Lärdomar från Marknadsföreningens Dag: 5 kritiska synsätt och beteenden i det nya arbetslivet
Marknadsföreningen Sverige | Fördjupning och tips, Övriga träffar, Referat
En förmiddag fylld av ledarskap, automation och digitalisering
– och annat som kommer att påverka världen på kort och lång sikt!
Vi fick precis som utlovat en förmiddag fullmatad med spaningar, kloka tips & inspiration, när vi var med på Marknadsföreningens Dag, som arrangeras av Marknadsföreningen i Göteborg. Genom ett samarbete med vår systerförening i väst kunde även våra medlemmar delta utan kostnad, från detta digitala event som sändes från United Spaces i Stockholm. MiG’s vd Kristina Cohn Linde gjorde en lysande moderatorinsats och förstärkte den röda tråden för förmiddagen. Tack för ett välarrangerat event och det var kul att så många loggade in för att ta del! Digitala event är ju platsoberoende och vi kikar på fler spännande möjligheter till samarbeten här i framtiden. Nedan är några av de tips och reflektioner vi tar med oss.
Grön zon/röd zon
Lisa Ekström inledde förmiddagen med ”Svårt är kul”, om hur man som individ kan påverka sin situation. Lisa gav en rad knep för att hålla sig i en positiv ”grön zon” och inte hamna i en ”röd”. Omge dig med människor som ger energi. Hur vill du vara och bli uppfattad om du skulle vara med i ”filmen om ditt liv”? Värna om och odla färdigheten att kunna byta perspektiv. Tänk gott om andra och genom att vara nyfiken ställ frågor som kan bredda din egen bild.
Sedan bytte vi sedan fokus från individens mindset till hur den analoga hjärnan funkar i en digital värld, när Anna Tebelius Bodin kom in i sändning. Hon gav en intressant och tänkvärd dragning kring hur den ”vuxna”/tänkande delen av hjärnan och den ”ungdoms”–känslomässiga delen bör bli bättre på att samverka. Vi behöver se över våra egna val för att inte hamna i en ständig jakt på dopamin och hamna i en negativ nedåtgående berg-och dal-bana.
Vad kan vi göra för att skapa bättre förutsättningar framöver för att hantera detta överflöd (av information, sociala kontakter och socker)?
- Sitt ensam med dina tankar ibland.
- Gör saker som du mår bra av att se tillbaka på (meningsfulla aktiviteter som ger energi längre tid och inte bara snabba kickar) och slutligen:
- Gör aktiva val för att göra ditt framtida jag stolt.
Våga lita på varandra
Nästa talare var Anders Lundin, som har många års erfarenhet av att jobba med ledarskap och team. Han delade med sig av några viktiga observationer han gjort, under titeln “Att skickliggöra varandra”. Något han betonade var att det i team finns otroligt mycket kompetens och det gäller att både våga tycka till och hjälpa men också att be andra om hjälp. Vi måste också våga lita på varandra – att alla har en god intention för att göra saker bättre och drar sitt strå till stacken om dagarna.
Team där medarbetarna både har och ger högt förtroende presterar bra mycket bättre än de som inte gör det. Potential måste få blomma ut både hos individer och som team och då är förtroende en förutsättning.
En fragmenterad arbetsmarknad (och den kommer att bli ännu mer fragmenterad i framtiden) innebär att employer branding inte bara behövs gentemot egna anställda.
– Anna Dyhre
Nicholas Fernholm tog oss sedan in i teknikens värld och pratade om automation och samhällets framtid. Den digitala tekniken behövs och finns också till stor del redan idag betonar han, men det största hindret är att kompetensen inte finns ännu för att förstå den. Han pratade bland annat om att många ledare vill göra det komplexa enkelt; man behöver förstå saker för att säga ja till dem helt enkelt, men det är inte hållbart. Istället bör man ge de som är experter på något möjligheten och förtroendet att lösa problem din organisation har utan att du behöver förstå allt i minsta detalj.
Gemensamt för Anders och Nicholas dragningar är alltså hur ledarskap och företagskultur är kritiska beståndsdelar för att lyckas.
Ingen karriär utan kompetensutveckling
Anna Dyhre avrundade förmiddagens dragningar med Employer Branding i Coronans tid. ”Det är läge att damma av yuccapalmen!” säger hon, och menar att många, efter pandemin, kommer att ifrågasätta varför vi ska sitta tillsammans på ett kontor. Det gäller än mer nu att ha ett kontor man verkligen vill komma in till.
Vid 43 är du passé – utan kompetensutveckling dvs, säger Anna. Det ständiga lärandet blir nu ännu mer viktigt. Som ett tecken på det ser vi nu på många håll en rusning till utbildningar i höst (vårt eget kursutbud hittar du här).
Titta också på vilka ni tappar era anställda till, och hur ni kan behålla dem: ”Behålla är det nya attrahera”, menar hon.
Ofta lägger vi mycket energi på vår externa kommunikation, men glömmer att slipa den interna. Men när den externa kommunikationen gifter sig med den interna, blir den dubbelt så stark, avslutar Anna.