Svensk reklam 1944 omslag
Marknadsföreningen Stockholm | Blogginlägg, Föreningen

Vi fyller 100 år!

Den första reklamföreningens bildande – vår historia

De första fröna till en reklamförening i Stockholm väcktes i efterdyningarna från Stockholmsutställningen 1919, där reklamcheferna såg ett behov för ett forum där de kunde ”debattera och lära”. Inte minst för att dra nytta av lärdomarna och göra nästa utställning till en större succé.

Reklamchefen på AB Baltic, Gustaf H Lundberg, och reklamchefen E. Platin från Bolinders Mekaniska verkstad skickade därför ut en förfrågan om intresse till de reklamchefer de träffat på mässan och ett 20-tal nappade. Föreningen konstituerades under ett möte på Hotell Regina i Stockholm 4 oktober 1919, och fick det ståtliga namnet Svenska Reklamförbundet.

Svensk reklam 1944Under Stockholmsutställningen 1930 höll föreningen en särskild Reklamens Dag och samlade reklamrepresentanter från hela Norden. 1932 bildades den första lokala föreningen i Malmö (då Skånes Reklamförening) och Göteborg och Helsingborg grundades året därpå. Där startade diskussionerna kring en övergripande riksorganisation. 24 februari 1935 var tiden inne med ombud från Stockholm, Göteborg, Helsingborg och Malmös reklamföreningar närvarande. En effekt av bildandet av riksorganisationen blev att vi i den äldre föreningen i Stockholm tog namnet Stockholms reklamförening. Den nya organisationen vidareförde namnet Svenska Reklamförbundet och har sedan utvecklats till Sveriges Marknadsförbund. Där har Stockholmsföreningen varit medlemmar från tid till annan för att ta del av samarbete lokala föreningar emellan. Stockholmsföreningen har hela tiden drivits fristående och haft en stark ställning på den lokala marknaden.

Mer om den första tiden finns i denna målande krönika i Svensk Reklam 1944 (PDF), utgiven i samband med föreningens 25-års-jubileum.

1952 gjorde föreningen ett tillägg i namnet och blev Stockholms försäljnings- och reklamförening. 1968 var det dags att uppdatera igen och spegla hela bredden inom marknadsföring och kommunikation – namnet Marknadsföreningen i Stockholm (MiS) antogs. Efter att föreningen gjorde om sin visuella identitet 2018 går vi numera under namnet Marknadsföreningen Stockholm.

Genom åren har vi vässat Stockholms marknadsförare och kommunikatörer, via våra egna utbildningsprogram, oräkneliga kurser & seminarier, erfarenhetsnätverk och plattformar till lärande. Alla högaktuella för sin tid och med syftet ge medlemmarna verktygen att bli mer framgångsrika i sina roller. Sedan 2006 delar vi ut utmärkelsen Årets Marknadschef och har adderat kategorierna Årets Varumärkesresa, Årets Disruptör och Årets Framtidslöfte för att spegla föreningens bredd idag.

____________
4 oktober 2019 – vi firar vår 100 års-dag och blickar framåt >>

Marie Sommar, vd Marknadsföreningen Stockholm