Möt medlem
Marknadsföreningen Stockholm | Blogginlägg, Möt medlem

”Jag avsätter 2 timmar varje fredag till eget lärande och jag uppmuntrar mitt team att göra detsamma”

Anna Berlin är Head of Marketing Nordics på Electrolux, och relativt nybliven medlem i föreningen. I detta medlemsporträtt möter vi en cyklande marknadschef med en förkärlek till multitasking, effektmätning och betydelsen av fortbildning. 

Vad kan du berätta om din roll på Electrolux och vad har du för bakgrund?

– Idag är jag Nordisk marknadschef på Electrolux, en roll som jag har haft i 1,5 år och som innebär att jag ansvarar för vår marknadsföring och varumärkesbyggnad i Norden. Min bakgrund är inom marknad och e-handel där jag jobbat i 15-20 år, både i Sverige och internationellt, bl.a. i Frankrike och USA, på företag som Unilever och Danone.

Det är mycket som händer inom marknad & kommunikation just nu. Vilka utmaningar står ni inför?

– Den största utmaningen just nu är absolut rådande ekonomiska situation där vi troligen går in i en lågkonjunktur och ser en minskad efterfrågan av våra produktkategorier. Vi kommer att ha mindre pengar att röra oss med och fokus kommer till stor del bli att attrahera de konsumenter som är i marknaden, men samtidigt får vi inte glömma vår långsiktiga plan att fortsatt bygga vårt varumärke.

Det är en balans som så klart alltid är en utmaning för oss marknadsförare men som blir ännu viktigare nu när det är svårare tider som dessa.

Trots att vi har data inom consumer goods t ex, på vad man ”borde” göra är det tydligt att alla ledningar inte agerar därefter.

Mest spännande utveckling?

– Personligen har jag snöat in rätt mycket på frågan om effekt på sista tiden vilket så klart även har att göra med den tid vi går emot. Hur ser vi till att investera i det som ger bäst effekt? Hur säljer vi vårt case internt med data? Jag älskar den diskussion som pågår och är glad det fortsatt kommer mycket nytt inom området.

Vad ser du mest fram emot?

– Vilka lärdomar vi kommer ta med oss ur denna krisen. Jag tror på riktigt att kriser accelererar sådant som i många fall ändå skulle ske, men nu sker det snabbare vilket ofta gör att människor vaknar till, skakas om, ser möjligheter som de inte annars skulle sett etc. Vidare tycker jag det är intressant att se hur olika bolag förhåller sig till tider som dessa. Trots att vi har data inom consumer goods t ex, på vad man ”borde” göra är det tydligt att alla ledningar inte agerar därefter. Det kan och kommer förändra spelplanerna inom många kategorier som kanske inte var väntade.

Ditt bästa tips för kompetensutveckling?

– Det finns så otroligt mycket information tillgängligt idag och utmaningen som jag ser är tiden vi har. Tid att gå igenom utbudet och välja ut, tid att läsa allt som man har tillgång till – både internt och externt, tid till att gå på alla de seminarier som man vill osv.

Därav avsätter jag 2 timmar varje fredag till endast eget lärande. De är ”non-negotiable” och jag uppmuntrar även mitt team att göra detsamma. Varje vecka är lite annorlunda, ibland handlar det om att läsa rapporter, ibland handlar det om att se inspelade föredrag eller annat – vad som är genomgående är att allt ska vara externt perspektiv och att jag alltid prioriterar gå igenom branschpressen.

Vidare har jag turen att jag cyklar till jobbet och det tar mig 40 min. Denna tid har jag med dedikerat till att lyssna på föredrag, poddar och böcker som är relaterade till det jag arbetar med. När jag cyklar hem blir det mer underhållande lektyr eller poddar. Ibland endast musik eller tom tystnad efter en hel dag på jobbet.

Du är relativt nybliven medlem. Varför är du medlem i Marknadsföreningen? Vad uppskattar du mest i utbudet?

– En stor anledning till varför jag ville bli medlem är relaterat till frågan ovan. Det erbjuds många intressanta case frukostar och möten med andra inom marknad och jag får otroligt mycket ut av just detta utbyte. Kvaliteten är genomgående hög och ämnena ofta i linje med vad jag funderar på. Sedan jag blev medlem har även Members Lounge lanserats och detta är fantastiskt erbjudande tycker jag. Har redan lyssnat igenom det mesta jag missat under mina cykelturer till jobbet.

Ta del av våra utskick! Här kan du anmäla dig för våra utskick med info, inspiration och ett och annat erbjudande inom ramen för vår verksamhet. Prenumerera här