Employer Branding
Marknadsföreningen Stockholm | Nätverksträffar, Referat

Målande beskrivningar och storytelling

–Nätverket Employer Branding på besök hos Akt Agency

På senaste nätverksträffen med nätverksgruppen Employer Branding bjöd Malin Berglund från Akt Agency på tips och case om att bygga ett starkt Employer Brand. Tillsammans med Maria Rosengren är Malin vår nya nätverksledare i nätverket Employer Branding. Det blev en riktigt engagerande första träff för Malin.

– Skapa en inspirerande change story som får fler att haka på. Fokusera på det som funkar, säger Malin. Jobba med positiv förstärkning. Hon använder metaforen om en påse popcorn i mikrovågen. Vänta inte till alla poppar, då blir några brända. I en grupp har du alltid några som är entusiastiska, några som inte vill vara med, men det största antalet i mitten. Fokusera på de i mitten.

Hon jämför meningarna ”Jag brukade åka med min far och idka friluftsliv”, med ”Jag brukade åka med min far och meta abborre och plocka smultron”. Måla upp en bild, var konkret och jobba med storytelling. ”Tänk abborre”.

Skapa en känsla av att vilja förändras. Hon beskriver modellen ADKAR = Awareness, Desire, Knowledge, Ability, Reinforcement. Engagera medarbetarna i förändringsarbetet. Aktivera personalen med gruppövningar, tävlingar, drama och lek. Det är bättre än läsning, film och utställningar som är mer passiva. Malin gick igenom flera lyckade kundcase.

Tele2 gick från att vara ”billigt, billigt” till att skapa en value champion, en kundupplevelse i världsklass. De vill skapa värde i en förändringsresa till att arbeta aktivitetsbaserat. De gjorde gruppövningar med tre olika teman anpassade efter personalens intressen: Do it together (för dig som gillar att göra saker ihop med andra), Food for thought (för dig som törstar efter fakta), Short & Snappy (för dig som redan har full koll).

SEB fick teamövningar där de skulle sätta sig in i kundens entreprenörs-mindset. Vattenfall har en tydlig story att jobba fossilfritt och att gå från förvaltare av de gamla till att skapa det nya. Allt måste kopplas till storyn. Övningar kan ske digitalt eller fysiskt. Skapa en känsla, inte en Powerpoint.

Tack till nätverksledarna Malin och Maria för en superintressant träff, tack till Akt Agency för fin frukost samt tack till alla som deltog för som vanligt bra diskussioner. Håll utkik i kalendern för kommande träffar.