Oskar Klingberg
Marknadsföreningen Stockholm | Blogginlägg, Möt medlem

Optimerad och AI-driven kommunikation

–Möt medlem Oskar Klingberg, vd Wiraya

Wiraya fick nyligen ett innovationsbidrag från EU-kommissionen på 20 miljoner kronor för ett projekt inom AI och telekom. Vi passade på att ta några ord med deras vd och tillika vår medlem Oskar Klingberg. Vad ser Oskar för utmaningar med projektet och vad går det ut på?

Hur vill du kort beskriva Wiraya?

–Vi hjälper våra kunder att göra livet lättare för deras kunder genom proaktiv och automatiserad kommunikation i mobilen, vid olika tillfällen i kundlivscykeln. Vi kallar de specifika utmaningar vi löser för micro-processer eftersom de är en mindre del av de större processer som finns inom kommunikationen med befintliga kunder. Nyckeln är att vi har en produkt som vet det optimala sättet att kommunicera med en individ vid det givna tillfället vilket leder till en ökad kundupplevelse och konvertering.

Vad betyder det mer konkret?

–Vi tror att stora företag har en otrolig utmaning med exekvering av individkommunikation. Det finns ofta strategier, processer och tekniska förutsättningar att göra massor, men det krävs otroliga resurser för att få ut rätt kommunikation till rätt individ vid rätt tillfälle. Wiraya tillhandahåller out-of-the-box-lösningar på specifika affärsproblem.

Ett exempel är betalningspåminnelser; om exempelvis ett försäkringsbolag kopplar på Wiraya som en del i processen så levererar vi en optimerad och automatiserad påminnelse till kunden som både skapar ökad kundnöjdhet och får fler att betala. Eftersom allt är en extern lösning behövs väldigt lite resurser men ger ändå maximal effekt.

Var ser du er om 5 år?

–Oj, 5 år är en lång horisont för ett så snabbväxande företag som vi. För 5 år sedan var vi 4 anställda, nu är vi nästan 50 och jag hoppas att vi fortsätter växa i samma fart. Under den tidshorisonten hoppas jag att vi är ett självklart val för alla stora konsumentföretag i Sverige och att vi också har kommit en bra bit på väg i vår utlandsexpansion. Vårt interna långsiktiga mål är att generera 1 miljard dollar i värde för våra kunder och om 5 år tror jag vi har kommit långt mot det målet.

Nyckeln är att vi har en produkt som vet det optimala sättet att kommunicera med en individ vid det givna tillfället vilket leder till en ökad kundupplevelse och konvertering.

Ni fick nyligen ett EU-bidrag för ett projekt inom AI och telekom. Vad går det ut på?

–Övergripande går det ut på att skala upp vår prototyp-produkt till komplett lösning för att hjälpa mobiloperatörer med kommunikation som skapar nöjdare kunder och därmed lägre kundtapp. Vill man gå lite djupare handlar det om att tillsammans med operatör bygga en lösning som agerar på den insikt som operatören har kring en individuell kund och automatiskt når ut till den kunden för att hjälpa den att ta action.

Vi tycker att det finns en stor problematik i att företag lägger så otroligt mycket resurser på nykundsanskaffning och vill skapa möjligheten att också satsa på vård och utveckling av befintliga kunder.

Vad tror du blir er största utmaning med projektet?

–Att vi tillsammans med våra samarbetspartners är uthålliga. Utvecklingsprojekt blir kortsiktigt aldrig som man tänkt sig och det gäller att kämpa sig igenom de olika utmaningarna även fast det i stunden kanske inte känns som att man kommer framåt. Vi behöver också knyta till oss ytterligare talanger inom området, just nu söker vi till exempel en produktchef som driver projektet och har en bakgrund inom datadriven kommunikation.

Har du något personligt mål den kommande tiden?

–Mina två största mål just nu är att dels säkerställa att vi på rätt sätt kommer igång med AI-projektet, och dels att vårt kontor i London kommer i mål med de mycket spännande diskussionerna vi har med aktörer i UK. Vid sidan av det är mitt största personliga mål att fortsätta attrahera smarta människor som kan hjälpa oss med alla utmaningar vi hela tiden ställs inför.

Gav du något nyårslöfte i år?

–Att 2018 kommer bli det bästa året någonsin. Det kanske inte har en fantastiskt kreativ höjd eftersom det är ett löfte jag haft många år, men jag är säker på att jag kommer lyckas hålla det.

Varför har Wiraya ett medlemskap i Marknadsföreningen?

–För att det ger oss en möjlighet att vidareutbilda oss inom marknadsföring och att nätverka med de smartaste i branschen. Vi tror verkligen på att vi som individer behöver utveckla oss i samma snabba takt som företaget och här är Marknadsföreningen en jättebra möjlighet.