AI
Marknadsföreningen Stockholm | Gästblogg

”Många marknadschefer känner en stress över den nya tekniken”

Vår vän och styrelseledamot Björn Owen Glad gästade oss nyligen vid ett event med nätverksgruppen Content Marketing. Temat var AI för marknadsföring med fokus på content, och var mycket välbesökt och uppskattat. Frågorna och insikterna var många och alla deltagare verkade absolut vara på bollen, men ofta med utmaningen att just komma igång på riktigt och i större skala, och hur det ska implementeras i den egna verksamheten. Inför vår workshop med Björn den 14 februari (och igen den 21 mars), som tar sikte på just dessa frågor, bloggar han hos oss på temat, med en checklista över saker som kan ge dig en bra start. 

Björn Owen Glad

_________

Många marknadschefer upplever att det pågår en kapprustning inom AI just nu. Det gäller att vara tidig på den nya bollen för att inte tappa momentum och marknadsandelar. Samtidigt är det svårt att orientera sig och veta vilka vägar som är rätt att ta.

Möjligheterna med AI är oändliga, men samtidigt är hindren många och trösklarna höga för att komma igång. Och ju större organisationen är, desto högre upplevs ofta trösklarna. På stora bolag, med tydliga processer och arbetssätt, kan det upplevas närmast omöjligt att veta var man ska börja.

Det talas ibland om generativ AI som “bara ett nytt verktyg”, men sanningen är att det är mer än så. Det är en hel verktygslåda och lite till. Och för att använda den krävs ett förändrat mindset. AI kan i grunden förändra hur din organisation arbetar med allt från dataanalys till sociala medier.

Här är några exempel:

Omfattande dataanalys

De flesta marknadsavdelningar äger mer data än de kan hantera. Även om man förstår att svaren på de viktiga strategiska frågorna finns någonstans bland datan, så vet man inte hur man ska hitta dem. Och skulle man försöka så skulle det ta tiotusentals timmar att göra det. Därför blir datan liggande och samlar serverdamm. Nu kan AI göra jobbet åt dig, pricksäkert och på nolltid.

Generativ AI för innehåll och design

Det område som kanske fått mest uppmärksamhet hittills är inom innehållsproduktion och design. Det råder knappast någon tvekan om att AI kan – om den hanteras rätt – producera högkvalitativt innehåll på väldigt kort tid. Nästa område som spås rekordsnabb utveckling är rörlig bild och kod.

Optimering av performance marketing

AI:s förmåga att förutse och anpassa sig till kundbeteenden i realtid kommer i grunden förändra hur vi arbetar med performance marketing. För företag som hanterar komplexa kampanjer i flera kanaler och på flera marknader kommer tekniken både förenkla arbetet och leverera bättre resultat.

Strategisk omvärldsbevakning

AI kan effektivisera och förbättra ditt företags omvärldsbevakning och trendspaning. Oavsett om du vill veta hur människor talar om ditt varumärke eller om du är på jakt efter nästa stora konsumenttrend kommer AI ha svaret.

Hur kan du som marknadschef leda förändringen?

Trots de oändliga möjligheter som AI erbjuder marknadschefen idag är det förvånansvärt få som faktiskt gått från ord till handling. Det är mycket snack om generativ AI – men ganska lite verkstad.

Min erfarenhet är att många marknadschefer känner en stress över den nya tekniken. De upplever att de borde veta mer och ha testat mer. Inte sällan förutsätter de också att konkurrenterna redan är på god väg att springa om dem. Sanningen är nog dock att ganska få har kommit särskilt långt. Det finns fortfarande gott om plats i startfältet när det gäller att implementera AI-teknik. Så hur ska du tänka?

Här är fyra genvägar för att sänka trösklarna och komma igång:

Vision och ledarskap

Du behöver inte ha alla svar, men du bör ha en vision. Var vill du att varumärket befinner sig om tre år, och på vilka sätt kan AI hjälpa er att nå dit? Öppna upp för diskussion och idéer.

Våga investera i kompetens

Ny teknik kräver ny kunskap. Avsätt resurser för kunskapsutveckling och tid för egna experiment. Många av dem kommer sannolikt aldrig realiseras, men längs vägen kommer ni hitta ny kunskap och en större förståelse. Har du medarbetare som redan använder AI, låt dom göra det på arbetstid. Skapa också ett forum för kunskapsdelning och diskussion.

Små och snabba pilotprojekt

Testa er fram genom att initiera pilotprojekt som snabbt kan testas och utvärderas. Det kan handla om att optimera nyhetsbrevets öppningsfrekvens, generera idéer till kampanjer eller producera bildmaterial. Sätt ett mål, testa och utvärdera. Det hjälper er att snabbt gå från ord till handling.

Ta hjälp

Upplever du att ni saknar den tid, den kunskap eller det intresse som krävs för att komma igång? Överväg att ta in hjälp. Utnyttja den kunskap som finns utanför företaget och få hjälp att facilitera er förflyttning.

Lycka till!

Att förstå, implementera och dra nytta av ny teknik är svårt. Inte minst när den tekniska utvecklingen sker i sådan rasande fart som vi ser just nu. Men det finns sätt att sänka trösklarna för att komma igång. Och det finns mycket att vinna på att inte vänta.

____________
Björn Owen Glad
Strategisk rådgivare och kreativ ledare