ReTuna
Marknadsföreningen Stockholm | Nätverksträffar, Referat

”Hemligheten är att älska det man gör och göra lite mer

Så säger Anna Bergström om hur hon har lyckats attrahera internationella journalister till Retuna, världens första återbruksgalleria. Eskilstuna har blivit en förebild inom återvinning och återbruk och utsågs i år till ”Placebrander of the year” för sin hållbarhetsprofil.

Kläder berör oss alla och förstör moder jord mest, säger Anna. I snitt behåller svenskar kläder bara i sex månader och köper i snitt 50 plagg om året. Återvinning kommer att vara en konkurrensfaktor i framtiden. Jämför t ex Spotify, byggt på delningsekonomi, och Kodak som inte längre finns. Det gäller att ha en bra produkt som svarar på ett behov.

Retuna öppnade 2015, granne med Eskilstuna Återvinningscentral. Varor som lämnas och går att återanvändas delas ut till butikerna i Retuna som antingen säljer dem som de är, eller gör om.

Retuna blev känt först internationellt och sedan spred sig intresset i Sverige. Första kontakten var med en japansk arkitekt och nyheten spreds i Asien. Många journalister har hört av sig och Anna har som policy att aldrig säga nej. Ett reportage om Retuna blir bra egen-PR för journalisten.

Det har blivit trendigt med hållbarhet. Alla vill vara hållbara som person och som profession. Det handlar om ett mindset, säger Anna. Vi kommer att ljuga och säga att vi har köpt second hand, fast vi inte har gjort det.

Det krävdes stor internationell publicitet för att bygga upp intresse i Eskilstuna. När BBC och CNN gör reportage om Retuna skapas stolthet. Gallerian har fått besök från journalister från alla världsdelar och ett stort antal svenska kommuner. Anna har byggt upp en egen vänförening som hjälper till att sprida kunskap.

Anna tror inte på ”hippieverksamhet”. Det måste gå att göra affärer och man måste använda det kommersiella språket. Retuna sålde återbrukade och återvunna varor för 11,7 miljoner kronor 2018. Att driva en icke-kommersiell verksamhet kommer aldrig att driva en förändring, menar hon.

Tack Anna för att du delar dina erfarenheter och inspirerar oss, tack till nätverksledarna Anne Caroline Båmstedt och Ingrid Christensson och tack till alla som deltog för bra diskussioner!

_____________
Text & foto: Helen Crowe Blomgren