Årets Marknadschef 2025

4 profiler ger sin tolkning av årets tema för Årets Marknadschef: The Power of Creativity

Marknadsföreningen Sverige | Årets Marknadschef, Blogginlägg, Fördjupning och tips

Vad är kreativitet år 2025?

Tema för Årets Marknadschef 2025 är ”The Power of Creativity”. Under en eftermiddagsgala den 7 maj på Maxim i Stockholm kommer vi att både utse och fira 4 vinnare i lika många kategorier, samt ta del av ett vasst program på scenen. Men varför pratar vi om kreativitet just nu? Vi ställde samma tre frågor till några personer som är engagerade i vår förening och varit rådgivande i årets projekt: Hanna Axelsson, Seniorkonsult, Rud Pedersen, Björn Owen Glad, Digital Communication and Content Strategy, ICA, Pino Roscigno, Chief Commercial Officer, Stadium och Marie Thorslund, Affärsområdeschef, KiMM. 

Årets tema är “The Power of Creativity” – varför pratar vi om det just i år?

Behöver vi verkligen kreativitet när vi har så mycket data? Behöver vi kreativa kampanjer när vi kan skräddarsy säljbudskap till olika målgrupper? Jag skulle gärna se en renässans för den kreativitet som kan utmana sådan kritik.

Hanna Axelsson: Kreativitet är en kraft och en möjliggörare för alla varumärken som vill bli intressanta, gillade och ihågkomna! För alla oss som jobbar med kommunikation och marknadsföring är det helt avgörande att fortsätta utveckla vår egen kreativa förmåga genom att fånga in goda exempel och reflektera hur vi kan bli mer kreativa både i det taktiska och i det långsiktiga och strategiska. Om man vänder på temat, vad vore marknadsföring och kommunikation utan kreativitet?

Björn Owen Glad: Kreativitet kan användas för att beteckna olika saker. En del pratar om kreativt hantverk medan andra syftar på avancerad problemlösning. Oavsett vad man menar så har vi tydligt sett hur kreativiteten har ifrågasatts från många håll under de senaste åren. Behöver vi verkligen kreativitet när vi har så mycket data? Behöver vi kreativa kampanjer när vi kan skräddarsy säljbudskap till olika målgrupper? Jag skulle gärna se en renässans för den kreativitet som kan utmana sådan kritik. Kreativitet som tänjer på gränser och skapar upplevelser som målgrupper vill ta del av. Sedan kan den vara hur datadriven och supersegmenterad som helst. Den kommer nå ut och nå in och beröra människor på djupet.

Pino Roscigno: Vi pratar om det eftersom det i tuffa tider som nu finns en risk att allt fokus hamnar på operationell effektivitet för att spara kostnader och inte på att fortsätta beröra människor med vår marknadsföring för att skapa effekt. Aldrig har det funnits så många verktyg och kanaler att vara kreativ i. Och det måste vi hela tiden påminna varandra om.

Marie Thorslund: Vi lever i en tid där AI och automatisering förändrar spelets regler i en rasande takt. Men mitt i allt det här står en sak fast – det är inte tekniken som gör varumärken levande, det är kreativiteten. Och just därför är The Power of Creativity ett så viktigt tema i år. För när allt blir mer optimerat, datadrivet och automatiserat är det kreativitet som skapar det som verkligen berör. Det som sticker ut. Det som får människor att känna något.

Det är nu vi behöver påminna oss om att kreativitet inte bara är en nice-to-have-grej, utan den verkliga konkurrensfördelen. Och den kräver utrymme. Vi kan inte stressa fram bra idéer eller optimera oss till magi. Vi måste skapa en kultur där vi vågar experimentera, tänka fritt och faktiskt ha kul på vägen.

Med AI och nya spelregler – vad innebär egentligen kreativitet år 2025?

AI kan hjälpa oss att skapa snabbare, analysera smartare och producera mer. Men det är vi som måste fylla det med mening.

Hanna Axelsson: Kreativitet kan vara så mycket, och det är väl här som människan verkligen kommer till sin rätt framför AI. Eller? AI kan vara en bra hjälp på traven, inte minst i insiktsarbetet och för snabb inspiration. Men att tänka nytt, vrida och vända på perspektiv, hitta de små kornen eller de stora rörelserna som får mottagaren att stanna upp, tänka till och agera. Det är väl drömmen som kreatör även i år.

Björn Owen Glad: AI kan vara det bästa som har hänt sedan den kreativa revolutionen på 60-talet. Eller så är det precis tvärt om. Ingen vet. Om vi talar om kreativitet i form av hantverk så finns det både för- och nackdelar med att ta hjälp av AI. Det du skapar kan bli bättre, eller så kan du skapa mer av det, men det kan också – om vi använder AI fel och slarvigt – spä på den flod av intetsägande brus som vi redan lever i. Oavsett vilket så kommer verklig kreativitet, innovationskraft och idéhöjd alltid trumfa hantverket. Och på den fronten är samverkan mellan människa och maskin ett starkt kort för framtiden.

Pino Roscigno: I slutänden så är det alltid kunden som avgör vad som är kreativt eller inte men det är inget snack om att det hela tiden skapas fler möjligheter att vara kreativ på nu senast t ex med AI-verktyg. Jag kan också tänka mig att i takt med att människor samlats i olika communities, inte minst med stöd från sociala medier, så finns det även fler varianter på kreativitet. Varje community skapar sin definition på kreativitet som kreatören kan flirta med.

Marie Thorslund: Kreativitet 2025 handlar inte bara om att komma på idéer – det handlar om att våga se världen på ett nytt sätt. Ja, AI kan hjälpa oss att skapa snabbare, analysera smartare och producera mer. Men det är vi som måste fylla det med mening. De mest framgångsrika varumärkena kommer vara de som lyckas kombinera teknologi med mänsklig insikt och kreativ höjd.

Det handlar inte om att bara generera mer innehåll – det handlar om att skapa bättre innehåll. Mer relevant, mer känslosamt, mer unikt. Kreativitet i en AI-driven värld är inte en fråga om teknik, utan om mod – att våga tänka annorlunda och skapa något som faktiskt betyder något.

Är alla kreatörer nu?

Hanna Axelsson: Alla som vill kan vara kreatörer, men med lite olika utfall och resultat kanske 😊

Björn Owen Glad: Nej, det finns sjuksköterskor, golvläggare, rörmokare och chaufförer också. Dom kan vara oerhört kreativa, men utkomsten av deras kreativitet är något annat – och inte sällan viktigare – än det som vi marknadsförare ägnar våra vakna timmar åt.

Pino Roscigno: Som marknadsförare är vi satta till att skapa effekter för våra uppdragsgivare och det är kunden som avgör om vi skapar värde eller inte med vår kreativitet. Det finns alltmer stöd på vägen men det finns inga quick fixes. Det krävs en kreativ idé och det krävs ett kreativt uttag, punkt.

Marie Thorslund: Nej, men alla behöver vara kreativa. Och det är en stor skillnad. Idag har alla tillgång till AI, designverktyg och sociala plattformar som gör att vem som helst kan skapa. Men att skapa är inte samma sak som att vara kreativ. Kreativitet handlar inte bara om att producera – det handlar om att se samband, tänka nytt och lösa problem på oväntade sätt. Och det är just det som gör kreativitet viktigare än någonsin.

När världen blir mer automatiserad och vi kan låta AI göra det repetitiva jobbet, då blir vår förmåga att vara kreativa vår största tillgång. Att kunna tänka i nya banor, våga testa, våga misslyckas och hitta unika lösningar – det kommer vara det som skiljer oss från mängden.

Så frågan är kanske inte om alla är kreatörer nu. Frågan är: Hur skapar vi en värld där fler vågar vara kreativa?

Årets Marknadschef 2025

The Power of Creativity

I en tid där AI och automation ständigt förändrar spelplanen för oss marknadsförare och kommunikatörer står en sak fast; kreativitet är den kraft som gör varumärken levande och intressanta! Det är knappast hastighet eller data som bygger lojalitet – det är berättelser, design och starka upplevelser. I den bästa av världar kan varumärken också skapa en känsla av samhörighet. Att höra till. Vi tror att den känslan blir allt viktigare i takt med att omvärlden blir allt mer individualistisk och polariserad. Men hur kan vi som ambassadörer för våra varumärken skapa den där känslan? Vi tror att allt börjar med kreativitet där människan får stå i centrum. Och det börjar med alla oss, nyckeln ligger i att skapa utrymme för kreativitet i ditt team, varje dag.

När tekniken accelererar blir vår förmåga att tänka annorlunda, skapa nytt och beröra människor ännu viktigare. Hur balanserar vi innovation med autenticitet? Hur ser kreativitetens framtid ut i en AI-driven värld? Och hur kan vi säkerställa att vår kreativitet också når fram och skapar effekt?

Välkommen till en eftermiddag där vi utforskar idéer som inspirerar, engagerar och förändrar.

Tillsammans blir vi smartare, bättre och starkare.

___________

Välkommen till Årets Marknadschef 2025 – 7 maj på Maxim i Stockholm!

Chris Burggraeve

Vägen till fler Marketing Miracle$ – Spaningar från vår frukost med Chris Burggraeve

Marknadsföreningen Sverige | Blogginlägg, Fördjupning och tips, Referat

Vägen till fler Marketing Miracle$

– Spaningar och tankar från vårt seminarium med Chris Burggraeve

Vi surfar vidare på energiboosten och inspirationen från Chris Burggraeve – rådgivare, styrelseledamot och investerare och tidigare global CMO på InBev. Chris ”ikigai” och inre drivkraft är att minska gapet mellan finans och marknadsföring. Under en morgon härom veckan bjöd han på en vass keynote med insikter från sin senaste bok ”Marketing is Finance is Business”. Han delade generöst sina gedigna erfarenheter och verktyg för att marknadsförare ska kunna ta större och välförtjänt plats i ledningen.

Chris tre bästa tips för att sälja in värdet av marknadsföring i organisationen:

  1. Känn din målgrupp (internt och externt)
  2. Tänk som en CFO
  3. Bygg Pricing Power.

Pris är en av de traditionella 4 P:n från Kotler, som har hamnat lite i skymundan för Promotion (där Performance marketing tagit stor plats och ROI-diskussioner) men ändå ett mått som ger en övergripande förståelse för varumärkets betydelse. Det aktualiseras särskilt i dessa tider av inflation – om man inte kan höja priserna utan att tappa kunder så äter det direkt upp marginalerna.

Chris bjöd på många konkreta exempel från företag som Netflix, Amazon och Costco för att illustrera hur olika strategier kan påverka både intäkter och kundlojalitet, och skapar långsiktig lönsamhet.

Chris Burggraeve

Prissättning och kundupplevelse

Chris poängterade att Pricing power handlar om att förstå vad kunder är villiga att betala, utan att förlora volym. Han tog upp Netflix som exempel och visade hur deras stegvisa prishöjningar inte påverkar kundtillväxten dramatiskt – eftersom kunderna värdesätter bekvämligheten och innehållet högt. Samma princip gäller Amazon Prime, där höjda avgifter accepteras eftersom gratis frakt och andra fördelar upplevs som värdefulla.

Han jämförde även Amazons och Costcos olika strategier. Amazon höjde sina priser på Prime-medlemskap med 17% trots en inflation på bara 3%, och lyckades samtidigt öka både intäkter och kundbas. Costco, å andra sidan, valde att inte höja sina medlemsavgifter för att signalera att de ”står på kundernas sida” – ett smart drag för att vinna marknadsandelar. Båda företagen använde prissättning som ett strategiskt verktyg, men på olika sätt och med olika mål.

Chris pratade även om hur B2B-företag kan använda prissättningsstrategier. Många industribolag ser sig själva som produktdrivna snarare än varumärkesdrivna, men Chris betonade att prissättning spelar en central roll även där. Han diskuterade hur företag i exempelvis bilindustrin ofta är fast i kommoditetsfällan, där pris blir den avgörande faktorn. Endast de med den mest kostnadseffektiva produktionen kan vara lönsamma på lång sikt i sådana affärsmodeller.

Chris lyfte också fram hur Pricing Power är avgörande vid förvärv och investeringar. Investerare vill veta om ett företag har en hållbar affärsmodell med stark varumärkesposition och framtida intäktskapacitet. Ett företag som har byggt upp en solid prissättningsstrategi kan därmed få en högre värdering vid försäljning eller börsintroduktion.

Chris Burggraeve

Marknadsförares roll i styrelser och ledningsgrupper

En annan viktig poäng Chris lyfte var att marknadsförare ofta har en underordnad roll i företagsledningar och styrelser, trots att de sitter på insikter som är avgörande för lönsamheten. Chris tycker det är synd och skam att endast 2,6% av styrelseledamöter är marknadschefer, i internationella bolag.

CMO:er behöver bygga en bred förståelse för företaget som helhet, inte bara sin egen expertis. Där kan ”priskraft” (pricing power) vara en bättre utgångspunkt i diskussionerna än enbart ROI (return on investment) för att bevisa värdet av marknadsföring.

I Sverige ser vi att det inte är självklart i alla bolag att marknadschefen ens har plats i ledningsgruppen. Chris pekar på både språkbarriärer samt att bygga rätt typ av T-formad kompetens. CMO:er behöver bygga en bred förståelse för företaget som helhet, inte bara sin egen expertis. Där kan ”priskraft” (pricing power) vara en bättre utgångspunkt i diskussionerna än enbart ROI (return on investment) för att bevisa värdet av marknadsföring. Marknadsföring är så mycket mer än bara reklam och kampanjer – det handlar om affärsstrategi, kundinsikt och prissättningskraft. För att företag ska kunna maximera sin intjäningsförmåga måste marknadsförare och ekonomichefer kroka arm.

Chris Burggraeve avslutade med att betona vikten av datadrivna beslut och att rätt prissättningsstrategi kan förändra ett företags framtid. Genom att prata samma språk (Think like a CFO) och jobba affärsdrivet skapas riktiga Marketing Miracel$. Och med tanke på stämningen och de många diskussionerna i rummet, så är vi på MiS övertygade om att denna träff kommer skapa värdefulla ringar på vattnet.

Stort tack till Chris för att du generöst delade med dig, till KiMM för fint värdskap och magiska lokaler, och till Calle Peyron som kopplat ihop oss; ett praktexempel på när nätverket fungerar som bäst! Tillsammans blir vi smartare och starkare.

________
Text: Marie Sommar
Foto: Per Almegård

A-Ha

Här kan du ladda ner Chris senaste bok och modeller.

Lyssna till Jon Evans podcast ”The uncensored CMO”, där Chris medverkar:
”How CMO’s get a seat in the boardroom and not get fired”.