Employer Branding
Marknadsföreningen Sverige | Gästblogg, Nätverksledaren har ordet, Nätverksträffar

”CGIs affär bygger på deras människor och de är beroende av behålla och attrahera sina ingenjörer samtidigt som samma kompetens jagas av de flesta andra arbetsgivarna”

Inför vår nästa träff med nätverksgruppen Employer Branding har vi ställt några frågor till nätverksledare Katarina Önell och Larissa Hällefors, Employer Brand Lead på CGI, som gästar oss vid eventet den 1 oktober. För CGI är frågan om att attrahera och behålla rätt kompetens inte bara affärskritisk, utan i förlängningen en fråga om vår nationella säkerhet. Under eventet får vi ta del av framgångsfaktorerna och bästa tips från vinnaren av ”Årets Employer Brand-företag” OCH ”Årets Karriärföretag” 2023!

Katarina ÖnellKatarina Önell, nätverksledare Employer Branding

Nästa träff med nätverksgruppen Employer Branding, som du leder, är den 1 oktober, och du har bjudit in CGI. Vad var det som gjorde dig nyfiken på just denna gäst?

– I januari i år drabbas IT-leverantören TietoEnator av Sveriges största hackerattack någonsin. Hela landet påverkas. Region Västerbotten gick upp i stabsläge, flera kommuner runt om i landet var indragna, SFs biobiljetter gick inte att boka. Anticimex kunde inte göra kundbesök och Granngårdens butiker kunde inte hållas öppna. Rusta och Stadiums online-försäljning gick ned. Bara ett axplock av hur samhället påverkades och fler exempel på andra incidenter finns.

Med vår oroliga omvärld råder ett växande fokus på krisberedskap i samhället i stort men också i företag och organisationer. Allt från att säkra sin tjänster och produkter, sin produktion och leverans samt fungerande infrastruktur för samhällstjänster. Ämnet ligger på agendan i allt fler ledningsgrupper och styrelserum. Och i veckan är det till och med ”Beredskapsveckan” i Sverige!

Försvarsmakten ses som en allt mer attraktiv arbetsgivare, säkerhetstjänsterna ökar i antal. CGI jobbar just med att tillhandahålla tjänster för samhället och deras kunder vänder sig till CGI för att de har kompetensen. CGIs affär bygger på deras människor och de är beroende av behålla och attrahera sina ingenjörer samtidigt som samma kompetens jagas av de flesta andra arbetsgivarna.

Något så allvarligt som säkerhet, som för många kan ses som ”tråkigt” och där det inte alltid går att vara så publik, parallellt med att det finns ett ökat fokus på ämnet– hur jobbar man med employer branding då? Hur kommunicerar man sitt varumärke och sådan komplexitet på ett intressant sätt? Bäst att fråga prisbelönta CGI helt enkelt!

Vad kan du berätta mer om eventet?

– Vi samlas hos Kantar där du bjuds på lunchwraps och får träffa CGIs Employer Brand-ansvarige, Larissa Hällefors, samt andra i nätverket som brinner för varumärkesarbete och employer brand. Deltagare brukar var marknadschefer, varumärkesexperter, inhouse-kreatörer, HR, internkommunikatörer, talangexperter. En härlig mix för bra dialog.

Dina egna spaningar eller tankar inom employer branding just nu?

– Framför allt har employer branding blivit en allt mer affärkritisk fråga. Om det tidigare handlade om rekrytering och snygga kommunikationskampanjer så ser allt flera employer branding som branding – två sidor av samma mynt. Det kan vi se att allt fler organisationer integrerar sina team, marknad, HR och kommunikation. Och att det blir ett mer långsiktigt arbete som inte handlar om en kampanj för att vi måste rekrytera här och nu utan mer strategisk kommunikation på lång sikt som hänger samman med affärsstrategin om t ex tillväxt.

Vi ser många kända företag som å ena sidan har ”lätt” att attrahera kompetens men det är inte den kompetens de söker. De är kända som ett finansbolag eller ingenjörsbolag men är ännu mer ett techbolag och söker därför techkompetens. Personlighet och kreativitet som blivit allt mer viktigt för starka varumärken gäller likväl som arbetsgivare.

Larissa HälleforsLarissa Hällefors, Employer Brand Lead, CGI

Vad kommer du att prata om vid vårt event 1 oktober?

– Vi på CGI har stor del i att vårt samhälle ska fungera men det är få som vet och tänker på. Vi står bland annat bakom elektroniska ID-handlingar, hälsovårdens frikort, digitala deklarationer till Skatteverket och många andra tjänster till Riksbanken, FMV m fl. Våra medarbetare är helt avgörande både för samhället och vår affär.

Jag kommer dela CGIs arbete för ett starkare Sverige genom innovativ employer branding Vi kommer att diskutera “Beredskapsresan”,  en gemensam historia som för första gången samlat vår marknads-, produkt- samt talangkommunikation. Jag bjuder på konkreta exempel på hur vi hittade en emotionell koppling till CGI’ syfte. Vi hinner prata om hur kostnadsoptimering fungerar med kreativa kommunikationskoncept och hur vi utvecklat en mer datadriven, relationsbyggande rekrytering. Och självklart delar jag med mig av en och annan utmaning!

CGI vann ”Årets Employer Brand-företag” samt ”Årets Karriärföretag” 2023 – hur lyckades ni?

– Vår framgång bygger på en stark företagskultur och en solid ledningsgrund. Genom ett nära samarbete mellan våra chefer, HR, marknadsföring och kommunikation har vi kunnat uppnå fantastiska resultat.

Vi har ett tydligt syfte i vår organisation som vägleder både medarbetare och chefer. Detta gemensamma syfte underlättar samarbetet mellan olika avdelningar, inkl.vår marknadsföring och HR, vilket i sin tur stärker vårt Employer Brand. Vår framgång är ett resultat av att vi arbetar tillsammans mot gemensamma mål och ständigt strävar efter att skapa en inspirerande och stödjande arbetsmiljö.

Vad är du själv mest stolt över i ditt eget arbete hos CGI?

– Det jag är mest stolt över i mitt arbete hos CGI är det framgångsrika samarbetet mellan Employer Branding och Industry Marketing. Under mitt första år har vi utvecklat och lanserat ett nytt EVP innehåll och visuellt koncept, skapat en helt ny struktur och innehåll för våra karriärsidor, samt uppnått fantastiska resultat med våra sociala mediekampanjer och organiska inlägg. Dessa prestationer har inte bara stärkt vårt employer brand, utan också visat kraften i samarbete och innovation inom vår organisation.

01-okt-24 event-img

Nätverket Employer Branding: När industrin och talangmarknaden förenas

[STOCKHOLM] 1 okt: Häng med på en nätverksträff & lunch där CGI delar med sig av hur de har skapat en gemensam berättelse som integrerar all kommunikation för att stärka varumärket och attrahera både befintliga och nya medarbetare.