Jessica Walter
Marknadsföreningen Stockholm | Blogginlägg, Möt medlem

”Vi investerar med sunt förnuft”

–Möt medlem Jessica Walter, marknadschef på ODIN Fonder

Vår medlem Jessica Walter är marknadschef på ODIN Fonder. I veckans medlemsporträtt berättar hon bland annat om hur de arbetar med content och om deras sponsorskap till Börshajen på Hovet 5 maj, som lockade över 7 700 personer.

Vad utmärker Odin Fonder som fondförvaltare?

–ODIN Fonder är en aktiv, ansvarsfull och långsiktig fondförvaltare som grundades 1990. Vi arbetar med aktiv förvaltning, dvs vi försöker alltid hitta bolag med hållbara affärsmodeller som kan skapa värde för aktieägarna på lång sikt. Vi erbjuder 10 aktivt förvaltade aktiefonder på den svenska marknaden, allt från länderfonder som Sverige, Norge, Finland och USA till Global, Europa, Norden, Tillväxtmarknad, Energi och Fastighet. Huvudkontoret ligger i Oslo – för mig som älskar Norge är det ett stort plus – och vi har även kontor i Bergen, Helsingfors, Stockholm och Göteborg.

Vi utgår mycket från sunt förnuft när vi investerar. Vi tittar på väldigt många bolag varje år för att se om de platsar i våra portföljer. Det gäller att hitta de duktiga, hållbara bolagen med en bra ledning som levererar över tid. Vi investerar med sunt förnuft och investerar hellre i de enkla, lite tråkigare ”gnet-bolagen”, inte de där high flying-bolagen där vi inte förstår deras förutsättningar för att tjäna pengar långsiktigt.

Jag kan förstå att aktiv förvaltning låter som att man köper och säljer aktier i ett rasande tempo, men så är det inte. Aktiv förvaltning betyder att våra förvaltare väljer ut bolag att köpa utifrån en egen analys av vad som bedöms kommer att ge den bästa avkastningen i framtiden. Motsatsen är så kallad passiv förvaltning (indexförvaltning) där man bara följer ett index.

Och så en sista sak som utmärker oss, som jag själv är väldigt stolt över – vi är väldigt transparenta och tillgängliga. Du kan hitta alla innehav i våra portföljer på hemsidan, något som jag inte vet någon annan förvaltare som visar.

”Anledningen till att vi kan göra så mycket marknadsföring är för att vi gör nästan allt inhouse, t ex gör vi alla annonser, banners, nyhetsbrev, sköter sociala medier och skriver alla texter. Det gör också att vi kan vara väldigt snabba.”

Hur arbetar du i din roll som Marknadschef på Odin?

–Jag har ett väldigt stort intresse av finansmarknaderna, vilket nog är en förutsättning för att trivas i det här jobbet. Jag är ansvarig för all marknadsföring, PR och kommunikation och arbetar även en del med sälj. Mitt jobb är bland annat att berätta om våra fonder, hur vi tänker när vi förvaltar, att få fler att börja spara i våra fonder, men även att vara lite folkbildare. Vi på ODIN delar gärna med oss av vår kunskap för att lära ut hur man ska tänka när man investerar och hur man blir en bättre sparare.

Vi arbetar mycket med innehåll genom att skriva många natives som vi publicerar i olika tidningar, vi annonserar både i print och digitalt och gör en hel del IP-marknadsföring. Vi deltar på flera events varje år och vi har en egen content-sida som heter odinfondernews.se där vi lägger ut alla artiklar vi skriver, de filmer vi gör och annat som kan vara av intresse, bland annat ordlista för finansiella termer och en fondskola. Vi har även sponsrat och varit med i en del intressanta podcasts.

Anledningen till att vi kan göra så mycket marknadsföring är för att vi gör nästan allt inhouse, t ex gör vi alla annonser, banners, nyhetsbrev, sköter sociala medier och skriver alla texter. Det gör också att vi kan vara väldigt snabba.

Vilket område inom marknadsföring är mest relevant för er?

–Vi har många läsare av våra artiklar vilket är väldigt roligt eftersom vi arbetar mycket med innehåll. Vår IP-styrda marknadsföring går också väldigt bra.

”Hon är 25-åringen från Fittja som googlade ”hur blir man rik” som 14-åring då bristen på pengar skapade mycket bråk i hennes familj. Hon lärde sig hur man investerar, tjänade sin första miljon vid 21 års ålder och startade Börshajen med målet att få in fler ungdomar och kvinnor på börsen.”

Ni var nyligen med som guldsponsor på Börshajen, ett spännande finansevent på Hovet. Vad kan du berätta om Börshajen?

–Börshajen är ett företag som Andra Farhad har grundat med målet att göra information om sparande och investeringar mer lättillgängligt. Hon är 25-åringen från Fittja som googlade ”hur blir man rik” som 14-åring då bristen på pengar skapade mycket bråk i hennes familj. Hon lärde sig hur man investerar, tjänade sin första miljon vid 21 års ålder och startade Börshajen med målet att få in fler ungdomar och kvinnor på börsen.

ODIN Fonder var en av guldsponsorerna då vi helt håller med Börshajen om att det är väldigt viktigt att fler lär sig om sparande och om hur finansmarknaderna fungerar. Alla vi som arbetar på Stockholmskontoret var där på eventet den 5 maj och vår investeringsdirektör flög in från Oslo. Det var otroligt roligt att se hur små avstånden kan bli mellan en ung person från förorten som brinner för att lära sig och vår investeringsdirektör. Jag är väldigt glad över att arbeta på ett så bra företag som ODIN som tycker att sådana här saker är viktiga.

Trots att det var årets då varmaste dag kom det över 7 700 personer. Tack vare oss sponsorer var eventet gratis för alla besökare. Det var blandade åldrar på besökarna på eventet med en absolut majoritet av tjejer och ungdomar som var otroligt intresserade och ville lära sig mer om sparande och investeringar. Vi hade många väldigt givande samtal den dagen.

Leo Razzak och Eva Röse guidade besökarna genom dagen från stora scen där det bland annat bjöds på crash course i fonder och aktier, intervjuer med entreprenörer, uppträdande av artister, hur man lyckas som aktieinvesterare, hållbara investeringar, hur du kan lura din hjärna att bli en bättre sparare och hur du får koll på din tjänstepension. Flera fondbolag och banker deltog och det bjöds även på sidoseminarier.

Mest spännande utveckling just nu?

–Själv är jag väldigt peppad efter Börshajen och tittar nu på möjligheterna skapa samarbeten att åka ut i förorten och föreläsa om sparande för ungdomar.

Ur ett marknadsföringsperspektiv är det den digitalisering av våra vardagsliv som vi är mitt uppe i. Köpprocessen sker allt mer digitalt. En kollega berättade hur en bekants dotter ville föra över sina pengar och fonder till en bank genom att integrera den första bankens app i den andra bankens app…

Kunder idag har den dominerande rollen där de blockerar och ignorerar dig om du inte lyckas vara relevant och skapa tillit. Det finns ett överflöd av information och det viktiga är att skapa ett förtroende och en relation med kunden. Jag vill också prata mer med ungdomar för att förstå hur de tänker runt marknadsföring och digitaliseringen.

Varför är du medlem i Marknadsföreningen?

–Dels för att det är en snabb kompetensutveckling att gå på seminarierna, att lyssna på kompetenta människor som jag kan lära mig av och dels för inspiration, man träffar väldigt många trevliga och duktiga personer.

_____________

Vill man veta mer om ODIN Fonder finns de på odinfondernews.se, odinfonder.se, på LinkedIn och Twitter som ”ODIN Fonder Sverige”.