Kari Syrjä
Marknadsföreningen Stockholm | Möt medlem, Nätverksträffar

”Man kan göra stor skillnad bara genom att omfördela befintliga resurser”

–Möt vår medlem Kari Syrjä

Denna vecka möter vi en medlem som du, om du gått på några av våra aktiviteter i år, knappast har missat. Kari Syrjä är en av våra mer aktiva medlemmar och flitig besökare av våra evenemang, alltid laddad med nya frågor och insikter att dela med sig av. Han beskriver sig som en ”open networker” av naturen och det är sannerligen också så vi känner honom. Här berättar han lite mer om sitt arbete och om årets ”Wow Moment”.

Missa inte att vi har en nätverksträff tillsammans med Proof Analytics redan nu på onsdag 4 december med B2B-nätverket, på en lunch där vi får reda på hur du som marknadschef/marknadsförare inom B2B får bästa ROI på dina marknadsinsatser och kan ”försvara din marknadsbudget”. Alla medlemmar är förstås välkomna att anmäla sig!

Kari, hur lyder din hisspitch för Proof Analytics för de som inte känner till er?

–”Start with Why?” sa den famöse Simon Sinek. Många företag har problem att bevisa marknadsaktiviteternas affärsvärde och inverkan på försäljningen, speciellt om vi tänker på tidsfördröjda effekter. Proof Analytics hjälper dig att besvara de här viktiga frågorna:

  • Hur ökar vi försäljningen med hjälp av marknadsföring?
  • Vilka marknadsaktiviteter ska vi satsa mer respektive mindre på?
  • Vilket värde ger PR & Kommunikation på lång sikt?

Proof är världsledande inom automatiserad marknadsföringsmix-modellering. Med vår plattform kan du koppla marknadsaktiviteter till vinst och lönsamhet på minuter, utan att du behöver sätta igång ett gigantiskt IT-projekt med associerade risker.

Vad är din roll där och vad kan du berätta om ditt arbete?

–En del av mitt jobb är att lyfta upp de befintliga kundernas framgång och exponera deras varumärken globalt genom customer advocacy, med andra ord se till att nöjda och lyckade kunder pratar, hjälper och delar värdefulla insikter med varandra.

Andra delen är affärsutveckling mot nya marknader och segment i våra fokusländer globalt. Jag är ”open networker” av min natur, så skicka gärna LinkedIn-inbjudan och vi kan ta en fika! Missionen är att hjälpa CFO & CMO att samverka, så att marknadsförarna får behålla och eventuellt utöka sin budget. Vi vill vara marknadschefens bästa vän och hjälpa dem att bevisa sitt värde, öka värdet av marknadsföringen och se till att de sitter kvar på sina välförtjänade platser i ledningsgrupper hos bolag som vågar visa vägen!

Vilken utveckling följer du med störst intresse just nu?

–Att många marknadschefer faktiskt får lämna sin post p g a att det är så svårt att bevisa hur marknadsföring påverkar säljresultat. Det är många CMOer som sitter kortare än 2 år och det är ett tydligt problem att ledningsgruppen inte tycker att de får de siffror och rapporter som de behöver för att kunna investera i marknadsaktiviteter på ett bra sätt.

Har du haft någon riktig ”WOW moment” i år?

–Ja. Det absolut häftigaste på sistone var att en av Europas snabbaste växande bolag sedan länge, svenska klockmärket Daniel Wellington, ville bli ännu bättre i sin marknadsföring och anlitade oss för att fortsätta växa smartare. Ett ”Wow moment” är att se hur de insikter som man så snabbt kan få när man jobbar med regressionsanalys kan vända en nedåtgående tillväxttrend. Att man kan göra stor skillnad bara genom att omfördela befintliga resurser – helt enkelt sluta göra det som inte lönar sig och satsa mer på det som faktiskt ger resultat.

Handen på hjärtat – vem hejar du på när Sverige och Finland möts i hockey?

–Sorry, but not sorry, FINLAND så klart!!!

Varför är du medlem i Marknadsföreningen?

–Medlemskap i Marknadsföreningen är ett ypperligt sätt att hålla sig updaterad. Man får värde för pengarna. Föreningen erbjuder massvis med olika specifika nätverksträffar från frukost, lunch till after work – jag tror det är därför den är så populär, för att den passar väldigt många individer. Oberoende om man är intresserad av akademisk forskning, varumärkesutveckling eller growth hacks så kan man alltid hitta nåt av intresse. Enda nackdelen är väl att man inte alltid hinner med.