Hanna Markusson

Möt Hanna – hos oss på praktik från IHM!

Marknadsföreningen Sverige | Blogginlägg, Föreningen, Övrigt

Välkommen till oss Hanna Markusson!

Möt vår nya praktikant Hanna Markusson! Om du varit med på något av våra event i Stockholm eller Göteborg de senaste veckorna har du kanske redan träffat henne – Hanna har nämligen fått en riktig rivstart hos oss och har redan hunnit besöka ett antal event & kurser på båda sidor av landet. I Hanna hittar vi en f. d. fotbollsspelande, djurimiterande estet med en bakgrund som målare. Idag studerar hon på IHM med målet att stärka och bredda sin kompetens inom business. 

Hanna Markusson

Vem är Hanna?

– Jag är en glad livsnjutare från Skaraborg som står stadigt med båda fötterna på planeten. De som känner mig beskriver mig som “en rolig prick som gillar högt i tak”. Min främsta egenskap är att jag älskar att lyssna.

Berätta om dina studier på IHM?

– Jag började studera International Account Manager på IHM Business School i januari i år. Utbildningen innehåller bland annat kurserna affärsmannaskap, digital & social selling, affärsjuridik, projektledning & key account management. Jag bestämde mig för att stärka och bredda min kompetens inom business och utforska branschens olika delar.

Vad var det som fick dig att söka dig till Marknadsföreningen för din praktik?

– Utbildningen på IHM innehåller mycket marknadsföring och hur man kan nå ut till sin publik, vilket har väckt en otrolig nyfikenhet.

Jag fick tipset av en av mina lärare Ulrica att söka mig hit och sedan skapade jag min egen bild av MiS. Bilden jag fick innan jag började är densamma som nu en vecka in i perioden – positiv, varm och kul! Marie, Elina och Per är otroligt välkomnande och jag har till och med fått följa med på olika event, kurser och föreläsningar innan praktiken har börjat.

Vad, om något, tar du med dig från din bakgrund inom målning, färg och form, till din nya inriktning på marknad & sälj?

– Jag startade min karriär som målare 2014 eftersom jag alltid tyckt om att skapa och se skillnad, även laborera och trolla med olika inredningskonstellationer. Intresset kommer alltid att leva kvar och jag vet att det kommer göra nytta i form av mitt öga för detaljer och möjligheter inom det kreativa och att bland annat skapa intressant och fångande content inom marknadsföring.

Jag gick sedan över till B2B-försäljning på Colorama Billinge Färg i Skövde där jag istället jobbade med färgsättningar, inredningsrådgivning och att knyta kontakter med företagen i Skaraborg. Jag drev också företagets Instagram så redan där föddes egentligen intresset för marknadsföring/SoMe.

Har du någon dold talang?

– Jag är en fena på att imitera både människor och djur, förstås med glimten i ögat.

Vilka är dina intryck från din första vecka med oss?

– Jag har upplevt första veckan som riktigt spännande och fartfylld. På bara en vecka har jag fått varit med om så mycket och lärt mig mer än jag kunde ha drömt om. Marknadsföreningen visar en sådan transparens och är genuina i sitt sätt att arbeta. Jag känner mig involverad och redan som en i teamet! Kunde faktiskt inte fått en bättre start!

Möt Medlem: Anna Mourou

Marknadsföreningen Sverige | Möt medlem

”Innehåll som känns på riktigt kommer inifrån”

Hallå där Anna Mourou!

En del av er känner igen Anna som hon som gjorde succé som co-host och mood boosterÅrets Marknadschef 2024 tillsammans med vår vd Marie Sommar. Vi passade på att fånga upp henne närmare inför höstens alla event, för att höra hur hon tänker kring AI och mänsklighet samt vad som lockar en nybliven medlem i Marknadsföreningen.

Anna Mourou

_____________

Vem är Anna?

– I mitt yrke är jag techbranschens favoritproducent av brand building och event. Jag är hon som utmanar allas biases, visar på när man ej lever sitt varumärke, skapar innovativa konferenser som ger stora känslor och faktisk förändring. Jag älskar personlig utveckling och coachar även individer och team till sina bästa jag. Något jag också föreläser om och sjunger om i min musik genom projektet Jazzfreak.

Privat är jag en båtälskande spirituell ensamvarg som helst vill dansa hela dagarna.

I höst kommer vi bland annat träffa dig som moderator på Inhousegalan. Vad kan du berätta om det?

– Inhouse är där det händer. Innehåll som känns på riktigt kommer inifrån. En av de stora anledningarna till att jag lämnade byråvärlden för att konsulta direkt med slutkund var just det, jag kunde göra mer impact och få bättre resultat när kund tog in mig på insidan. När vi blev ett inhouseteam. Så det är otroligt ärofyllt att få vara med och leda och utveckla galan. Skapa en branschfest för denna del av branschen. Få både inspirera, utbilda och fira. Och ha kuuuuuul. Jag gillar att se till att folk har kul.

Den här galan kommer bli både så så snygg, ge food for thought och kuuul.

Vad händer i höst?

– Jag är ny i att lämna byråsidan så jag är ute och träffar kunder så de vet att jag finns, och så ser jag över vad för nytt jag vill ge till världen i denna nästa yrkeslivsfas. Vad behöver företagen just nu? Hur hjälper jag dem på bästa sätt nu med 20+ års erfarenhet? Jag föreläser mycket om AI och mänsklighet.

[Jag] lär människorna vad det är att vara människa nu när vi kan låta AI göra det trista.

Dina bästa nätverkartips?

– Börja. Men vet aldrig vad en kontakt kan leda till. Så ju mer kontakter desto mer framtida möjligheter. Jag gör både digitala kaffe- / ”hejhej-möten” med personer jag ser på LinkedIn som jag tycker är spännande, och går på olika mingel och events där introverten i mig får öva på att hejheja på folk IRL. Då är att gå själv det bästa. Så man inte fastnar med kompisen eller kollegan.

Du har jobbat som kreativ producent för event i över 20 år. Kan du dela med dig av några tips?

– Så gärna.

  1. Eventet börjar inte på eventdagen. Det började när placeholdern gick ut. Se till att ha en kommunikationsplan redo för digitala aktiviteter och learnings som driver engagemang och hype fram till eventet.
  2. I samma kommunikationsplan har ni tagit ut vad för filmer som ska skapas under eventet. Film för enployer brand, film för pr, för partners, rekrytering, sociala medier, interna kanaler, interna utbildningar mm mm. Tänker ni till här kommer er Return of Event Investment bli något helt annan då ett event är en unik möjlighet att skapa äkta Content som visar vilka ni är.
  3. Starta upp i tid så ni får en chans att kunna tänka om och vidareutveckla idéer. Stress är det sämsta som finns för kreativitet. Och med mkt tid finns mer plats för glädje i teamet. Glädje är viktigt. Det är en primär känsla event alltid ska ge. Så ge den till teamet.

AI är ett hett ämne i branschen, inte minst generativ AI, hur tror du att det påverkar oss inom marknadsföring och kommunikation?

– Där tidigare den individuella kreatören skapat text och bilder utifrån sin unika person kommer nu AI kunna optimera oss alla till att leverera strategiska bra saker på en millisekund. Först tror jag det blir bra för många som kan få hjälp att få till bra saker snabbt.

Sen kommer allt bli lite samma. Är ju samma AI som skapar till oss alla. Då kommer kreatören bli superviktig tror jag. De kommer vara dem som kan känna av, styra och utveckla det AI ger oss. Tror även vi kommer behöva skapa content som känns mer äkta. Mindre påkostade snygga animeringar och mer bara äkta. Mänskligt.

Vad ser du mest fram emot som nybliven medlem i Marknadsföreningen?

– Utbilda mig och nätverka. Finns så mycket att lära på er plattform och genom de event ni bjuder in. Det är här det händer.

Svenskarna och internet 2024

Spaningar från rapporten ”Svenskarna och internet 2024”

Marknadsföreningen Sverige | Blogginlägg, Fördjupning och tips, Gästblogg, Referat

Var femte svensk behöver hjälp med det digitala. Sociala medier ger oss tips och råd, men får vissa av oss att må dåligt – främst unga kvinnor. Nästan alla tycker att polisen ska få övervaka våra privata konversationer på nätet. Det här är det digitala Sverige år 2024.

– Internetstiftelsen

”Fortfarande endast en tredjedel som använder AI i jobbet”

Igår släppte Internetstiftelsen sin årliga rapport i samband med ett event på Sergel Hub i Stockholm, samt online. Vår vd Marie Sommar och styrelseledamot Hanna Axelsson, senior rådgivare Rud Pedersen Communications, var på plats och ger här sina reflektioner kring årets rapport. 

Hanna Axelsson
Hanna Axelsson och Marie Sommar

Hanna Axelsson, senior rådgivare Rud Pedersen Communications

Vad tycker du är mest intressant i årets rapport?

– Flera saker som lyftes i rapporten blir viktiga för oss att hålla koll på framåt, som barn och ungas val av digitala kanaler där till exempel TikTok och Snapchat tappar stort i de yngsta målgrupperna. Intressant att ta del av hur sociala medier påverkar oss alla och att så många som 40% tycker att de ”slänger bort för mycket tid” här. Men en fortsatt viktig och ganska oroande fråga som presenterades i rapporten är hur många som aldrig tar del av traditionella mediers fördjupande nyheter.

Vad innebär detta för marknadsförare och kommunikatörer?

– För oss som jobbar med kommunikation är det viktigt att förstå hur många som aldrig läser något bakom betalvägg eller tar del av public service. Endast var tredje svensk tar del av nyheter bakom betalvägg och frågan är varför man inte vill betala för fördjupningen som de traditionella medierna erbjuder? Varför nöjer man sig med grunda insikter och snabba nyheter? Som Måns Jonasson från Internetstiftelsen så träffsäkert beskrev det – ”som att nöja sig med att kolla löpsedeln istället för att öppna tidningen”.

Något du tycker var oväntat i årets rapport?

– Tyvärr inte det minsta oväntat, men ändå en väldigt tråkig utveckling, att andelen högstadieelever som utsatts för näthat och kränkningar har vuxit från 17 till 24% på bara två år. Här måste vi alla hjälpas åt och prata mer om det med våra barn och ungdomar. Att nästan hälften av de yngsta kvinnorna känner sig mindre attraktiva när de jämför sig med andra på sociala medier är också en väntad, men alltjämt lika tråkig utveckling. Glädjande trots allt att det verkar släppa ju äldre man blir och 80-talisterna verkar inte alls bry sig i samma utsträckning.

Internetstiftelsen

Marie Sommar, vd Marknadsföreningen

Vad tycker du är mest intressant i årets rapportsläpp?

– Jag brukar ha lite extra span på sociala medier-användningen och hur den förändrar sig över tid. Där är det inte så stora ändringar numera från år till år, mer än målgrupper som flyttar på sig mellan plattformar. I år är Youtube störst om man ser till total användning (79%), men Facebook och Instagram är större om man ser till daglig användning. Dock minskar FB dagligen från förra året samtidigt som TikTok ökar på daglig basis. Än är inte heller Twitter-döden här, X är i princip lika stort som TikTok. Också en intressant reflektion att TikTok minskar bland de yngre, kanske en effekt från skärmtidsdebatten.

Jag var också nyfiken på AI, ett område som inkluderades i rapporten för första gången förra året. Den har inte blomstrat brett nu som man förväntat sig, och det är fortfarande endast en tredjedel som använder AI i jobbet. Jag gissar att siffran är högre bland marknadsförare och kommunikatörer. AI används annars mest av de unga och på en rad olika områden; 7 av 10 använder t ex AI som hjälp vid studier.

Jag tycker också det är tankeväckande att det är drygt 6 av 10 svenskar som endast använder kostnadsfria nyhetsmedier för samhällsnyheter. Vad gör det med samhällsdebatten om många missar fördjupning och fler perspektiv på en fråga?

Vad innebär detta för marknadsförare och kommunikatörer?

– Bra att ha span på SoMe-användningen utifrån val av kanalmix och att också reflektera kring den riktade digitala marknadsföring och hur det uppfattas hos mottagaren. Mer än 6 av 10 tror på den seglivade myten att deras mobil tjuvlyssnar på dem på grund av den reklam de får. Lägger vi ihop det med det vi vet om reklamtrötthet och att många är kritiska till traditionell reklam så inser man att vi i branschen har ett ansvar att göra både relevant och underhållande reklam för att nå fram och få effekt.

Något du tycker var oväntat i årets rapport?

– Det är dessvärre inte oväntat, men tycker det är alarmerande med näthatet som fortsätter vara utbrett (7%), högre bland unga och att det nu i år också ökar för unga män. Det är ett hårt klimat på många plattformar och forum, hur kan vi komma till rätta med det? Som mamma till två tjejer i unga tonåren så är det också en ögonöppnare att unga tjejer drabbas mest av alla (upplever att man slösar bort sin tid) och mår sämre av sociala medier. Samtidigt är bilden mångfacetterad – sociala medier är en källa för tips och stöd och underlättar kontakter med nära & kära samt nya kontakter.

_______________