Seminarium
Marknadsföreningen Stockholm | Blogginlägg, Fördjupning och tips, KiMM, Referat

Så bygger du ett MarCom dreamteam

– Referat från frukostseminarium med KiMM & Intersport

Det var imponerande många som tagit sig ut från snökaoset och kommit till härliga House of Wise, en byggnad som är lika gammal som Marknadsföreningens dryga 100.

Temat för den här dagen var hur du bygger ett MarCom-dreamteam och vi fick lyssna till powerduon Glenda Marevind, CMO på Intersport och Alexandra Flink som arbetar som producent och inhousecoach på KiMM. Visst är det häftigt när man hittar en wingwoman och tillsammans utmanar traditionella arbetssätt, testar nytt och växer. Denna morgon bjöds det på en rad värdefulla tips om hur man kan jobba mer effektivt och smidigt i samarbeten, vara smart med kostnader och öka lönsamheten. Vilken energi det skapar i teamen & ger bättre resultat!

Fyra nyckelfaktorer

Glenda inledde med att ringa in en del utmaningar för marknadsförare 2022 och visst är det stor igenkänning:

  • Hantera osäkerhet på marknaden
  • Skynda på den digitala omställningen – fler kanaler
  • Skräddarsy innehållet – automatisering
  • Hantera organisatoriska förändringar – hitta kompetenser
  • Korta tiden till marknaden – processer
  • Bevisa att marknadsföringsaktiviteterna lönar sig
  • Hållbart arbetssätt och processer
  • Arbeta smart och kostnadseffektivt och en hel del mer
Intersport
KiMM

Denna morgon pratade vi om de olika MarCom-områdena; Planning, Production, Distribution, Process & Tools och People. Det finns många sätt att bygga sitt marknadsteam beroende på bl a storlek och bransch, och där man också kan utforska hybridarbetssätt med sina byråer. Intersport har delat upp marknadsavdelningen i fyra områden; Inhouse Studio, Inhouse production, Inhouse Media & Analys samt CRM. Utöver det så adderas extern spetskompetens både på det kreativa området samt analys & digitalt.

Just Glenda och Alex samarbete har stark bäring på produktionsledet där man hittat fyra nycklar:

  1. Öka lönsamheten & minska kostnaderna; gick från traditionell reklam- och produktionsbyrå till en hybridmodell.
  2. Effektivisera arbetssätt och processer; där 2 processer blev en. Inhouse-processen sammanflätades med externa produktionsprocessen i ett öppet samarbete.
  3. Balans mellan kostnader & kvalitet i produktionerna; förekomma och förbereda. Både i det egna marknadsteamet men även förankring internt med försäljning kring brief och det som komma skall.
  4. Utveckla egna teamet; bättre köpare av externa tjänster med hjälp av spetskompetens.
KiMM
Marie Sommar, Alexandra Flink, Glenda Marevind och Marie Thorslund

Kombinerade datakällor för bättre träffsäkerhet

Glenda & Alex visade på ett av sina gemensamma grepp; julkampanjen som precis har gått live: ”Ge bort sport, och stötta föreningslivet”. I insiktsarbetet ringades in att många av kunderna hade en koppling till föreningslivet, barn som idrottar osv, vilket då tagits fasta på i den mer varumärkesbyggande härliga kampanjen. Barn i olika idrottsföreningar har castats fram och ramar på ett fint sätt in kopplingen till föreningsliv.

Glenda tipsade om att kombinera olika datakällor och kika på försäljningsdata i kombination med sökdata för att lyssna bättre mot marken kring behov. Även i distribution jobbar man nu utifrån ett hybridarbetssätt, där sociala medier och digitala kanaler plockats hem medan större medieköp i traditionella kanaler görs via mediabyrån.

Avslutningsvis bjöd Glenda på sina bästa tips:

  • Våga ifrågasätta och utmana, men framför allt våga testa nya vägar.
  • Sätt dig i förarsätet inom både planning, produktion & distribution
  • Bygg ett nätverk kring ditt eget inhouse team
  • Gå hand i hand med partners som är öppna för nya arbetssätt
  • Ta in specialistkompetens som utvecklar de egna kompetenserna.

Stort tack till Glenda och Alex för en inspirerande och bjussig presentation! Ett stort tack till vår karriär- och rekryteringspartner KiMM med Marie Thorslund i spetsen som hostade eventet hos sig och alla ni medlemmar och gäster som kom denna morgon! Wow, vilken härlig stämning och många frågor. Av surret att döma så fortsätter diskussionerna och erfarenhetsutbytet kring organisation, byråsamarbeten och Inhouse. Vi ses snart igen!

__________________________
Text: Marie Sommar
Foto: Per Almegård

Ta del av våra utskick! Här kan du anmäla dig för våra utskick med info, inspiration och ett och annat erbjudande inom ramen för vår verksamhet. Prenumerera här