Almedalen 2019: Tack för i år!
Marknadsföreningen Sverige | Almedalen, Blogginlägg
Tack för en fantastisk vecka i Almedalen!
–vd Marie Sommar summerar
Jag summerar en spännande och innehållsrik Almedalsvecka, som vanligt fylld med både planerade och spontana möten, massor av ny kunskap och nya infallsvinklar.
Vi på Marknadsföreningen Stockholm är superglada över att kunna dra fullt hus (eller egentligen tält) vid våra tre panelsamtal måndag till onsdag på Kronstallgränd 4. Roligt att se både medlemmar och många nya bekantskaper på plats. Vi fokuserade på hur:et. ”Att gå från ord till handling” var ett övergripande tema i våra tre nerslag (”Hållbara och effektiva Marcom-avdelningar”, ”Värderingsdriven kommunikation-mångfald” och ”Framtidens konsument”).
Stort tack till alla våra grymma paneldeltagare för att ni generöst delade med er av bästa tips och insikter: (Dag 1) Marie Wedin på Coop Sverige, Mikael Lenneryd på Apoteket AB och Thomas Johansson på SOS Alarm, (Dag 2) Elcim Yilmaz, Superturken, John Mellkvist, Mindmakers PR och Suzan Hourieh, Volvo Car Mobility (M),(Dag 3) Pernilla Jonsson, Ericsson Consumer & Industry Lab, Fabian Bengtsson, Företagarna & NetOnNet Group AB och Arvid Axland, Pool kommunikationsbyrå.
Wow(!) vad kul det har varit att jobba tillsammans med Maria Westman för att moderera dessa. Tack!
Jag vill också rikta ett stort tack till Nowa Kommunikation för proffsig och stämningsfull inramning och en trädgård/arena som levererade i strålande sol såväl som ösregn. Det blev ju som bekant lite av varje denna vecka. Detta år fick vi möjligheten till livestreaming och ni som inte var med oss på plats kan istället ta del av samtalen i sin helhet via länkarna nedan.
För Almedalen i stort var hållbarhet ett hett tema och hur vi ska komma vidare. Att det är viktigt för vår jord, för hållbart arbetsliv osv är redan konstaterat. Gretas ord och kraft ekade i Almedalen. Det var också fokus på livslångt lärande och lärande organisationer – något som blir extra viktigt när det är så snabb förändringstakt i och med digitaliseringen.
Mångfald, konstaterade vi och många andra, är nödvändig för lönsamhet, innovation och att vara relevant. Men HUR tar du dessa saker vidare till handling? Veckans ord för mig var: Perspektivtäthet. Ett ord som sammanfattar hur du kan säkerställa att en organisation inte blir för homogen och likriktad.
Ledarskapet och det värderingsdrivna perspektivet återkom också på flera ställen i ”rosornas stad”. Det måste vara äkta, genuint och grundat. I en snabbrörlig värld måste man kunna fatta beslut långt ut i organisationen. Ledarens uppgift är att skapa trygghet i gruppen och lita på varandra. Våga testa, misslyckas och testa igen. Hall of Fail kom upp som tips i vårt panelsamtal från SOS Alarm och mod var ett återkommande tema även i Petter Stordalens tal och från Ishtar Touailat. Att våga testa och inte vara rädd för att misslyckas.
Det handlar också om att våga fatta beslut utifrån nya förutsättningar; en poäng från vårt sista panelsamtal om ”Framtidens konsument”. Att börja i kundbehovet och människan, bygga varumärket inifrån och sedan addera teknik som stöttar. Panelens vision kring kundupplevelse 2030 gav också spännande perspektiv och food for thought.
Efter en Almedalsvecka är det också läge att summera alla spännande möten och mingel. Almedalen är fullmatad med nätverkande och samtal, planerade såväl som spontana. Det är ett härligt öppet mindset hos besökare i stort som gör att det känns så naturligt att knyta kontakter och utbyta erfarenheter, hela tiden. Har fått med mig en rad nya inspel och frön till samarbeten för föreningen som vi nu ska spinna vidare på.
Idag packar vi ihop för sommarledigheter, och rent bokstavligen sitter vi bland flyttkartonger då vi ska byta rum här på United Spaces till hösten. Nu smälter vi alla intryck och laddar för en minst lika innehållsrik höst. För mig är det dags att ”leva mitt varumärke” fullt ut.
Önskar dig en glad sommar och vi ses i höst!
Bästa ”Sommarhälsningar”
Marie Sommar
–––––––––––––
Vi livesände alla våra tre panelsamtal. Här kan du se dem i efterhand: