Varumärke
Marknadsföreningen Stockholm | Övrigt

Håll hårt i ditt varumärke!

Den 12 & 19 september leder Geta Kroon och Martin Nordlinder vår kurs ”Från varumärkesstrategi till effektiv kommunikation”. I denna artikel belyser de problematiken med att behålla kontrollen över varumärket när en uppsjö av inblandade parter och individer kommunicerar för företagets eller organisationens räkning.

Martin Nordlinder

_________

I dag, när möjligheterna att kommunicera bara blir större och större, gentemot specifika målgrupper och mottagare, när och var som helst, ökar också kraven på att företag och organisationer har kraft att hålla i sina egna varumärken för att förmedla den rätta känslan. En uppsjö av konsulter och leverantörer, även interna kommunikatörer, kan i värsta fall hjälpas åt att splittra bilden av den rätta känslan. Det mest grundläggande budskapet riskerar att gå förlorat i den stora mängden varianter. Det vattnar ur varumärket och det underlättar knappast för mottagaren.

Därför blir det också allt viktigare att företaget och organisationen styr händelseutvecklingen. Att varumärket och kommunikationen (både problemställningar och möjligheter) ägs av den som har bäst förutsättningar att ständigt ha örat mot rälsen, inte av den konsult som är inne för att göra kreativa insatser just för stunden. Fördelningen mellan vem som gör vad, och när, måste redas ut. Och samarbetet mellan kund och konsult måste bli tajtare.

”Låt inte konsulten kidnappa varumärket”

–Martin Nordlinder

Problematiken kan i viss mån lösas rent organisatoriskt, till exempel genom att utveckla kommunikationskompetensen in-house, men viktigare än så är att ha en stabil grund att utgå ifrån. En varumärkesplattform, ett kommunikationskoncept och en övergripande kommunikationsstrategi. Grundläggande fundament som ökar förutsättningarna för en samordning vad gäller kommunikationen, oavsett vem som gör vad. Men det räcker inte.

Det krävs också en samsyn kring vad varumärket spelar för roll, inte bara för kommunikationen utan också för verksamheten och hela organisationen. Ett tydligt ramverk vad gäller varumärkets viktigaste beståndsdelar – affärsidé och löfte, vision och vägledande principer, positionering, funktionella målgrupper, huvudbudskap med mera – är också den mest självklara grogrunden för relevanta kreativa lösningar. Med en stabil grund ökar förutsättningarna för att nå högt. Utan att falla.

Till stora delar är det en fråga om ledarskap. Ett ledarskap som inser vikten av varumärkets roll och därmed har möjlighet att fördela och delegera ansvaret på olika funktioner, internt och/eller externt. Ska utvecklingen av varumärket och kommunikationen leda till någon form av förändring, på riktigt, måste processen ägas internt.

Geta Kroon och Martin Nordlinder

____________
Geta och Martin arbetar med varumärkes- och konceptutveckling i nära samarbete med sina uppdragsgivare och undervisar för strateger och kreatörer på Berghs School of Communication. Med start den 12/9 håller de i kursen Från varumärkesstrategi till effektiv kommunikation: Lär dig skriva bättre briefer! här hos Marknadsföreningen.