Svenskarna och internet 2024
Marknadsföreningen Sverige | Blogginlägg, Fördjupning och tips, Gästblogg, Referat

Var femte svensk behöver hjälp med det digitala. Sociala medier ger oss tips och råd, men får vissa av oss att må dåligt – främst unga kvinnor. Nästan alla tycker att polisen ska få övervaka våra privata konversationer på nätet. Det här är det digitala Sverige år 2024.

– Internetstiftelsen

”Fortfarande endast en tredjedel som använder AI i jobbet”

Igår släppte Internetstiftelsen sin årliga rapport i samband med ett event på Sergel Hub i Stockholm, samt online. Vår vd Marie Sommar och styrelseledamot Hanna Axelsson, senior rådgivare Rud Pedersen Communications, var på plats och ger här sina reflektioner kring årets rapport. 

Hanna Axelsson
Hanna Axelsson och Marie Sommar

Hanna Axelsson, senior rådgivare Rud Pedersen Communications

Vad tycker du är mest intressant i årets rapport?

– Flera saker som lyftes i rapporten blir viktiga för oss att hålla koll på framåt, som barn och ungas val av digitala kanaler där till exempel TikTok och Snapchat tappar stort i de yngsta målgrupperna. Intressant att ta del av hur sociala medier påverkar oss alla och att så många som 40% tycker att de ”slänger bort för mycket tid” här. Men en fortsatt viktig och ganska oroande fråga som presenterades i rapporten är hur många som aldrig tar del av traditionella mediers fördjupande nyheter.

Vad innebär detta för marknadsförare och kommunikatörer?

– För oss som jobbar med kommunikation är det viktigt att förstå hur många som aldrig läser något bakom betalvägg eller tar del av public service. Endast var tredje svensk tar del av nyheter bakom betalvägg och frågan är varför man inte vill betala för fördjupningen som de traditionella medierna erbjuder? Varför nöjer man sig med grunda insikter och snabba nyheter? Som Måns Jonasson från Internetstiftelsen så träffsäkert beskrev det – ”som att nöja sig med att kolla löpsedeln istället för att öppna tidningen”.

Något du tycker var oväntat i årets rapport?

– Tyvärr inte det minsta oväntat, men ändå en väldigt tråkig utveckling, att andelen högstadieelever som utsatts för näthat och kränkningar har vuxit från 17 till 24% på bara två år. Här måste vi alla hjälpas åt och prata mer om det med våra barn och ungdomar. Att nästan hälften av de yngsta kvinnorna känner sig mindre attraktiva när de jämför sig med andra på sociala medier är också en väntad, men alltjämt lika tråkig utveckling. Glädjande trots allt att det verkar släppa ju äldre man blir och 80-talisterna verkar inte alls bry sig i samma utsträckning.

Internetstiftelsen

Marie Sommar, vd Marknadsföreningen

Vad tycker du är mest intressant i årets rapportsläpp?

– Jag brukar ha lite extra span på sociala medier-användningen och hur den förändrar sig över tid. Där är det inte så stora ändringar numera från år till år, mer än målgrupper som flyttar på sig mellan plattformar. I år är Youtube störst om man ser till total användning (79%), men Facebook och Instagram är större om man ser till daglig användning. Dock minskar FB dagligen från förra året samtidigt som TikTok ökar på daglig basis. Än är inte heller Twitter-döden här, X är i princip lika stort som TikTok. Också en intressant reflektion att TikTok minskar bland de yngre, kanske en effekt från skärmtidsdebatten.

Jag var också nyfiken på AI, ett område som inkluderades i rapporten för första gången förra året. Den har inte blomstrat brett nu som man förväntat sig, och det är fortfarande endast en tredjedel som använder AI i jobbet. Jag gissar att siffran är högre bland marknadsförare och kommunikatörer. AI används annars mest av de unga och på en rad olika områden; 7 av 10 använder t ex AI som hjälp vid studier.

Jag tycker också det är tankeväckande att det är drygt 6 av 10 svenskar som endast använder kostnadsfria nyhetsmedier för samhällsnyheter. Vad gör det med samhällsdebatten om många missar fördjupning och fler perspektiv på en fråga?

Vad innebär detta för marknadsförare och kommunikatörer?

– Bra att ha span på SoMe-användningen utifrån val av kanalmix och att också reflektera kring den riktade digitala marknadsföring och hur det uppfattas hos mottagaren. Mer än 6 av 10 tror på den seglivade myten att deras mobil tjuvlyssnar på dem på grund av den reklam de får. Lägger vi ihop det med det vi vet om reklamtrötthet och att många är kritiska till traditionell reklam så inser man att vi i branschen har ett ansvar att göra både relevant och underhållande reklam för att nå fram och få effekt.

Något du tycker var oväntat i årets rapport?

– Det är dessvärre inte oväntat, men tycker det är alarmerande med näthatet som fortsätter vara utbrett (7%), högre bland unga och att det nu i år också ökar för unga män. Det är ett hårt klimat på många plattformar och forum, hur kan vi komma till rätta med det? Som mamma till två tjejer i unga tonåren så är det också en ögonöppnare att unga tjejer drabbas mest av alla (upplever att man slösar bort sin tid) och mår sämre av sociala medier. Samtidigt är bilden mångfacetterad – sociala medier är en källa för tips och stöd och underlättar kontakter med nära & kära samt nya kontakter.

_______________