CSR hållbarhet
Marknadsföreningen Stockholm | Fördjupning och tips, Nätverksträffar, Referat

Hållbarhets-kommunikationens ”do’s and dont’s”

–SB Insight om vad företagen behöver göra idag

Medan vinterns första snö föll över Stockholmarna fick vi tillfälle att följa med nätverksgruppen CSR & hållbarhet på en frukost och lyssna på Erik Hedén. Erik är grundare och vd på SB Insight, som för 10 år sedan lanserade Sustainable Brand Index – Europas största studie om hållbarhet. Vi fick bland annat ta del av modeller för framgångsrikt varumärkesbyggande och exempel på bra och mindre bra hållbarhetskommunikation. 

SB Insight har tagit fram fyra olika personas som tänker och agerar väldigt olika kring hållbarhet. Detta driver förstås behovet av olika former av anpassad kommunikation till respektive målgrupp.

Vad gäller just företags insatser inom hållbarhet har mentaliteten gått från “hellre fria än fälla” till “hellre fälla än fria”, menar Erik. Det är viktigare än någonsin att vara tydlig och transparent i sin hållbarhetskommunikation. Att kommunicera att man ”arbetar hållbart” utan att redogöra för hur man gör det, är t ex bara att glömma idag. Vilka som fick agera exempel på det i Eriks presentation kan vi låta vara osagt.

IKEA i topp

Sustainable Brand Index visar hur pass hållbara olika varumärken uppfattas vara. IKEA ligger i topp i år, tätt följt av Änglamark och Lantmännen. Erik berättar att de mäts på två områden: Miljömässig hållbarhet samt social hållbarhet, vilket innebär att maxpoängen är 200%. IKEA ligger i år på 102%, så det står klart att samtliga företag har en bra bit kvar. Samtliga företag på listan ser du här (bild).

Erik poängterar också att det fortfarande finns mycket kvar för många att göra med mycket enkla medel och avrundar med ett par aktuella exempel på det.

Det är inte svårt att mäta engagemanget kring hållbarhet bland våra medlemmar – frågorna var många och det blev flera intressanta diskussioner efteråt. Tack till Erik och alla ni som var med oss denna morgon, och till nätverkets ledare Marita och Anna för en riktigt lyckad träff med CSR & hållbarhet. Nästa träff planeras (preliminärt) till februari. Hoppas vi ses då!