SXSW
Marknadsföreningen Stockholm | Fördjupning och tips, Referat, Seminarier

Lärdomar från digitala byrån Creuna

Varje år sker SXSW, en av världens största konferenser inom kommunikation och innovation. På grund av Covid-19 blev den dock inte av i år. Creuna var en av de byråer som skulle ha deltagit, och de hade noga läst in sig på de trender som skulle presenteras, och de delade härom veckan dessa med oss på vårt webbinarium.

  1. Allt blir växtbaserat!
    Vi ser alltmer hur företag försöker minska plastproduktionen – allt ifrån hundbajspåsar gjorda av majsstärkelse och muggar av nedbrytbar plast. Företag som Hippstick och Eyewear Edinburgh använder hampa för att producera förpackningar – ja till och med solglasögon. Även framtidens mat ser vi blir alltmer växtbaserad. T ex sjögräs och sk “orphan crops” som rötter, amaranth och “yams”.
  2. Sex tech
    Här har kvinnorna börjat ta plats och företag såsom t ex Lorals dyker upp på marknaden. Lorals tillverkar silkiga latextrosor, och entreprenörer som Lora Haddock di Carlo som omsätter stora pengar med sitt sexleksaksföretag som vill skapa större sexuell jämlikhet genom fokus på kvinnlig orgasm.
  3. Syntetiskt innehåll
    Traditionella influencers kanske är på väg bort. Nu ser vi digitalt skapade influencers. Man kan även skapa fake content på olika sätt, vilket tyvärr används för dåliga ändamål.
  4. Diskussioner om vem som egentligen äger din data
    Man vill bort från att stora företag ska äga din data. Data ska ses som en mänsklig rättighet och bara vara din egen. Här får företag fundera hur de ska agera när denna trend växer sig stor.
  5. Neutralisering av kön
    Mer och mer som företag behöver du ifrågasätta och jobba bort från partiskhet gällande kön , vad som är korrekt och inte.. När du marknadsför en bil t ex, tenderar du att tänka att män är målgruppen? I själva verket är det många gånger kvinnorna som köper bil och/eller påverkar bilköpen. Och lever du i en reklamvärld där “män ska vara män” och “kvinnor ska vara kvinnor” så kan de vara bra att öppna ögonen för att manlighet och kvinnlighet koncepten är på väg att utvecklas och expanderas.
  6. Det mänskliga
    Vi vill bort från fejk och retuscherat, vi vill uppleva det mänskliga. T ex har det kommit flera exempel senaste tiden i modellvärlden, där modeller med Downs syndrom eller hudsjukdomen Vertigo framträder. Det finns t ex ett VR-koncept som heter The March där användarna får chansen att uppleva hur det var att t ex gå i Martin Luther Kings marsch.

Stort tack till Fredrik Hildebrand, Brand & Communications Director och Natasha Ehlén, Creative Director, för era insikter och spaningar!

_________
Av: Rebecca Cannerfelt