Internetdagarna 2024
Marknadsföreningen Sverige | Blogginlägg, Referat

”Äkthet och det genuina jaget tar över i sociala medier”

Nu är Internetdagarna över för i år, som vi även detta år kunde erbjuda ett förmånligt pris för våra medlemmar till. Även detta år imponeras vi av hur Internetstiftelsen lyckats med att sätta ihop ett högaktuellt och intressant program. Vi impas också av deras förmåga att år efter år skapa ett så pass dynamiskt och levande digitalt event, med ett genomgående starkt och framåtlutat deltagande med stor interaktion. Under Internetdagarna 25-26 november har vi fått både aha-upplevelser och konkreta tips från några av de vassaste talarna, bl a inom kommunikation och marknadsföring. I år pratades det förstås en hel del om AI. Men som oftast under Internetdagarna belyser man ämnet utifrån många olika perspektiv, och dess påverkan på många olika delar av samhället. Här är några av de spaningar och insikter vi tar med oss från eventet.

Krishantering – Hampus Knutsson: En steg för steg-guide

När krisen slår till är det lätt att känna att allt är kaos, men Hampus Knutsson, expert på kriskommunikation, gav oss en mycket värdefull vägledning. Hans viktigaste råd: börja alltid inifrån. Ta ett steg tillbaka och fundera på dessa tre frågor:

  • Hur uppfattar vi det som hänt internt?
  • Hur vill vi hantera situationen?
  • Vilka konkreta steg kan vi ta för att lösa det?

Hampus påpekade också hur viktigt det är att hålla kommunikationen enkel och tydlig. Målet bör få plats på ett A4, så att alla har klart för sig vad man står för. Och när krisen väl är i gång? Tänk alltid på att vara autentisk. Intern kommunikation är grundläggande – dina medarbetare ska vara först att få veta vad som händer. Det stärker både förtroendet och enigheten när ni ska prata med omvärlden.

Framtidens digitala kommunikation – AI, TikTok och Spotify

Tekniken rör sig snabbt framåt, och vi fick en smakbit på vad som väntar oss. Spotify satsar nu mer på videoannonser och kortare kurser för att skapa en ännu mer engagerande användarupplevelse. OpenAI och ChatGPT utmanar traditionella sökmotorer och erbjuder nya sätt för oss kommunikatörer att jobba mer effektivt. Och vi får inte glömma TikTok, som fortsätter sätta trender – nu även med sin egen AI-chatt, TikTok Symphony. Plattformen förnyar inte bara sättet vi skapar innehåll på, utan också hur vi konsumerar det.

Sociala medier – Autenticitet på agendan

På sociala medier ser vi en rad förändringar. LinkedIn har gått från att vara en strikt affärsinriktad plattform till att bli mer personlig och inspirerad av TikTok. Även Instagram Reels går i en mer utmanande riktning och tillåter nu innehåll som är mer provocerande – en trend som handlar om att fånga användarens uppmärksamhet på ett nytt sätt.

Flera röster vittnar också om att filter och redigerade bilder är på väg ut, medan äkthet och det genuina jaget tar över.

Amy Webb
Amy Webb, Keynote 26 nov

AI på arbetsplatsen – Från hjälp till stressdämpare

Och så har vi förstås AI, som belystes från många olika perspektiv och av flertalet talare under eventet, och handlade oftast mindre om tekniska lösningar och mer om att underlätta och effektivisera våra arbetsdagar. Eller som Karin Hamberg Stén uttryckte det:

”AI är som en engagerad praktikant som behöver tydliga instruktioner.”

Det är nyckeln till att få ut det mesta av tekniken; AI är inte bara en funktion, det är en hjälpande hand som kan ta bort tidstjuvar, minska stress och till och med ge psykologiska råd eller tips på matrecept.

Slutord från Karin: ”Ta ett djupt andetag och börja med att identifiera vad som tar tid i din arbetsvardag. Jobba steg för steg för att effektivisera dessa moment. AI är här för att göra vårt arbete smidigare och ge oss mer tid att fokusera på det som verkligen betyder något.”

2025 kommer att handla om att tänka smartare, jobba effektivare och hela tiden hålla ett öga på den tekniska utvecklingen – men utan att förlora den mänskliga fingertoppskänslan. Det är där vi kommer att skapa verklig värde.

Mer fusk i skolan och förlorade jobb?

Under dag två lyftes även en viktig fråga: Kan AI leda till fusk i skolan? Diskussionen landade dock i något mycket mer positivt – potentialen för AI att göra verklig skillnad, särskilt för ungdomar från icke-svensktalande familjer.

AI har blivit ett ovärderligt verktyg för denna grupp, inte bara som läxhjälp utan också som en väg till självständighet. Genom att förklara svåra begrepp och stötta med språk har AI bidragit till att minska klyftor och stärka ungas språkkunskaper.

Ett centralt budskap från föreläsningen var att ledare och chefer bör fokusera på möjligheterna med tekniken, snarare än att fastna i farhågorna. AI kan vara en kraft för förändring – om vi låter det bli det.

Frågan ställdes om vi kommer att bli av med våra jobb?

Svaret på den frågan är: Nej, men vi kommer behöva bli beredda på att våra roller kommer att ändras och att jobb kommer försvinna men ännu fler kommer skapas.

Vi påminns till sist också om en viktig sak: AI är ett fantastiskt verktyg, men det kan aldrig ersätta mänskliga relationer. Tekniken ska ses som en hjälpande hand som underlättar vardagen och ibland inspirerar oss i livet – men den mänskliga kontakten förblir oersättlig.

______________
Text: Hanna Markusson