sofia söderqvist
Marknadsföreningen Stockholm | Blogginlägg, Föreningen

”Det har blivit enklare att skapa en delaktighet”

– Vi möter styrelsens nya ledamot Sofia Söderqvist

Härom veckan kunde vi presentera våra två nya styrelseledamöter, tillsammans med vår nya Ordförande. En av de nya ledamötena är Sofia Söderqvist, marknadschef på Adlibris. Nu vill vi förstås lära känna henne lite bättre, så vi ställde henne de sedvanliga korta frågorna om hennes roll i styrelsen, hjärtefrågor och, förstås så här inför julen, bästa boktips!

Välkommen som ledamot i styrelsen! Vad ser du mest fram emot?

– Tack! Det känns både spännande och roligt. Jag ser fram emot att träffa andra kompetenta personer inom marknad och kommunikation, förhoppningsvis till och med ”live” och byta erfarenheter och lärdomar, och jag ser också mycket fram emot att själv kunna dela med mig av mina erfarenheter inom flera områden.

Vad tror du själv att du kommer bidra med, och vilka är dina hjärtefrågor?

– Jag brinner starkt för marknadsföring rent generellt, men också hur man gör marknadsföringen och kommunikationen som en tydlig del av den övergripande strategin man har på sitt företag, där kunden alltid måste vara i centrum. Men också hur man på bästa sätt sammankopplar strategi med värderingar och kultur på ett relevant sätt för alla som jobbar på företaget. Ett distribuerat ledarskap är en av nycklarna för att lyckas med båda delarna.

Vilken utveckling inom området marknadsföring/kommunikation skulle du helst se de närmsta två åren?

– Att fler bolag lyckas med den svåra kombinationen mellan det långsiktigt varumärkesbyggande och det taktiskt säljdrivande. Jag ser också fram emot alla tekniska möjligheter som kommer öppna många nya sätt att marknadsföra och kommunicera

Har du haft någon riktig ”wow moment” under den senaste tiden?

– Ja det har jag absolut. I min roll som CMO på Adlibris har jag varit en del av att ta fram vår nya strategi som vi nu rullar ut i de 3 länder där vi är verksamma, med fokus på att bli Nordens ledande aktör för ekosystemet kring böcker, att ta en position som Home of Books, där vi vill inspirera till nästa läsupplevelse.

I övrigt så tycker jag att vårt digitala distansarbete har vart ett wow moment i sig. Alla har blivit mer digitala, det har varit mindre utmanande att få ihop en bra teamkänsla än vad jag trodde det skulle bli och det har blivit enklare att skapa en delaktighet, då det är enklare att samla många. USA-valet var också ett wow moment sett från många olika synvinklar.

Senast lästa bok, eller ett boktips inför julhelgerna?

– Oj, jag har många tips. Den senaste boken jag läst är ”Samtycket” som är en väl berättad grym och hemsk historia om övergrepp från en kulturpersonlighet där även omgivningen såg vad som pågick. Boken ”Allt jag fått lära mig” om hur det är att växa upp i en amerikansk fundamentalistisk familj, och jag brukar ofta slå ett slag för Fogelströms böcker om Stockholm, där ”Mina drömmars stad” är en bok som alla borde läsa. För många barnfamiljer står säkerligen ”Boken som inte ville bli läst” på inköpslistan!