Möt medlem: Maryam Madaresi, Berwaldhallen
Marknadsföreningen Sverige | Blogginlägg, Möt medlem
”Oavsett hur mycket man kan så är det alltid nya trender och uppdateringar på marknaden”
Maryam Madaresi är försäljningsansvarig på Berwaldhallen, samt influencer och författare på fritiden, där hon inspirerar och lär ut recept, främst från det persiska köket. Missa inte hennes recept på en fräsch olivsallad med valnötter och granatäpple en bit ner – kanske snart på ett julbord nära dig?
Tidigare i höstas släppte du din bok ”Ett persiskt kök” – vad kan du berätta om den?
– Att skriva om den persiska matkulturen har alltid varit en dröm men boken handlar även om mina minnen från min uppväxt. Jag har alltid velat ha en bok med mer än ett receptsamling, en bok som kan förmedla den värme och kärlek jag känner för min kultur.
Jag har samlat de mest kända rätterna i boken men även blandat med gamla recept som är på väg att glömmas bort och försökt ha en intressant samling av olika slags rätter med kyckling, kött och även veganskt.
3 saker du önskar att svenskar visste om persisk mat?
– Att maten är väldigt smakrik och färgglad men inte stark. Smaken kommer från örter och kryddor som gurkmeja, saffran och kanel, och smaksätts oftast med lime och granatäpple. Serveringen sker oftast i stora fat och inte portionsvis. Detta kommer från den persiska kulturen där generositet spelar en viktig roll då gästerna ska ta hur mycket eller lite av det de vill utan att behöva förklara sig
Persisk mat är inte så svårt att göra men kräver lite mer planering och mer tid för att smakerna komma fram.
Du är stort i sociala medier! Som influencer, vad har du för tips eller lärdomar att dela med dig av, för att växa sin publik i sociala medier?
– Var dig själv och gör det du gör av kärlek. Intressant och varierande content som håller följarna engagerade. Häng med i utvecklingen, oavsett hur mycket man kan så är det alltid nya trender och uppdateringar som är ute på marknaden så det gäller att vara påläst och insatt i det som händer.
Vad händer just nu på Berwaldhallen?
– Lucia, julkonserter och trettondagskonserter är det som är i fokus i Berwaldhallen och med det önskar jag er alla en God Jul!
Vilka ämnen eller vilket område vill du lära dig mer om 2023?
– YouTube och TikTok är två nya kanaler jag ska börja med och rörlig bild som är mer aktuellt än någonsin.
Varför är du medlem i Marknadsföreningen?
– För att lära mig mer och få veta mer om de aktuella områden. Att nätverka och se hur andra jobbar är också väldigt intressant.
_________
Här kan du läsa mer om boken Ett persiskt kök: https://www.bonnierfakta.se/bocker/288210/ett-persiskt-kok/
Recept: zeyton parvarde
En välkänd olivsallad i det persiska köket är vår zeyton parvarde.
Marinaden består av bland annat malda valnötter och smaksättningen är granatäpple.
🌸
Så här gjorde jag:
- Köp gärna ett par olika sorters oliver, gärna inte urkärnade.
- 7-8 dl Oliver
- 2 dl malda valnötter
- 2 dl granatäpple kärnor
- 2 msk oliv olja
- 3 msk granatäpplepuré
- 1/2 msk torkade mynta
- 1/2 msk torkade basilika
- 2 sk vitlöksklyftor
Riv vitlöken fint eller pressa och blanda alla ingredienserna.
Viktigt med att man väljer en granatäppelpuré med god smak.
Har du inte tillgång till det kan du använda juicen.
Använder man färska örter ska det köras i en mixer eller mortel och då är hållbarheten kortare.
Jag serverade min sallad på en bädd av ruccola och matcha.