Marknadsföreningen Sverige | Nätverksträffar, Referat
Marknadschef i ledningsgruppen
– 9 kritiska kompetenser för framgång
I takt med ökad digitalisering, snabba tekniska framsteg, fler kanaler och “digiloga” kundupplevelser har marknadschefens roll kommit att bli alltmer komplex och affärsnära. Hen sitter på kritiska kunskaper och insikter som behövs för engagerande varumärken, högklassiga kundupplevelser, innovation och tillväxt.
För att ha maximal framgång i din roll behöver du kunna leda dig själv och leda ditt egna team. Men du behöver också leda i ledningsgruppen! Vad betyder det, varför måste man kunna det och hur gör man då?
Vid nätverksgruppen MiS Marknadschefernas digitala träff häromveckan gästades vi av ledarskapsexperten Ann Askenberger från AnnLeda AB. Ann har långväga erfarenhet av kommunikation och ledarskapsutveckling, har grundat företag, suttit i många ledningsgrupper och framför allt utvecklat tusentals ledare. Idag är hennes främsta fokus att arbeta med ledningsgrupper. Ann har identifierat 9 extra kritiska kompetenser som du som del av en medlemsgrupp kan tänka lite extra på för att ni tillsammans ska kunna skapa önskade resultat.
Vi summerar de nio kompetenserna nedan:
1. Förtroende
Förtroendet är allra viktigast. Utan detta fallerar allt och det börjar med dig själv – vem du är och vad du kan – samt viktigast av allt – att du har en god intention. Om ledningsgruppen präglas av detta skapas känslomässigt förtroende vilket leder till psykologisk trygghet. Man vågar argumentera, göra fel, ifrågasätta och så vidare.
2. Spelregler
De flesta vet vad organisationens syfte är men vad är er ledningsgrupps syfte.
Var vill ni och varför?
Vilka intressenter är viktigast?
Vilka frågor tillhör er grupp?
Vilka gör INTE det?
3. Kunskapsdelning
Den största akilleshälen i ledningsgrupperna, enligt Ann, är att lyckas dela information som redan finns hos en eller flera individer i en grupp. Många grupper har mycket att vinna på att sakta ner tempo så att många röster blir hörda (inte bara de mest extroverta). Åter till den psykologiska tryggheten i punkt 1. Detta kan ske när individer vågar kommunicera och känner sig trygga.
4. Kurage
Man behöver mod att ställa sig upp och uttrycka det som är viktigt.
Här kan det hjälpa att ta saker mindre personligt genom att se sig som en del av ett system. Att tänka, det är din roll som marknadschef som du agerar i, och inte din personliga roll. Det kan vara lätt att fastna i olika stereotyper gällande nivå av mod. Både “den trotsiga” och “den tyst följsamma” är allt för vanliga.
5. Beslutskraft
Det fattas för få eller för många beslut i många ledingsgrupper.
Här är det också lätt att tänka att alla beslut behöver vara “rättvisa” utifrån allas perspektiv. Men nej de behöver de inte vara, enligt Ann. Däremot är processen att fatta beslutet viktigt att alla har en förståelse för. Och där behövs många olika perspektiv för att säkerställa att enfråga blir belyst från många olika perspektiv.
6. Åtagande
Ibland fattas en massa beslut men sedan genomförs de inte. Uppföljningen brister. Det är inte tydligt vem som ska göra vad. Svårast brukar vara att genomföra beslut som går emot våra personliga åsikter.
7. Återkoppling
Det behövs feedback – att ge och ta. Absolut kritiskt i en lärande organisation. Återigen – Det underlättas av psykologisk trygghet.
8. Utveckling
Individer såväl som grupper behöver utvecklas för att överleva. Här behöver man odla en kultur av öppenhet och nyfikenhet för andras kunskap och perspektiv.
9. Ledarskap
Det finns många olika ledarroller i en ledningsgrupp vid sidan av den formella chefen. Alla kan ta ledarskap på olika sätt och det är viktigt att modet finns att göra det. Ledarskap är ett teamarbete, avslutar Ann.
Genom att bli bättre på de nio kompetenserna kan du som marknadschef i din ledningsgrupp bidra till att gruppen har psykologisk trygghet, öppenhet mot ny kunskap och orientering mot lärande – 3 kritiska faktorer för att skapa en lärande organisation som är relevant och konkurrenskraftig i utmanande tider.
Av: Rebecca Cannerfelt