Marketing Afternoons
Marknadsföreningen Stockholm | Fördjupning och tips, Marketing Afternoons, Referat

Kommunikationens Kraft: Att bygga hållbara varumärken

– 6 tips från Forsman & Bodenfors VD Silla Levin

Att digitalisering och globalisering är två starkt formande trender just nu är det få som har missat. Den tredje stora trenden som klättrat upp i toppen är hållbarhet.
Enligt World Economic Forum’s senaste Global Risks Report anses klimatfrågan nu vara det allra främsta hotet mot planeten. Det har också gått från att vara en “vetenskaplig sanning” till att även bli “en social sanning” säger Silla Levin. Sociala medier har här haft en central roll och Greta Thunberg har varit en av de stora drivkrafterna i detta det senaste året. Fler och fler har blivit medvetna och vill bidra.

Hur gör man då som organisation för att dels bli mer hållbar och lyckas kommunicera det så att människor uppfattar det? Silla Levin delar med sig av 6 viktiga insikter varje organisation bör förstå.

  1. Organisationer förväntas idag att ta ett stort ansvar. Varumärken som fokuserar på hållbarhet har en betydligt större tillväxt idag än de som inte gör det och är detta inte en kärnfråga för din organisation finns stor chans att du snart blir bortvald till förmån för varumärken som gör det.
  2. Hållbarhetsfrågan är ingen trend – den är här för att stanna och som organisation kommer du behöva jobba hållbart, antingen väljer du det själv, eller så kommer du bli tvungen för att politiker reglerar arbetssätten och/eller för att konsumenter/kunder sätter ned foten.
  3. Vi står inför ett skifte där vi går mot en cirkulär ekonomi. “Make, take, waste” är på väg bort. Hur kan du som organisation förhålla dig till det? (Trenden med vintage etc).
  4. Involvera kunderna/konsumenterna! Var mänskliga och transparenta! Berätta om vägen till målet och var tydlig i kommunikationen. Det förväntas idag för att skapa förtroende. Och tänk inte att ni måste vara perfekta redan nu, visa bara att ni jobbar med att bli det!
  5. Om ni ska jobba med hållbarhet – jobba kring er kärna! Att producera lyxiga kläder och stötta noshörningar i Afrika är kanske inte den mest logiska kopplingen tex. Konsumenter/kunder är väldigt känsliga för att se om organisationen inte är genuina.
  6. Ta ställning! Tyck saker och stå för dem! 60 % av millennials och Gen Z tex förväntar sig detta. Var står ditt företag t ex i HBTQ eller mänskliga rättigheter frågor?

Vad är då det största hindret för företag som är bra på hållbarhet när det gäller att kommunicera kring det? Jo rädslan att uppfattas som att jobba med “greenwashing”. Men om ni genuint har frågan som central behöver ni inte oroa er så mycket. Då kan det istället bli “greenmuting”. Så ut och kommunicera allt bra ni gör! Det är kritiskt för er organisation!

Av: Rebecca Cannerfelt