World Employer Branding Day
Marknadsföreningen Stockholm | Övrigt

”Våga släppa strikta manus och låt medarbetarna prata om hur det är på arbetsplatsen precis som dom upplever det”

Employer Branding
Mathias Axelsson & Katarina Önell

Arbetslivet har förändrats mer under de sista två åren än de senaste 10 åren, drivet av pandemin. Och vi går inte tillbaka. Hur påverkar det varumärket, arbetsgivarna och möjligheterna att attrahera och behålla all kompetens vi behöver?

De tankar och råd vi fångade på World Employer Day* i Lissabon i oktober tillsammans med vår egen erfarenhet handlar främst om:

Fånga verksamhetens syfte i ditt EVP (Employee Value Proposition) – det du som arbetsgivare lovar

De starkaste arbetsgivarna har fångat verksamhetens syfte i sitt arbetsgivarerbjudande. Det krävs för att tydliggöra om en medarbetare kan se meningen med arbetet hos just dig. Och att jobbet känns meningsfullt får allt större vikt, men vad som känns meningsfullt är förstås olika för olika personer.

The great resignation” som många pratar om och som är extra påtagligt i länder där du mycket snabbt kan lämna din arbetsgivare bör kanske kallas för ”the great reflection”? Gör mitt företag något meningsfullt? Bidrar vi och jag med något? Gör vi livet bättre för andra, samhället och planeten? Då gäller det förstås att också ha ett syfte med verksamheten som tydliggör inriktningen.

Advocacy – alla är ambassadörer

Medarbetarna är de bästa ambassadörerna och alla har en roll i arbetet med varumärket. Inte bara högsta ledningen utan chefer på alla nivåer behöver delta i employer branding-arbetet, vilket allt fler historier handlade om. Använd dom du har helt enkelt. Öppna upp för alla att synas och berätta om sitt jobb och sin vardag på sitt sätt. Tekniska lösningar som möjliggör och förenklar att snabbt kunna dela riktiga bilder av dagligt arbete hos just dig är avgörande. Oputsat, oredigerat, okammat om så är. Våga släppa strikta manus och låt medarbetarna prata om vad de gör och hur det är på arbetsplatsen precis som dom upplever det.

Fler behöver bryta silon och jobba i nya format vilket kräver nya synsätt av ledare och styrelser

Bygg ditt bibliotek av historier (och bilder) från insidan

Historier från olika grupper och medarbetare som beskriver kulturen eller på vilket sätt arbetet betyder något för kunder eller andra, är avgörande berättelser att använda för all extern kommunikation. Anpassa bara för målgruppen oavsett om det är potentiella medarbetare du söker, kunder, samarbetspartners eller investerare.

Just nu trendar berättelserna om:

  • Hur och var vi jobbar som säger något om det hybrida arbetslivet i verksamheten.
  • Hur inkluderande miljön är. Hur är vi olika men tillsammans i vår organisation?
  • Allt fler röster hörs/visas från olika funktioner och olika delar av världen (om man finns på fler platser).
  • Det som är gemensamt och universellt i företagskulturen. Ett hett ämne är välmående och hälsa.
  • Lokala budskap som blir alltmer specialiserade riktade till yrkesroller. Vill du anställa techkompetens, låt techspecialisterna prata om techjobbet
  • Att synliggöra människor och inte de flashiga, blanka kontorsmiljöerna.

Metaverse – är du där?

Jobbmässor med dina unika specialister i avatarformat. Rekryteringsavatarer som möter jobbsökande avtarer. Kompetensutveckling och metahumans som säljer dina produkter i en bemannad Metaverse-butik. Kanske är du här. Den tredimensionella virtuella världen bortom vår verkliga värld som ännu så länge består av en kombination av flera olika digitala lösningar Några företag är i gång och bygger sina varumärken även här i jakten på kompetens. Kanske kommer medarbetare att välja att ses här innan de vill träffas på riktigt!

Marknad + HR + Kommunikation

Marknad och HR är lika ansvariga för varumärket idag samt Kommunikation, vill vi addera. Flera dialoger handlade också om “Var skall Employer Brand placeras organisatoriskt”? Många organisationer visar på lysande samarbeten men fler behöver bryta silon och jobba i nya format vilket kräver nya synsätt av ledare och styrelser.

Mät!

Jobba med mått som säkrar er kultur, som stöder affären och ditt varumärke. Att titta på KBI:er, Key Behavioral Indicators, var ett annat tips. Säkerställ att du mäter du de beteenden som kännetecknar kulturen eller nya beteenden som affären kräver men som du behöver utveckla. Följ upp hur historierna når ut och påverkar kontakterna, intresset för verksamheten och upplevelsen av varumärket bland de du vill attrahera.

Det senare är klassiskt och inte nytt i sig men betoningen handlar om att våga välja mått som passar dig och inte nödvändigtvis de som alla andra har. När det gäller att attrahera medarbetare så är det t ex inte alltid att ha fler sökande som är målet utan kanske färre men med bättre kvalitet. Det beror förstås på hur välkänt ditt varumärke är och för vad men det är en annan historia!

Katarina Önell & Mathias Axelsson
Kantar

___________
* World Employer Branding Day är världens största community av ledare och experter inom Employer Branding, arrangerat av Brett Minchington, en av de främsta på området. Allt i syfte att dela lärande, best practise och utveckla Employer Branding som expertisområde. Vi på Kantar deltog tillsammans med över 650 ledare från 70 länder och några av världens ledande företag som t ex Unilever, EY, Google, LinkedIn, Microsoft, Orkla, byråer och employer brand experter. Vi delade även ut Kantars årliga Global Employer Brand Leader Award – mer om priset och vinnaren här. Vi tittade bortom agendans rubriker för att lyssna på innehållet i det som hände på scenen och det som sas i mellanrummet dvs i pauser, minglet och på toaletten!

Följ med och spana du också 18-20 Oktober i år 2023
World Employer Branding Day 2022 | In-Person

Ta del av våra utskick! Här kan du anmäla dig för våra utskick med info, inspiration och ett och annat erbjudande inom ramen för vår verksamhet. Prenumerera här