Erik Modig
Marknadsföreningen Stockholm | Fördjupning och tips, Referat, Seminarier

”Vi är i ett yrke där vi är dåliga. Även de bästa lyckas inte så ofta.”

I veckan höll vi på Marknadsföreningen ett välbesökt seminarium med den aningen provokativa rubriken ”3 färdigheter för att bli befordrad”.

Föreläste gjorde Erik Modig, doktor på effektiv marknadskommunikation, forskare vid Handelshögskolan i Stockholm samt författare och föreläsare inom kommunikation, kundpsykologi och varumärkestillväxt.

Vad vi diskuterade var marknadschefernas utmaningar med att bli tagna på allvar och visa sitt värde för ledningsgrupperna. Varför är det så egentligen?

Några orsaker, förklarar Erik, är exempelvis:

  • Det finns oftast ingen koppling mellan de olika KPI:erna och därav exakt vad som bör utvärderas.
  • Man tenderar att separera hårda och mjuka värden: Man kanske särskiljer tryck och digitalt exempelvis.
  • Insikter kommuniceras inte tillräckligt väl för att beslut ska kunna fattas och därav blir det svårt att förklara aktiviteternas värde. Det finns heller ofta inte ett tänk kring risker. ”Om vi gör x, riskerar vi att inte göra y och då händer yz till exempel.

”Generellt lyckas marknadssatsningar 10 % av gångerna dvs vinst var 10.e gång”, förklarar Erik. Ingen annan funktion har den statistiken. ”Hur svårt är det att paja en bokföring” säger Erik med glimten i ögat.

Erik Modig

MEN om vi exempelvis börjar prata ledningens språk och börjar med vilka resultat som är viktiga för dem exempelvis: ”value of the firm”, ”marketing assets”, ”market impact”, ”growth”, ”sales” och ”stock exchange share value”, då händer det grejer. Och vad vill de flesta börsnoterade företag exempelvis göra? Jo förändra börskursen! Och då behöver du kunna visa hur era aktiviteter har bidragit till det och/eller kommer bidra till det. Då blir likes inte så viktiga. De primära aktiviteterna en marknadschef då behöver fokusera på då är:

  • Brand and customer asets (köpupplevelse)
  • Personlig kontakt och distribution
  • Påverkan t ex produktutveckling, innovation och varumärkesplattform

Reklam är inte det som flyttar kurvan. Den behövs såklart. Exempelvis Klarnas framångar. Ja de har gjort massa reklam, men vad de framför allt gjort är att förbättra varumärket och kundupplevelsen, säger Erik.

Som marknadschef behöver du också äga segmenteringen av målgrupperna. Då blir ni kungar och drottningar.

  • Var tjänar vi pengar nu?
  • Var tjänar konkurrenterna pengar?
  • Varför köper de våra produkter?
  • Hur beter sig våra kunder osv.

Erik Modig

Du behöver också förklara för andra i organisationen hur marknadsföring fungerar, och då börja med vad ledningen är intresserad av i resultat och jobba dig bakåt till aktiviteter och taktik. Bort från att prata kampanjer och prata mert reellt affärsvärde helt enkelt!

____________
Text: Rebecca Cannerfelt
Foto: Per Almegård