Edisen
Marknadsföreningen Stockholm | Blogginlägg

”I en post-pandemisk tid av skepticism letar vi efter autenticitet och syfte”

Magnus Widgren
Magnus Widgren, Partner & Head of Growth Edisen

Vi har mött Edisens Magnus Widgren tidigare ett par gånger under året. Som partner till Årets Marknadschef 2022 stod han på scen på Rigoletto i maj och berättade om ”Unskippable content”. I september var vi sedan på besök hos dem, då Magnus med team avslöjade sina ”Topp 5 idéer som aldrig blev av”. Då fick vi, under en härlig frukost i morgonsolen, ta del av några exempel på de bästa kampanjerna som av en eller annan anledning förlorade slaget mellan möjlighet och risk. Och vem kan väl vara bättre att fånga in för en uppdatering inom content? 

1. Vilka är dina bästa tips för att skapa och återanvända ”unskippable content”?

– När du skapar innehåll, skapa på ett sätt så att det kan mätas, optimeras, sparas, hittas och återanvändas. Tänk efter före och försök se runt hörnet. Vad är det du vill åstadkomma idag och vad kan du tänkas behöva imorgon? Vilka plattformar vill du synas på? Ställ dig även frågan om det du nu skapar byggs på ett sätt att det går att justeras baserat på hur mottagarna i nästa steg kommer interagera med det.

2. Vilka trender inom rörlig content ser du just nu?

– Vi har alltid välkomnat teknik i våra liv, vilket nu inlett en tid av konstant uppkoppling. Till varandra och till alla våra ”devices”. Vi är hela tiden i en närvaro av oändliga flöden fulla av innehåll och berättelser. Nya tjänster skapas och hjälper oss att berätta historier på andra sätt (ER), förstärka dem (AR), skapa dem (AI). Vad som funkar bestäms av hur väl vi lyckas vara relevanta i förhållande till de vi vill kommunicera med. Det gäller såväl tekniken som innehållet.

Kanske är det just därför CRM-avdelningarna är längst fram i välfungerande machine learning. De skapar innehåll helt baserat på interaktionsdata i syfte att skräddarsy retoriken så långt de bara kan.

3. Har du någon spaning du tror andra kan inspireras av?

– Människor är enkla i bemärkelsen att vi inspireras av det som är relevant för oss. Vi är också komplexa eftersom olika saker är olika relevanta för olika människor. Låt mig citera Felix Herngrens svar på frågan; What is the secret sauce in a story?

”It’s the people. People will always be interested in seeing other people that reflects and represent themselves in some matter. That’s why I think my shows went so well because, even if it’s very small and tiny stuff, small problems, or big problems, it’s family stuff and it’s about your own life. And as soon as you recognise something on screen that you can really relate to, you understand in a way why you are here. You know, what the meaning of life is, in a sense. You see that other people have the same challenges and problems in life as you do. So that’s why it’s become a magnet, when a lot people are able to see their own life, but on screen.”

Kanske är det därför småbarnspappan i mig får tårar i ögonen varje gång jag ser Brios nya reklamfilm ”Tracks of Life”: https://www.brio.se/tracks-of-life

4. Edisen är med som partner till Årets Marknadschef 2022; vilka ser du som de största utmaningarna för marknadschefer framöver?

– I en post-pandemisk tid av skepticism letar vi efter autenticitet och syfte. Vi börjar tröttna på picture-perfect och välregisserade manus. När skillnaden mellan IRL och online blir allt mer vag, längtar vi efter mer sömlösa övergångar, där ”verklighet” är den röda tråden från offline till online. Det här är en spännande utmaning för marknadschefer. I exemplet från BRIO ovan såg vi välregisserat som nådde mitt småbarnspappahjärta. Men hur många lyckas egentligen med det idag? Det finns andra vägar att finna för den som orkar leta.

_______________

Ta del av våra utskick! Här kan du anmäla dig för våra utskick med info, inspiration och ett och annat erbjudande inom ramen för vår verksamhet. Prenumerera här