Simon Beyer
Marknadsföreningen Stockholm | Fördjupning och tips, Referat, Seminarier

”Utmana vad vi tror är sant”

”Den Digitala Omställningen” var temat för månadens frukostseminarium hos Ingager, också namnet för Simon Beyers bok. Teknik ger möjligheter men skapar samtidigt utmaningar. Quantdatorer gör det möjligt genom att göra allting enormt mycket snabbare.

– Var nyfiken, uppmanar Simon. Det krävs vilja och engagemang. Gör som forskare – våga testa.

Det är bara erfarenhet som är kunskap, allting annat är information” har Einstein sagt.

Teknikens utveckling går så mycket snabbare än vad vi människor kan ta in, och skapar oväntade förändringar. Med tillväxten av e-handeln behöver butiker hitta nya sätt att locka folk dit in i butiken. H&M har öppnat ett café i butiken och nu får t ex Waynes och Espresso House konkurrens som de inte hade räknat med när e-handel kom.

Nya behov skapas med ny teknik. Tar det längre än tre sekunder att ladda ned en sida ger man upp. Det skapas nya förväntningar på snabbhet.

Hur hanterar vi nya förväntningar?

DarwinsSurvival of the fittest” handlar inte längre om att den starkaste överlever utan den som är bäst på att anpassa sig till förändringar. Hur kan man anpassa och samtidigt utveckla?

Nokias VD sade ” We didn´t do anything wrong, but somehow we lost”.

– Titta på kundresan och gör den enklare, menar Simon. Det behöver inte vara svåra tekniska lösningar. Kastrup flygplats har satt upp skyltar med hur många minuter det tar att gå till varje gate. Kjell & Co spar kvittot elektroniskt. Alibaba har AR-speglar i toalettkön. Hur kan du skapa värde och kapitalisera?

Det finns inget värde att digitisera, du måste digitalisera. Akta dig för att använda teknik bara för att tekniken finns varnar Simon. En skärm på ett kylskåp har t ex inget värde.

Utmana vad vi tror är sant för att lära. Gamla sanningar håller inte längre. T ex har vi nu lärt oss att diamant inte är världens hårdaste ämne, vilket var gårdagens sanning.

Stort tack till Simon Beyer för ett tankeväckande seminarium och Ingager för fin frukost och värdskap och tack till alla medlemmar och gäster som deltog.