Employer branding
Marknadsföreningen Stockholm | Nätverksledaren har ordet, Övrigt

Att bidra till något större – meningsfullhet som bygger engagemang och stärker varumärket  

Fokus på värdegrund och jämställdhet har länge varit på agendan i många ledningsgrupper, men hur sätts det interna engagemanget i gång som ger långsiktig nytta för både affären, medarbetarna och för samhället i stort? FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling, Agenda 2030, lyfter fram jämställdhet och inkluderande samhällen som mål alla behöver jobba med för en hållbar framtid.

Samtidigt lyfter Mathias Axelsson, en av Kantars employer branding experter fram studier från IRG (Institute for Real Growth) och Oxford University som visar att företag som jobbar strukturerat med Humanaized Growth och social hållbarhet, får engagerade och stolta medarbetare som bidrar till mer affärsnytta och större tillväxt. Vidare visar studien att fokus under pandemin har skiftats från ”kunder” och ”kapitalmarknad” till att omfatta ”kollegor” och ”samhälle” i högre grad. En annan tydlig förändring handlar om vad vi söker när vi byter jobb. Ett meningsfullt jobb är en av faktorerna som ökat mest i Kantars årliga ORVESTO Näringsliv studie. Jobbet skall inte bara vara intressant utan också meningsfullt.

I Employer Brand nätverkets webinar Att bidra till något större – meningsfullhet som bygger engagemang och stärker varumärket delade Jonas Bygdeson, VD och grundare, My Dream Now, Åsa Dammert, Personaldirektör, Scandic Hotels Sverige, Sertac Celepli, Hållbarhetsansvarig, Stockholm Exergi samt Linn Lambert-Kryss, Marknads- & kommunikationschef Canon Sverige sina tankar och erfarenheter.

De som alla har flera års enträget arbete bakom sig bekräftade att initiativ kring social hållbarhet skapar vinning för alla, – ungdomar som får möta arbetslivet får högre ambitioner med sina studier, medarbetare som får chansen att bidra till något större samtidigt som de utvecklar sig själva känner stolthet i sitt jobb och företag som tar samhällsansvar stärker sina arbetsgivarvarumärken. Och både Stockholm Exergi och Scandic Hotels har hittat ny kompetens och rekryterat tack vare sina initiativ.

Ett av de största hindren till engagemang i My Dream Now eller andra sociala hållbarhetsprojekt är att hitta tiden för de upptagna medarbetarna. Deltagarnas egna lösningar har varit att:
– säkra att ledning och chefer står bakom engagemanget
– planera och lägg in uppdragen i kompetensutvecklingssamtal
– koppla ihop så mycket aktiviteter som möjligt in i ordinare arbetsprocesser
– acceptera att verksamhet och medarbetare är i olika skeden i livet som tillåter olika mycket arbete. Sluta inte med en insats pga en omorganisation, en systemimplementation gör bara något mindre den perioden.
– avlasta ev handledare med enklare arbetsuppgifter där det går
– träna och utbilda medarbetare i att våga diskutera hållbarhet. När fler kan mer vinner man tid.

Sammanfattningsvis några tips från panelen hur du på ditt företag kan börja engagera dig i social hållbarhet:
✔️ Satsa lokalt – det engagerar mer. Har ni t ex verksamhet i flera länder låt varje land göra sitt.
✔️ Var uthållig och sätt en långsiktig plan, så inga tomtebloss.
✔️ Sätt tydliga mål, nyckeltal och uppföljning.
✔️ Hitta personerna som brinner för detta, ambassadörer i företaget som inspirerar och driver frågan genom tex ambassadörsnätverk.
✔️Men framför allt börja och börja smått & testa dig fram

Katarina Önell

Katarina Önell är nätverksledare för Employer Branding-nätverket på Marknadsföreningen samt seniorkonsult på Kantar Sifo. Det innebär att hon tillsammans med erfarna kollegor arbetar med insikter och konsulttjänster kopplat till organisations- och ledarutveckling. Deras kunder är både svenska bolag och stora internationella koncerner och de arbetar med hela världen som arbetsfält. Employer Branding är ett av deras specialistområden.

Katarina Önell