Rex som ger oss sina spaningar och tips inför nästa års stora event inom employer branding!

Helena Rex
Helena Rex, Grundare och Arrangör

Vad tycker du är mest spännande inom området employer
branding just nu?

– Hur samspelet mellan employer branding och employee advocacy bli allt viktigare. Värdet och de synergier ett högt medarbetarengagemang  bidrar med för att bygga varumärke såväl intern som externt kan inte överskattas. Vi har länge pratat om people first och nu är det också högt upp på agendan, vilket är mycket glädjande.

Vad kan du berätta om årets upplaga av Magnet Summit?

– I år gör vi allt större och mer framåtlutat skulle jag säga. Det blir en dag fylld av insikter och framtidsspaningar. En tydlig insikt är att det som startade som rekryteringskampanjer nu är en avgörande affärsfråga. Denna insikt utvecklar vi vidare på årets Magnet Summit. Konkurrensen på talangmarknaden hårdnar och konsten att både kunna attrahera, behålla och engagera medarbetare är något som diskuteras livligt. Behovet att kunskapsutbyte mellan branscher och företag är stort och här kan vi fylla en viktig roll.

Under en fullspäckad dag kommer ledande branschprofiler att belysa och diskutera nyckelämnen kopplade till temat ”En ny generation Employer Branding”. Bland annat kommer vi att få veta hur AI påverkar arbetsgivarstrategier, hur företag kan identifiera och attrahera dolda talanger; vad trendar och vad säger forskningen?

Magnet Summit bjuder också in till finalen av den 8:e upplagan av The Magnet Awards – Nordens största tävling inom intern och extern arbetsgivarkommunikation. Deltagarna kommer att få möjlighet att ta del av finalisternas berättelser och uppleva den spännande finalen när årets vinnare koras.

Vad tycker du utmärker ett riktigt bra event?

– Ett bra event ger deltagarna ett konkret värde oavsett om det handlar om kunskap, inspiration, nätverkande eller underhållning. Man vill eftersträva en engagerande upplevelse – personligt och relevant för målgruppen. Mixen av högkvalitativa talare, inspirerande ämnen är grunden men man får inte glömma bort att interagera med publiken. Något moment av överraskning är alltid kul, så vi får väl se vad vi kan hitta på där.

Platsen sätter tonen för eventet och matupplevelsen kröner verkligen upplevelsen. Hållbart och inkluderande så lyfter det alla events. Målet är att upplevelsen fortsätter att påverka och engagera deltagarna även efter själva eventet, en s.k. linger effect. Då har vi lyckats bra.

Några läs- eller poddtips inför julhelgen?

– Bok: Tribal av Michael MorrisHow the cultural instincts that divide us can help bring us together. Som en inledning kan man med fördel lyssna på detta samtal: https://www.youtube.com/watch?v=91EnTkWmegE

Podcast: AI och HR-podden med Sara Breman och Johannes Sundlo pratar om trender, teknik och konkreta tips för HR-arbetet. De fokuserar särskilt på AI och annan ny teknik.

Missa inte din medlemsrabatt!

Exklusiv rabatt för Marknadsföreningens medlemmar – spara 50% på Magnet Summit

Du som är medlem i Marknadsföreningen Sverige har nu chansen att delta på Magnet Summit den 20 mars 2025 och spara 50% på din biljett – mer info här >>

Info
Nalen

Tack för i år! Inhousegalan 2024 – vinnarna, bilderna, spaningarna

Marknadsföreningen Sverige | Blogginlägg, Referat

Tack för i år och grattis till alla vinnare!

Vi på Marknadsföreningen Sverige är stolt kreativ partner till Inhousetävlingen som arrangeras av Arkitektkopia. Wow, vilken lyckad gala på Nalen i förra veckan! Så roligt att träffa många från inhouse-Sverige på samma plats. Ett stort tack till Arkitektkopia för ett härligt event med så mycket kreativitet och stämning på topp, som kommer fortsätta värma oss genom hela vintern. 

Varmt grattis till årets vinnare 🏆

  • Göteborgs Symfoniker, som i samarbete med Joakim Odelberg och Nilento studios har skapat ”Nordic- A fragile hope”. Bästa Collab.
  • Lindex för Bästa Expo ”I am still here”-utställningen
  • Unionen för Bästa print, ”Rutten ekonomi”
  • Arla Foods AB för Bästa Kampanj: ”Det finaste vi har”,
  • Swedish Lapland Visitors Board för Bästa Digital: ”Care for the arctic”
  • SAS för Bästa Out of Home: Destination Unknown Quiz
  • Arla Foods AB, The Barn, Årets Inhousebyrå

Kvällen ramades in av det kreativa konceptet ”The Beat of Inhouse” som fick liv på legendariska Nalen med jazzsångerskan och moderator Anna Mourou + gruppen Jazzfreak i spetsen, en keynote på temat audiobranding av Martin Ljungdahl Eriksson, Kantar, och inte minst massor av fina detaljer i dekor, trycksaker osv.

Tack Arkitektkopia för en fantastisk gala, välarrangerad in i minsta detalj och tack för ett fint samarbete. Tack till alla som var med och tävlade! Så många vassa och fina bidrag!

Fastnade du på bild? Kvällen förevigades av Niklas Palmklint!

InfoSnacket om inhouse och nätverkandet fortsätter hos oss på Marknadsföreningen Sverige. Här närmast genom en träff med vår nätverksgrupp MiS Inhousecheferna 5 december. Mer om det här.

Internetdagarna 2024

Spaningar från Internetdagarna 2024

Marknadsföreningen Sverige | Blogginlägg, Referat

”Äkthet och det genuina jaget tar över i sociala medier”

Nu är Internetdagarna över för i år, som vi även detta år kunde erbjuda ett förmånligt pris för våra medlemmar till. Även detta år imponeras vi av hur Internetstiftelsen lyckats med att sätta ihop ett högaktuellt och intressant program. Vi impas också av deras förmåga att år efter år skapa ett så pass dynamiskt och levande digitalt event, med ett genomgående starkt och framåtlutat deltagande med stor interaktion. Under Internetdagarna 25-26 november har vi fått både aha-upplevelser och konkreta tips från några av de vassaste talarna, bl a inom kommunikation och marknadsföring. I år pratades det förstås en hel del om AI. Men som oftast under Internetdagarna belyser man ämnet utifrån många olika perspektiv, och dess påverkan på många olika delar av samhället. Här är några av de spaningar och insikter vi tar med oss från eventet.

Krishantering – Hampus Knutsson: En steg för steg-guide

När krisen slår till är det lätt att känna att allt är kaos, men Hampus Knutsson, expert på kriskommunikation, gav oss en mycket värdefull vägledning. Hans viktigaste råd: börja alltid inifrån. Ta ett steg tillbaka och fundera på dessa tre frågor:

  • Hur uppfattar vi det som hänt internt?
  • Hur vill vi hantera situationen?
  • Vilka konkreta steg kan vi ta för att lösa det?

Hampus påpekade också hur viktigt det är att hålla kommunikationen enkel och tydlig. Målet bör få plats på ett A4, så att alla har klart för sig vad man står för. Och när krisen väl är i gång? Tänk alltid på att vara autentisk. Intern kommunikation är grundläggande – dina medarbetare ska vara först att få veta vad som händer. Det stärker både förtroendet och enigheten när ni ska prata med omvärlden.

Framtidens digitala kommunikation – AI, TikTok och Spotify

Tekniken rör sig snabbt framåt, och vi fick en smakbit på vad som väntar oss. Spotify satsar nu mer på videoannonser och kortare kurser för att skapa en ännu mer engagerande användarupplevelse. OpenAI och ChatGPT utmanar traditionella sökmotorer och erbjuder nya sätt för oss kommunikatörer att jobba mer effektivt. Och vi får inte glömma TikTok, som fortsätter sätta trender – nu även med sin egen AI-chatt, TikTok Symphony. Plattformen förnyar inte bara sättet vi skapar innehåll på, utan också hur vi konsumerar det.

Sociala medier – Autenticitet på agendan

På sociala medier ser vi en rad förändringar. LinkedIn har gått från att vara en strikt affärsinriktad plattform till att bli mer personlig och inspirerad av TikTok. Även Instagram Reels går i en mer utmanande riktning och tillåter nu innehåll som är mer provocerande – en trend som handlar om att fånga användarens uppmärksamhet på ett nytt sätt.

Flera röster vittnar också om att filter och redigerade bilder är på väg ut, medan äkthet och det genuina jaget tar över.

Amy Webb
Amy Webb, Keynote 26 nov

AI på arbetsplatsen – Från hjälp till stressdämpare

Och så har vi förstås AI, som belystes från många olika perspektiv och av flertalet talare under eventet, och handlade oftast mindre om tekniska lösningar och mer om att underlätta och effektivisera våra arbetsdagar. Eller som Karin Hamberg Stén uttryckte det:

”AI är som en engagerad praktikant som behöver tydliga instruktioner.”

Det är nyckeln till att få ut det mesta av tekniken; AI är inte bara en funktion, det är en hjälpande hand som kan ta bort tidstjuvar, minska stress och till och med ge psykologiska råd eller tips på matrecept.

Slutord från Karin: ”Ta ett djupt andetag och börja med att identifiera vad som tar tid i din arbetsvardag. Jobba steg för steg för att effektivisera dessa moment. AI är här för att göra vårt arbete smidigare och ge oss mer tid att fokusera på det som verkligen betyder något.”

2025 kommer att handla om att tänka smartare, jobba effektivare och hela tiden hålla ett öga på den tekniska utvecklingen – men utan att förlora den mänskliga fingertoppskänslan. Det är där vi kommer att skapa verklig värde.

Mer fusk i skolan och förlorade jobb?

Under dag två lyftes även en viktig fråga: Kan AI leda till fusk i skolan? Diskussionen landade dock i något mycket mer positivt – potentialen för AI att göra verklig skillnad, särskilt för ungdomar från icke-svensktalande familjer.

AI har blivit ett ovärderligt verktyg för denna grupp, inte bara som läxhjälp utan också som en väg till självständighet. Genom att förklara svåra begrepp och stötta med språk har AI bidragit till att minska klyftor och stärka ungas språkkunskaper.

Ett centralt budskap från föreläsningen var att ledare och chefer bör fokusera på möjligheterna med tekniken, snarare än att fastna i farhågorna. AI kan vara en kraft för förändring – om vi låter det bli det.

Frågan ställdes om vi kommer att bli av med våra jobb?

Svaret på den frågan är: Nej, men vi kommer behöva bli beredda på att våra roller kommer att ändras och att jobb kommer försvinna men ännu fler kommer skapas.

Vi påminns till sist också om en viktig sak: AI är ett fantastiskt verktyg, men det kan aldrig ersätta mänskliga relationer. Tekniken ska ses som en hjälpande hand som underlättar vardagen och ibland inspirerar oss i livet – men den mänskliga kontakten förblir oersättlig.

______________
Text: Hanna Markusson

Mellanrummet

I ”Mellanrummet”: Janne Björge bloggar om en samtid präglad av osäkerhet

Marknadsföreningen Sverige | Blogginlägg, Gästblogg

I mellan det som en gång var och det som ännu inte blivit

Janne Björge är specialist inom varumärkesbyggande, och vi träffade honom senast på vårt frukostseminarium ”Bygg varumärket inifrån – Hur intern kultur formar extern framgång” härom veckan. Eventet fick sprudlande glada kommentarer och en av våra deltagare skrev ”En fantastisk föreläsare, rolig, smart och spännande! En person man skulle vilja jobba med, bästa föreläsningen på länge!” Vi ville förstås följa upp Jannes föredrag med en text där han tar sina tankar om bl a ”Mellanrummet” lite längre. Här berättar han om vad som händer när vi ”tvingas lämna allt som känns normalt och tryggt – men utan att det nya riktigt tar form”, och inte minst vad det innebär för vår bransch.

Janne Björge

_________

Känslan av att sväva mellan två världar, där ingenting längre känns självklart

I USA drevs den här utdragna osäkerheten på av den långa och trassliga valprocessen, och vi ser konsekvenserna sprida sig över hela världen. En vann. Såklart.

Men frågan är större än så. Osäkra tider finns överallt, både i våra organisationer och i samhället, och många av oss går nu igenom vad jag vill kalla Mellanrummet. – Just nu lever vi precis där.

Vad är då Mellanrummet?

Det är när vi tvingas lämna allt som känns normalt och tryggt – men utan att det nya riktigt tar form. Det är en period som bryter av från det välbekanta, men samtidigt inte ersätter det helt.

Det är ett tillstånd som är både störande annorlunda och förvirrande likt det gamla. Och när det till slut tar slut, då står vi där förändrade för alltid, som om vi kommit ut på andra sidan.

Under pandemin 2021 skrev jag om Mellanrummet för fjärde gången.

Första gången var det i samband med 9/11 & World Trade Center. Jag var ganska ny i eventbranschen, och vi tappade nästan 40% av vår affär den dagen.

Andra gången var 2008, i samband med att bankerna kraschade.

2013 var ett jäkla skitår, vi hade så stora förhoppningar på det året, vi hade anställt 18 nya medarbetare, och plötsligt; Ryktet om sämre tider som matades ut genom alla medier. Det visade sig vara felaktigt, men det vara en jäkligt stökig tid för oss alla, men kanske mest för ledarna.

Senast var under pandemin, där vi verkligen levde i ett stort jäkla undantag, och försökte hitta fast mark, som folk, som kollegor och inom familjen.

Problemet är att ledare förväntas ha svaren i tider av osäkerhet – men sanningen är att de flesta famlar lika mycket som alla andra.

När vi äntligen tog oss igenom den perioden trodde de flesta att det var ”det stora testet för vår tid”

Men sedan dess har vi mött andra, tunga utmaningar som rubbat våra grundantaganden om livet – energikris, krig i Europa och Mellanöstern, extrema väderhändelser och den gnagande klimatångesten.

Även på organisationsnivå skakar fundamenten; hybrida arbetsmodeller och AI har fått oss att ifrågasätta hela vårt sätt att jobba ihop. Vi gick från kollektiv till individ på ett par år.

Alla dessa utmaningar gör oss, för att säga det rakt, ganska vilsna och oroliga.
– Var står vi när marken under oss ständigt rör sig?
– Vad gör vi om ett stabilt, nytt normalläge aldrig kommer?

Genom åren har jag pratat med många ledare som brottas med de här frågorna. Många samtal, sena kvällar, runt lägerelden. Ni fattar.

Problemet är att ledare förväntas ha svaren i tider av osäkerhet – men sanningen är att de flesta famlar lika mycket som alla andra.

Så, vad kan du som ledare göra för att hjälpa dina kollegor (och dig själv) att ta sig igenom Mellanrummet? Jag skulle säga att det börjar med att ställa några riktigt stora, grundläggande frågor.

Vad är viktigt, på riktigt?

Mellanrummet ger dig chansen att ta ett steg tillbaka och tänka efter. Vad är det egentligen som är viktigast för dig? För er?

Ibland kan det vara något så enkelt som att fråga sig själv varför man blir frustrerad över en situation – det är ofta ett tecken på att något som betyder mycket för dig har gått sönder.

Se den här perioden som en möjlighet att verkligen känna efter vad du står för och varför.

Vad står vi för?

Det är lätt att rusa vidare när det blåser hårt, ”Stå inte bara där, rör på dig” men ibland måste vi våga stanna upp. Dina kollegor kommer att söka lugn och klarhet, och i en tid där allt verkar flyta måste vi hitta stabila punkter.

Genom att gräva djupare och fundera på vad du och organisationen verkligen står för, skapar du en tydlighet som hjälper andra att hitta fäste. Först då kan ni navigera vidare tillsammans.

Vad finns runt hörnet?

När allt känns osäkert finns en tendens att falla in i hopplöshet eller cynism – men här behöver vi stå emot. Mellanrummet är jobbigt som fan, men det är också en chans att prova nya vägar och utmana gamla sanningar. Som ledare är din roll att skapa ramar och ge trygghet, att hjälpa ditt team att se att de faktiskt har mer kontroll än de tror.

Vad är konstant?

När allt annat förändras, håll fast vid de saker som är konstanta – de saker som verkligen spelar roll och där ni kan göra skillnad.

Börja med tre enkla men viktiga handlingar.

Ta ett steg tillbaka och få perspektiv

Det är lätt att fastna i dagens kaos, men tänk på var ni är nu och var ni vill vara.
– Varför finns ni som organisation?
– Vad gör att era medarbetare vill vara en del av resan?

Håll fast vid dessa mål, så blir ledarskapsutmaningen lite enklare – och glöm inte att påminna teamet om samma sak.

Stärk banden

Organisationer existerar för att få människor att samarbeta och skapa något större tillsammans. När allt känns osäkert, bygg upp den kollektiva kraften genom att påminna om vikten av samarbete.

Ofta behövs olikheter för att få jobbet gjort, även om vi inte alltid gillar varandra. Genom att värdesätta de band som binder er samman, stärker ni teamets känsla av att kunna påverka, även när ni inte har kontroll över allt.

Håll fast och håll kursen

Precis som sjömän som säger ”hold on” under stormen, behöver vi hitta något att hålla i när det blåser som mest. Och ”stay true” – håll koll på kompassen och se till att ni inte driver ur kurs. Även den värsta storm avtar förr eller senare.

Kom ihåg vad vi lärde oss under pandemin. Vi överraskade oss själva med vår förmåga att anpassa oss och hitta lösningar på utmaningar vi aldrig sett komma. Många av de förändringar vi tvingades genomföra då är nu en naturlig del av hur vi arbetar tillsammans.

Vi klarade det, och vi kommer klara de nya utmaningarna också.

Mellanrummet ger oss möjligheten att reflektera, skapa nya kontakter och omorientera oss – Vi är inte förlorade, vi är på en resa. En fin.

_________