Patrik Nygren-Bonnier
Marknadsföreningen Stockholm | Blogginlägg, Föreningen

”Vi ser få modiga och starka kampanjer”

– 4 snabba frågor till Patrik Nygren-Bonnier

Vid Marknadsföreningens Stockholms valmöte valdes Patrik Nygren-Bonnier in som ny ordförande för föreningen och tillträder 1 januari 2021. Patrik har en gedigen erfarenhet inom marknadsföring både som Marknadschef på IKEA och Åhléns, men också från byråvärlden. Han utnämndes även av Marknadsföreningen Stockholm till Årets Marknadschef 2017.

Nu vill vi förstås veta lite mer om vår nya Ordförande. Vi passade på att ställa Patrik några korta frågor:

Vad ser du mest fram emot med det nya uppdraget som ordförande för Marknadsföreningen Stockholm?

– Självklart ser jag fram emot att få arbeta med både gamla och nya branschkollegor kring frågor där jag känner stort engagemang. Det ska bli väldigt roligt att få vara med och bidra till att alla hårt arbetande marknadskollegor därute får inspiration, kunskap och kontakter för att bli sina bästa jag. Marknadsföreningen Stockholm stöttar och utmanar med ambitionen att medlemmarna ska utvecklas och växa i sina roller, så att de i sin tur kan bidra till att deras kollegor och företag växer. Och jag kommer också själv att lära mig massor.

[Kommunikationen behöver vara] data- och insiktsdriven, kreativ, relevant och modig. Samt ha effekt på både kort och lång sikt. Annars blir det bara produkt- och prisinformation och nedskräpning.

Vad tror du själv att du kommer bidra mest med? Vilka är dina hjärtefrågor?

– Halva mitt yrkesliv har jag jobbat på reklambyråer och den andra som marknadschef på stora svenska bolag. Jag hoppas och tror att min breda och långa erfarenhet av de många olika delarna av strategisk, taktisk och operativ marknadsföring kommer till nytta för Marknadsföreningen Stockholm och våra medlemmar.

Den viktigaste frågan för mig är den lilla nätta utmaningen att så mycket som möjligt av den kommunikation vi marknadsförare dagligen sprutar ur oss är data- och insiktsdriven, kreativ, relevant och modig. Samt ha effekt på både kort och lång sikt. Annars blir det bara produkt- och prisinformation och nedskräpning.

2020 har onekligen varit ett annorlunda år för oss alla. Vilka förändringar som skett under året tror du blir permanenta för oss marknadsförare och kommunikatörer? Kan vi se några positiva effekter?

– Kriser föder kreativitet. Vi har alla behövt tänka nytt. Vi har ompaketerat produkter, hittat nya sätt att nå ut till våra kunder, självklart blivit mycket bättre på att förstå och använda de digitala kanalerna, men även tvingats att se över våra traditionella kanaler och fysiska handelsplatser. Om vi tar oss tiden att göra våra analyser av kund- och försäljningsdata finns massor att lära och nya insikter att bygga ännu starkare kommunikation på.

Dessutom är det positivt att processer har snabbats upp och att samarbeten mellan avdelningar inom företag har förstärkts. Samtidigt föder kriser rädsla och kortsiktighet. Vi ser få modiga och starka kampanjer och företag drar ner på sina medieinvesteringar. Och flera av de stora, svenska reklamköparna har flyttat tillbaka de ledande marknadsrollerna.

Marknadschefer tappar sina självklara platser i ledningsgrupper, Försäljnings- och Kommersiella chefer får ett övergripande ansvar för marknadsföring och marknadsavdelningarna får arbeta mer med taktisk och operativ marknadsföring. Här behöver vi som sagt jobba tillsammans för att marknadsföringen och marknadsförarna återigen ska få en framträdande roll i företagen. För allas skull. Alla funktioner inom företagen har sina viktiga roller att spela, tillsammans.

Vilken är din senast lästa bok, eller har du ett boktips inför julhelgerna?

– Eftersom jag nu jobbar i en startup inom tech- och skogsindustri håller jag på att läsa ”Konsten att hugga träd och ha skogen kvar” av Mikael Karlsson. Kanske inte ett boktips för alla, men ett klockrent och garanterat Coronafritt upplevelsetips är att gå ut i skogen. Själv, eller med någon du tycker om. Det gäller inte minst mig själv, som alldeles för sällan tar mig ut i det gröna.