Barncancerfonden
Marknadsföreningen Stockholm | Nätverksträffar, Referat

Native advertising med Barncancerfonden

– Kunskapshöjande content som konverterar

På senaste träffen i vårt nätverk Content Marketing besökte vi Barncancerfonden.

Ylva Andersson, informationsansvarig och Johnny K Federley, marknadsansvarig, bjöd på kunskap och erfarenheter.

Nätverksledaren Maria Westman inledde tillsammans Sara Floby, praktikant och student vid Medieinstitutet, en kort sammanfattning och slutsatser från Swedish Content Day. Sara lyfte fram tre key takeaways:

  1. Definiera målsättningen
  2. Var uppdaterad hela tiden
  3. Alltid pixel (ha en pixel på hemsidan, annars är det nästan omöjligt att mäta resultat)

Ylva Andersson gav lite bakgrund kring Barncancerfonden. De grundades 1982 i protest mot att Karolinska Sjukhuset tänkte lägga ned sin barncanceravdelning. Ett barn om dagen drabbas av cancer i Sverige. Barncancerfondens tre ändamål är forskning & utbildning, information, samt råd & stöd. Informationsmålet är att 50 % av Sveriges befolkning ska ha kännedom om barncancer och dess följder till 2021. Hopp, Mod och Ansvar är nyckelorden.

True native

Temat för eftermiddagen var native advertising och hur Barncancerfonden arbetar med det. Native har ett kunskapshöjande fokus och målet är information men det konverterar också. De jobbar med engagerande case, bjuder på kunskap och gör det lätt att sprida vidare.

True native är när content skapas för en plattform och stannar där utan att man behöver klicka vidare. Det blir mindre räckvidd med högre kvalitet.

Barncancerfonden arbetar med olika samarbetspartners, bl a Schibsted. Folk förstår inte alltid att det är en annonsplats, och det är viktigt att vara transparent, menar Ylva. De blir uppvaktade av många byråer och är mycket selektiva med vilka de jobbar med. De testar mycket och har fördel av att få mycket bra pris på placering.

Key Takeaways:

  • Undvik Clickbaits
  • Bestäm syfte med annonsen
  • Redaktionellt innehåll
  • Anpassning av annons
  • Relevant miljö
  • Call-to-action på landningssida

Vi avslutade presentationen med grupparbete om eget arbete med content i egna och köpta kanaler.

Stort tack till Ylva och Johnny för en intressant presentation, tack till nätverksledarna Maria Westman och Gabriella Dahlstedt och tack till alla som deltog.