Finalister
Marknadsföreningen Stockholm | Årets Marknadschef, Blogginlägg

Vad krävs för att genomföra en riktigt framgångsrik varumärkesresa?

Vid Årets Marknadschef 2017 utser Marknadsföreningen i Stockholm vinnare i fyra kategorier: Årets Marknadschef, Årets Disruptör (ny), Årets Framtidslöfte (ny) och Årets Varumärkesresa (ny). Nu när alla våra finalister i alla fyra kategorier är klara ville vi höra mer om vad deras bästa tips är. Del 3: Möt våra fyra finalister till Årets Varumärkesresa!

Finalist 1: DOMETIC

Ledarskap
Budskap och stöd måste komma från absoluta toppen av bolaget. Det är inget som kan delegeras ner till en enskild funktion. Om inte CEO är avsändare så blir det omöjligt att genomföra en ärlig och lyckad förändring.

Tydlighet
Utarbeta en väl genomtänkt plan för genomförandet av varumärkesresan och som verkligen täcker alla behov av aktiviteter i stort som smått.
Se till att planen finns enkelt tillgänglig för organisationen. Kommunicera deadlines och genomförda delmål och håll det enkelt.

Konsekvens
En varumärkesresa har konsekvenser på vad ett bolag skall vara och stå för. Det är inte ett teoretiskt arbete som existerar parallellt med ett bolags verksamhet, utan har påverkan på allt inom ett bolags verksamhet (värden, identitet, erbjudande, kultur etc). Det som inte uppfyller varumärkeslöftet måste fasas ut.

Resurser
Säkerställ i förväg att det finns finansiella och personella resurser att genomföra varumärkesresan på ett seriöst vis. En varumärkesresa kan ha omfattande konsekvenser på ett bolags verksamhet och kommer att kosta pengar samt kräva tid och dedikation.

Närvaro
En varumärkesresa kan inte genomföras från bakom ett skrivbord. Ansvariga för projektet måste ut och missionera budskapet. Engagerande och motiverande presentationer, pedagogiskt informationsmaterial och träning i varumärkesplattform och identitet är avgörande.

Tid
Att utveckla ett nytt varumärke är en lång process. Att implementera dess konsekvenser likaså. I större bolag kan det vara en process på flera år innan allt hänger ihop och går i samma takt. Det gäller att vara uthållig, hålla fast i sin strategi och inte börja utveckla varianter och avvikelser innan arbetet hunnit sätta sig i hela organisationen.

Finalist 2: FONUS

”Kan man verkligen göra reklam för begravningar?” är en vanlig fråga från kollegor i andra branscher. Det är en befogad fråga – och jag kan säga att Fonus besvarar den på ett annorlunda sätt idag än innan det arbete som Fonus, tillsammans med byrån Kärnhuset, gjorde när vi påbörjade vår varumärkesresa.

Utmaningen var stor. Ingen vill ju tänka på döden. Att våra nära och kära ska dö vill vi inte reflektera över – ännu mindre vill vi tänka på att vi ska köpa prisvärda begravningar till dem.

Det här är våra tre viktigaste lärdomar:

1: Förstå vilket behov du fyller hos människor.
Fundera över varför du har kunder och hur du kan bygga vidare på den relationen. För Fonus har det varit att expandera kategorin. Alltför länge har begravningar varit logistik, smörgåstårta och traditionell dödsrit. Genom att ge kunden möjligheter att utforma personliga begravningar får människor chansen att hylla det liv som deras älskade levt och ta avsked på ett varmare, värdigare och bättre sätt.

2: Hitta den kommunikativa kraften i din verksamhet.
I Fonus fall är det nerven mellan liv och död. Eftersom vi i många ögon är synonyma med döden kan vi med tyngd och trovärdighet dela med oss av livsvisdomar och budskap som hade känts klyschigt om det kommit från någon annan. Kanske viktigast av allt – när ni hittat det i er verksamhet som väcker känslor – våga ta bort allt annat.

3: Förändringar sker inifrån.
Utan intern förankring och internt engagemang förändras ingenting på riktigt. Det gäller alla, från styrelser till anställda. Att visa sambandet mellan kommunikationen och verksamheten gör det enklare och är dessutom en måttstock för en långsiktig succé. För Fonus har det inneburit att involvera organisationen redan på strategistadiet och en fortsatt öppen dialog med alla Fonus-medarbetare om utmaningar, framgångar, tankar och kommande kommunikation.

Att gå från uppfattningen att man inte kan bygga ett omtyckt varumärke om begravningar till att prata om livet i förhållande till döden på både stortavlor och i morgonsoffor är ett stort steg. Vi är övertygade om att en större medvetenhet kring livets förgänglighet inte bara gynnar Fonus affär, utan framför allt människor i stort.

Finalist 3: SEMCON

Långsiktig strategi
Börja aldrig diskutera aktiviteter innan en strategi är satt. Det är först när vägen är tydlig som en kan avgöra vilka aktiviteter som är effektivast. Också då som man kan prova och våga nya metoder – så alla följer samma kompass. Strategin behöver utgå från medarbetarna. De är de bästa ambassadörerna och grunden för ett lyckat varumärkesarbete. Därför är det lika viktigt att förankra strategin i såväl styrelsen som hos medarbetarna. Förståelse och engagemang skapar handlingsutrymme för förändring. Argumentet ”så har vi alltid gjort” bör uteslutas. Vilja och mod lyftas fram.

Hitta en unik identitet
Varumärket är det som skiljer oss åt i en värld full med alternativ. Därför är det avgörande att hitta en unik identitet och positionering. Inspirationen bör komma från de bästa exemplen i andra branscher. Vi ska veta vad våra konkurrenter gör, men bara i syfte att vara något annat. Varumärket gör oss valbara. Avgörande är att ha ett utifrånperspektiv och mod att ifrågasätta. Ett nära och öppet samarbete med en kompetent byrå skapar bra förutsättningar. Ännu bättre om samarbetet omfattar såväl strategiarbete som genomförande. Alla delar kan inte sitta perfekt från början. Även om grunderna är tydliga så behövs en flexibilitet över tid för att finslipa och utveckla varumärket.

Energi och passion
En varumärkesresa innebär en stor förändring. Den är krävande. I en förflyttning måste man ta ställning. Även om varumärket genomsyrar allt kan vi inte kommunicera allt. Vi kan och bör inte blidka alla. Men har vi en förankrad strategi och en identitet att luta oss tillbaka mot så finns det en förståelse, även om inte alla samtycker. Om alla håller med så har vi misslyckats. Då har vi inte varit spetsiga nog. För att genomföra en varumärkesförändring på riktigt behövs medarbetare som går in på perrongen med energi och passion att göra skillnad. Ett tydligt mandat från ledning och styrelse är nödvändigt – och ett inspirerat och dedikerat team en förutsättning.

Finalist 4: HEMTEX

  1. Formulera en tydlig målbild för vad ni vill med varumärket. Varför finns ni? Hur vill ni uppfattas? Vilken position på marknaden vill ni ta? En målbild som alla internt måste dela och förstå. Prata ofta om målbilden internt och med byråer.
  2. Identifiera alla saker som måste förändras för att ta sig till målet. Och jobba med hela varumärkesupplevelsen. Du är aldrig starkare än din svagaste länk.
  3. Inse att kommunikationen inte kan göra hela jobbet. Produkten, affären, kundkontakterna, allt måste förändras.
  4. Låt kommunikationen leda varumärket och utvecklingen! Kommunicera och testa olika saker och budskap. Mät, analysera och utvärdera – för att fortsätta, eller göra om och testa igen.
  5. Arbeta med alla kanaler du har och utnyttja respektive kanals styrka. Anpassa budskapet till kanalen. Alla kommunikationstillfällen måste inte säga samma sak samtidigt, men tillsammans måste de förflytta varumärket åt rätt håll.
  6. Tro aldrig att du någonsin är klar! Sök ständig förbättring och utveckling. Det finns alltid ett trappsteg till att bestiga.
  7. Sök friktionen för varumärket, trampa inte gamla hjulspår som känns trygga. Tvärtom våga göra nytt. Utmana organisationen och kunderna. Åter igen, testa.
  8. Tålamod! Det tar tid, längre tid än du tror…