Anders Sjöman

Möt medlem: Anders Sjöman, kommunikationschef, Centrum för Näringslivshistoria

Marknadsföreningen Sverige | Möt medlem

En guldgruva av storytelling

Årets History Marketing Summit, HMS18, äger rum 6 sep på Nalen. Medlemmar i Marknadsföreningen Stockholm går till specialpriset 1 450 kr (ordinarie pris 3900 kr). Anders Sjöman är kommunikationschef på Centrum för Näringslivshistoria, som arrangerar evenemanget, och tillika ny medlem hos oss. Vad kan vi vänta oss från årets upplaga av HMS och vad ser Anders för fördelar med history marketing?

Välkommen som medlem! Vad gör ni på Centrum för Näringslivshistoria?

–Vi har sedan 1974 tagit hand om svenska företags historiska material och upprättat arkiv åt dem. Det handlar om protokoll, projektplaner, brevväxlingar, personaltidningar, reklamkampanjer – och massor av fotografier. Allt detta visar på vad ett företag har gjort och varför det gjorde så, hela dess egna berättelse.

Tillsammans rymmer alla de här arkiven, som vi sköter åt företagen på deras uppdrag, även hela det svenska näringslivets historia. Totalt handlar det om ca 7 000 företags berättelser fördelat på över 70 000 hyllmeter. Det är en guldgruva för den som letar efter autentiska berättelser och engagerande material.

Varför är historien viktig för företagen? De jobbar ju med dagsaktuella frågor och framtida planer.

–Ett välstrukturerat arkiv hjälper företag att hitta inspiration från vad det gjort tidigare. Vet du var du kommit ifrån är det lättare att ta ut riktningen framåt. De kan dra lärdom från tidigare utmaningar, de kan hitta förslag på produktutveckling, de kan använda sin ursprungshistoria för att stärka både varumärket och organisationen. För varje företag har en historia som är unik och som ingen annan kan kopiera. Vi kallar det för history marketing när företagen aktivt använder med sin egen autentiska berättelse.

Slutresultatet kan bli en podd, en utställning, en jubileumsbok, en historisk sajt, allt beror på var målgruppen befinner sig när de ska ta del av berättelsen. Oavsett format så är det viktiga att historien ska stödja den situation företaget befinner sig i idag och de mål som den har framöver.

Annars riskerar historien bara att bli en samling mossiga anekdoter?

–Precis. När vi hjälper företag att berätta sin historia utgår vi alltid från var de är på väg. Vi börjar med framtiden och jobbar bakåt, så att säga. Du vill hitta de talande exemplen, ”the fertile fact” som Virginia Woolf säger – och för att känna igen dem måste du ha ett tydligt urvalsfokus. Det fokuset tar man utifrån vart företaget är på väg. Och på det sättet kan man även synka sina history marketing-aktiviteter med sin övriga kommunikationsverksamhet.

Vi jobbar ofta ihop med företagens marknads- och kommunikationsavdelningar, och deras olika byråer, för att se till att historiebruket hittar sin plats i all den övriga marknadskommunikation som ett företag gör.

Den 6 september arrangerar ni för tredje året en History Marketing Summit i Stockholm. Vad kan vi vänta oss i år?

–Precis som tidigare kommer man att få presentationer från företag som vi ser leder vägen vad gäller aktivt historiebruk. Årets line-up är vi extra glada över. Man kommer få höra från bland annat Absoluts vd Anna Malmhake, Investors ordförande Jacob Wallenberg, filmstudion Pixars egna företagshistoriker, BMWs museichef, förlaget Harper Collins chief storyteller, 100-åriga Clas Ohlsons kommunikationschef och många fler.

Den 6 sep på Nalen är årets höjdpunkt om man vill höra direkt från företag som använder sina egna autentiska berättelser, och som gör det på ett sätt som vi inte tycker vanlig storytelling når upp till.

Vilken utveckling följer du med lite extra intresse just nu?

–Hur snabbt dagens unga företag ska få upp ögonen för att på bara tio år har de samlat på sig lika mycket erfarenhet som våra tidigare industriföretag gjorde på 50. Och att de då inser att de redan idag behöver börja bevara sitt historiska material. Sluta rensa hårddiskarna, börja långtidsspara!

Varför är du medlem i Marknadsföreningen?

–För att lära mig mer om hur marknads- och kommunikationsavdelningar resonerar kring strategiska och taktiska val, och för att bättre kunna se hur historiebruk kan stödja dem i deras arbete.

Foto: Linus Sundahl Djerf

Möt medlem
Företagens arkiv berättar sin del av Sveriges historia. Övre raden från vänster: Clas Ohlson-katalogen 1982-193; ICAs talespersoner ICAnder och MonICA från 1977; den ikoniska Absolut-flaskan; Systembolagets ”Spola Kröken”-kampanj gick mellan 1971 och 1988. Nedre raden från vänster: Electrolux första storsäljare, Model V från 1921; Skandia-annons för livförsäkring från tidigt 1900-tal; och team Spotify inför lanseringen av första spelaren, ca 2005.

__________

Mer om Centrum för Näringslivshistoria finns på www.naringslivshistoria.se. Spännande företagshistorier läggs hela tiden upp på kunskapsportalen BizStories.se, som även kommer med ett nyhetsbrev varannan vecka.

Vill du se filmerna från tidigare History Marketing Summits hittar du dom här: HMS16 (med bl a Benetton, H&M, Ericsson, Volvo, Coca-Cola, Bonniers och Rothschild) och HMS17 (med bl a Swarovski, Levi’s, ICA, Alecta, Svenskt Tenn, Ersta och Systembolaget).