Maria Grunditz
Marknadsföreningen Stockholm | Möt medlem

Medarbetarna den viktigaste resursen

–Möt Maria Grunditz, KFI Spa Management

Här får vi möta vår medlem Maria Grunditz, Marknadschef på KFI Spa Management. I veckans medlemsporträtt berättar hon bland annat om hållbarhetsarbetet, om marknadsföringen för både B2C och B2B, och vilka kanaler och metoder som varit mest framgångsrika.

Vad innebär det att vara Marknadschef på KFI Spa Management?

–Det är ett mycket roligt och tillfredsställande arbete då spa-, skönhets- och hudvårdsbranschen jag verkar i är en härlig, varm och positiv miljö. Uppgiften innebär både att ha ett helikopterperspektiv och att arbeta på detaljnivå med kommunikation både mot B2B, B2C och internt. Vid en ny lansering är noggrann planering mycket viktigt så det blir kostnadseffektivt samtidigt som man får maximal utdelning/spridning på de kanaler som används.

Den digitala eran har verkligen förändrat klimatet för oss marknadsförare och har skapat nya möjligheter men också utmaningar. Det är hela tiden en avvägning att se över hur man bäst placerar och fördelar sin marknadsbudget.

Vilket område inom marknadsföring är mest relevant för er?

–För oss så är medarbetarna på företaget den allra viktigaste marknadsföringen. Hjärtat i vårt företag är att skapa lönsamma, roliga och utvecklande verksamheter för de spaanläggningar och salonger vi arbetar med. Våra sparådgivare, som är ute på fältet och utbildar, är rådgivare och inspiratörer sätter prägeln på hur vi uppfattas som hudvårdsmärke.

Likaså de som arbetar inhouse med order och marknadsföring, där vi sätter stora krav på service, kvalité och är noga med hur vi uttrycker oss i text och bild. Vi når flest kunder via våra egna plattformar som MyNewsDesk, sociala medier och hemsida.

Framgångsrikt är att skapa relevanta samarbeten där vi kan nå ut till nya kundgrupper vi inte annars kanske når som t.ex. vårt pågående samarbete med Universal Music.

Hur viktigt är hållbarhetstänket för er?

–Vi har arbetat med miljö- och kvalité under många år och är sedan 2010 är vi ett ISO-certifierat företag. För oss är hållbarhetstänk mycket viktigt och något som vi arbetar med dagligen både i stort och smått. Som ett ISO-certifierat företag har vi ett pågående förbättringsarbete där allt ses över i våra rutiner och hur det kan förändras och förbättras för att vara mer hållbara för miljön.

Som exempel minimerar och samordnar vi leveranser och resor, vi digitaliserar våra trycksaker i största möjliga mån, har webbinarier med kunder och går noga igenom de leverantörer vi använder oss av. På vårt kontor källsorterar vi papper, plast, glas, metall och batterier.

Vegansk kosmetika; trend eller här för att stanna?

–Det är här för att stanna och utvecklas. Det finns hos konsumenten ett ökat intresse för veganska produkter både inom hudvård och makeup.* Det beror nog på fler saker men jag upplever att vi i Norden är noggranna med vad vi köper, vi vill gärna veta exakt vad något innehåller och vi är pålästa. För oss som arbetar i skönhetsindustrin är detta fantastiskt roligt då vi får konsumenter som lyssnar på vad vi har att lära ut. Samtidigt är det förpliktande och gör framtagning av nya produkter viktig. Vi måste veta varför vi tillsätter en specifik ingrediens i en produkt och förenkla för konsumenten att göra ett val.

För många är produkter med veganskt innehåll ett livsstilsorienterat val, men du vill också ha ett bra resultat. Känslan, effekten och resultatet när vi använder en produkt är ändå det som avgör om vi gör ett återköp. Är vi nöjda med en produkt så kommer vi med all sannolikhet vilja testa fler i serien eller märket.

Mest spännande inom er bransch just nu?

–I höst var vi som alltid utställare på skönhets- och hudvårdsbranschens egen mässa Hud & Kosmetik (arrangeras av SHR, Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation), som samlar industrin för ett par dagars kongress med föreläsningar, branschmöten och leverantörer. Något det talades om var probiotika som också var en av nyheterna som vi på Kerstin Florian lanserade. För den som har en irriterad hud kan detta vara ett bra sätt att få lugnare hud med mer motståndskraftig hudyta.

Ett nytt begrepp som det talas om i USA är clean beauty. Den kända spaprofilen Kerstin Florian berättade nyligen i en intervju att ”Clean beauty är framtiden. För oss som håller på med ingredienser och formuleringar vet vi att naturligt inte alltid är bra för oss. Clean summerar dock vad det handlar om – clean för vår hälsa, vår hud och vår planet.

Varför är du medlem i Marknadsföreningen?

–För mig är det viktigt att vara delaktig i en förening där jag kan få utvecklas tillsammans med branschen och vara uppdaterad på hur marknaden förändras. Jag deltar regelbundet på frukostmöten som arrangeras i aktuella ämnen, då de för mig har ett bra upplägg med korta, adekvata föreläsningar som inte tar för mycket arbetstid i anspråk. Då vi oftast inte arbetar med externa byråer skapas det också tillfällen att möta företag som arbetar som vi gör men även de som anlitar externa byråer för kommunikation, annons, kampanjer och content.

____________

Maria Grunditz, marknadschef KFI Spa Management AB, distributör för Kerstin Florian – www.kerstinflorian.se
Facebook: Kerstin Florian Hudvård @kerstinflorianhudvard
Instagram: #kerstinflorianswe

 

*Vegansk kosmetik är produkter som är baserade på t.ex. växter, örter och aktiva ämnen med ingredienser som inte är från djurvärlden eller en slutprodukt som t.ex. bivax. Vegansk kosmetik sammanfattas här av KoHF – Kosmetik- och hygienföretagen: ”Vegansk kosmetik” är kemiska ämnen eller blandningar som marknadsförs med ett kosmetiskt syfte och utifrån ett ingrediensval där (andel av) ingredienserna är icke-animaliska, t.ex. certifierade råvaror (vegan). Källa: www.kohf.se