Filma med mobilen
Marknadsföreningen Stockholm | Fördjupning och tips, Kurser, Övrigt, Referat

Är det bara att ta en smartphone och sätta igång?

– Spaningar från vår kurs Filma med mobilen, på Ulfsunda Slott

Att snabbt kunna skapa korta proffsiga filmer är en alltmer kritisk kompetens idag hos marknadsförare och kommunikatörer. Men tröskeln kan kännas hög om man inte är van vid det. Var ska man börja? Är det bara att ta en smartphone och sätta igång? Ja i princip. Men det finns en hel del du bör veta för att få till en riktigt bra film.

Härom veckan hade vi kurs på vackra Ulfsunda Slott i en luftig lokal för en mindre grupp deltagare. Även Rebecca, Marknadsföreningen Stockholms marknadsprojektledare och medlemsansvariga, passade på att gå kursen och hade då möjligheten att träffa deltagarna, ta Ulfsunda Slott på pulsen, och lära sig att filma med mobilen såklart!

Det blev en hektisk och informationsfylld heldag tillsammans och resultatet blev många lärdomar och fina case-filmer. Den praktiska kursen, som hölls av filmexperten Tobias Elvhage, täckte allt från planering av film (ja, du måste planera) till intervjuteknik, filmning och klippning. På slutet hade alla producerat minst 2 filmer i små grupper och klippt en på egen hand” rapporterar Rebecca.

En rolig och givande dag, fick lära mig att prova på och filma med mobilen och fick med mig mycket tips och trix”, säger en annan av våra deltagare för dagen.

Allt du behöver för att skapa en film är en smartphone men det hjälper kvaliteten att ha några bra tillbehör

Några key takeaways:

  • Allt du behöver för att skapa en film är en smartphone men det hjälper kvaliteten att ha några bra tillbehör. För ljudet – gärna en mygga som kan fästas på den du intervjuar. För ljus kan det vara bra att investera i någon typ av LED-lampa. Det finns väldigt diskreta sådana i tegelstensformat som kan fästas på ett stativ exempelvis. När du har telefon + ljus + ljud har du alla grundförutsättningar för bra kvalitet på plats.
  • Du behöver börja med att planera din film. Vem riktar den sig till? Vilka kanaler ska den visas på? Vad är budskapet? Vilka klipp skulle vara bra för att få till en bra film. Sen är det bara att gå iväg och filma klipp (ca 10 sekunder per klipp) – gärna olika typer av klipp: Närbild, halvbild, helbild. Bättre för många klipp än för få.
  • Ett bra tips på film-verktyg är Filmic PRO som går att köpa i App Store. För klippning – KineMaster, också en app, där du enkelt klipper en proffsig film.

Tack till Tobias Elvhage för pedagogisk kurs och tack till alla er deltagare som tog er ut till slottet, jobbade hårt och bjöd på er själva!