Lars Rystadius
Marknadsföreningen Stockholm | Möt medlem

”Många företag och organisationer kommer att behöva skruva på såväl strategier som koncept”

I höstas var vår nätverksgrupp Employer Branding på besök hos Brandcentric, där Lars Rystadius, vd och strateg, berättade om Generation Z och om hur de kommer att ”ställa nya krav på dig som arbetsgivare, kollega och entreprenör” (referat här). Vi tog ett par ord med Lars för att få höra lite mer.

Brandcentric – vilka är ni?

– Som namnet antyder arbetar vi med varumärkesutveckling. Det kan handla om att ta fram syfte eller positionering för organisationer och företag, eller varför inte budskap inom employer branding. I grunden är vi en kommunikationsbyrå som gillar att få ihop kommunikation och ledarskap. När man får det att fungera kan man bygga riktigt starka och långsiktiga varumärken.

Var är ni om fem år?

– Om fem år är vi ett antal glada konsulter som med stolthet berättar om nya, goda samarbeten med våra kunder – som gjort dem ännu mer framgångsrika.

Vilken utveckling inom varumärkesområdet tycker du är mest spännande just nu?

– En väldigt spännande utveckling är ankomsten av Generation Z. Vi har gjort en studie som berättar om deras drivkrafter, tankar och beteende. Ganska mycket skiljer sig i förhållande till den gängse bilden av ”unga på arbetsmarknaden” och det påverkar inte minst alla som arbetar med arbetsgivarvarumärken. Många företag och organisationer kommer att behöva skruva på såväl strategier som koncept.

Vilken är din största utmaning i nuläget?

– För oss och andra som arbetar med employer branding handlar det om att ta kommunikationen vidare från dagens fokus på ”autenticitet” (alla jobbar med glada porträtt av medarbetare idag – och allt ser likadant ut!) till starka koncept som samtidigt och på riktigt är äkta och ärliga. Reklambranschen har alltid varit bra på att bygga koncept, men i det här sammanhanget ställs det helt andra krav på äkthet. Och det gäller inte minst i relation till Generation Z!

Har du haft något riktigt WOW-moment under året som gått?

– Många! Men ska jag ta en aktuell så var det nog att ta del av bidragen till Magnet Awards 2019, employer brandingens snabbt växande branschtävling. Jag satt i juryn för den öppna klassen och det var inspirerande att se hur kreativa och starka många av bidragen var. Det har verkligen skett en utveckling i branschen. Inte minst vinnaren Sandvik med sitt projekt ihop med Yngwie Malmsteen, ”The smash proof guitar”. En riktig höjdare!

Nyårslöften: Hiss eller diss?

– Diss för löften. Bättre att ha ögonen öppna för livets möjligheter. Låt wow-momenten komma!

____________
Sidan för vårt nätverk Employer Branding hittar du här
Nästa träff med nätverket är redan denna vecka, den 22 januari och det finns ännu några platser kvar!