Tomas Bäcklund
Marknadsföreningen Sverige | Blogginlägg, Gästblogg

”Ett gemensamt mål tror jag är superviktigt för att alla ska känna att de vet vart bolaget är på väg”

Den 5 september är det dags för MiS Inhousecheferna att träffas igen; nätverksgruppen för dig som är medlem i Marknadsföreningen och inhousechef (eller marknadschef med planer på att starta en inhousebyrå). Detta blir nätverkets tredje event och denna gång diskuterar de hur man skapar en organisation rustad för att uppnå både kreativ effekt och lönsam effektivitet, och vi gästas av Tomas Bäcklund, CMO på Elite Hotels, och en av finalisterna till Årets Marknadschef 2024. Inför eventet fångade vi upp lite frågor med Tomas, bl a om hans tankar kring ledarskap och bästa tips till en tillträdande inhousechef. 

Tomas Bäcklund
Tomas Bäcklund, CMO Elite Hotels

Hur skulle du sammanfatta dina tankar om ledarskap?

– Det är ett rätt brett ämne men min grundläggande inställning är att ditt jobb som ledare är att säkerställa att dina kollegor både har förutsättningar och möjligheter att utföra sitt arbete på bästa sätt. Det tror jag man skapar genom en inställning där man försöker möjliggöra ett hållbart arbetsklimat, ser till att alla får ihop sin vardag och dela en resa tillsammans. Det senare, det vill säga ett gemensamt mål tror jag är superviktigt för att alla ska känna att de vet vart bolaget är på väg (och hur just de kan bidra till de övergripande målen).

Temat för nästa träff med nätverket MiS Inhousecheferna är ”kreativ effekt & lönsam effektivitet”, berätta mer om din ingång på det?

– Jag har förmånen att verka i en miljö som är flexibel, har snabbt till beslut och en vilja att alltid förbättra sig. Med det sagt sker allt hos oss inom ramen för en lönsam och långsiktig affär. Det innebär att varje projekt, varje kampanj, varje film och varje bild måste ha ett tydligt syfte och bidra till målen.

Man kan välja att se det som en begränsning eller möjlighet (och jag gör det senare). För att trots begränsade medel nå framgång måste man då i stället göra saker annorlunda och mer kreativt än de med större budget. Så i det avseendet blir kreativiteten ett viktigt verktyg för att uppnå lönsamhet.

Vad är på gång hos Elite Hotels?

– Vi har ju öppnat en rad nya hotell de senaste åren, The Wood Hotel by Elite i Skellefteå, Elite Hotel Brage i Borlänge, destinationshotellet Ad Astra by Elite i Södertälje och nu senast Elite Hotell Mårtenson i Halmstad. Nästa steg i den resan är vårt nya hotell i Kiruna som öppnar första halvåret 2025. Det kommer precis som de som tidigare nämnts bli ett superfint hotell med två restauranger, tak-bar och ett spa som är såväl inomhus som utomhus.

Kiruna ligger ju också nära Abisko nationalpark vilket är ett av vårt vackra lands absolut finaste platser. Riksgränsen ligger inte heller långt därifrån. Med andra ord ett grymt hotell för att upptäcka naturen, midnattssolen och norrsken.

Dina bästa tips till en helt ny inhousechef?

– Försök att så snabbt som möjligt bilda dig en uppfattning om inte bara din egen organisation utan också alla kontaktytor som finns. Se hur du kan öka samarbetet för att optimera utfallet på de insatser ditt team gör. Försök att sätta dig in i bolagets övergripande mål och se hur just du/ni kan bidra till att verka för dem. Och sist – försök snabbt identifiera de utmaningar och hinder som är mest påtagliga för både dig och din organisation.

Som marknadschef, vilket ämne eller område håller dig vaken på nätterna just nu?

– Kanske tråkigt (för att alla pratar om det) men vi gör en del AI-tester nu rätt brett och försöker se hur vi kan använda det för att ta bort repetitivt arbete från våra anställda. Vår övergripande vision är ”Sveriges bästa hotellupplevelse” och för att leverera på den måste vi alltid säkerställa att vi lägger så mycket tid det bara går på service (snarare än administrativt arbete). Direkt relaterat till mitt arbete inom marknadsföring och digital utveckling handlar det om att optimera kundresan fullt ut (så att våra gäster får en förstklassig service, såväl digitalt som fysiskt).

Hotellbranschen har inga standardiserade system och vi vill i alla lägen säkerställa att vi möter våra gästers behov. Det ställer höga krav på att de underliggande systemen samarbetar med varandra, att lagret ovanpå har såväl bra UX som inbjudande design och även en organisation bakom som har medel och verktyg för att kontinuerligt förbättra dem. Det håller mig kanske inte vaken på nätterna men det är absolut en del som upptar en stor del av min vakna tid 🙂.

Nästa träff med MiS Inhousecheferna: 5 september – Kreativ effekt och lönsam effektivitet

05-sep-24 event-img

Nätverket MiS Inhousecheferna: Kreativ effekt och lönsam effektivitet

[STOCKHOLM] 5 sep: Under denna tredje träff i nätverket diskuterar vi hur man skapar en organisation rustad för att uppnå både kreativ effekt och lönsam effektivitet. Lyssna till en inspirationsföreläsning med Tomas Bäcklund, CMO på Elite Hotels.