Söderhavet
Marknadsföreningen Stockholm | Fördjupning och tips, Referat, Seminarier

Hållbara varumärken och design – trend eller affärskritiskt?

– Referat från vårt seminarium med och hos Söderhavet

Ingen har väl missat Greta Thunbergs utveckling då hon gått från en liten tjej med en skylt utanför riksdagshuset till en person som fått miljontals människor över hela världen att strejka och många miljoner fler att få upp ögonen för klimatet.
Det står helt klart att vi behöver en mer hållbar värld, och det är inte längre något fluffigt som organisationer kan pyssla med ”på sidan om”.

På vårt seminarium den 16 januari fick vi chansen att lyssna till Söderhavet som arbetar med flera kunder inom hållbar varumärkesutveckling och design.

Några takeaways:

  • 74 % av svenska konsumenter säger att hållbarhet påverkar deras köpbeslut.
  • Vi alla vet att vi behöver vara mer hållbara – både som individer och organisationer, och det råder just nu en slags klimatångest. Människor vill göra rätt men hur? Här behöver organisationer hjälpa till att ändra beteenden – utan att det blir jobbigt.
  • För att ändra beteenden behöver du som sändare av information och budskap skapa känslor. 80 % av våra beslut baseras på känslor (Även om vi kan låtsas att vissa inte är det), 20 % av besluten är rationella.
  • För att ändra sitt egna eller sin målgrupps beteenden måste man först förstå det mänskliga beteendet.
  • Vi köper varumärken som speglar våra värderingar – så har det alltid varit – men idag finns ett annat viktigt lager = hållbarheten.
  • I senaste Edelman Trust Barometer fann man att 8 av 10 skulle betala mer för en produkt från ett hållbart varumärke och ett bra hållbarhetsarbete ger positiv aktiekurs enligt Harvard Business Review
  • Vad gäller design så är den viktig för att forskarna kan säga vad vi inte borde göra men design kan visa oss vad vi ska göra. Exempelvis gjorde Söderhavet ett framgångsrikt varumärkesarbete för ett företag med namnet 59degrees där design hjälpte dem nå ut med ett komplext budskap och nå nya målgrupper. Läs mer om det här: https://soderhavet.com/work/soil-biology/

Men verkar inte hållbarhet som ett jätteprojekt? Jo det är det, men menar Söderhavet, alla kan bli bättre och allt räknas.

Söderhavets 5 budord för dig som vill bli bättre på hållbarhet:

  1. Se möjligheter!
  2. Tänk litet – vad kan du göra som individ och organisation?
  3. Alla gör fel men var transparent och ärlig med det och jobba på att bli bättre!
  4. Ha människan i centrum; personens drivkrafter och behov!
  5. Var stolt men aldrig nöjd!

___________
Text: Rebecca Cannerfelt
Foto: Team effort