Marknadsföreningen Sverige | Blogginlägg, Gästblogg, Kurser, Nätverksledaren har ordet
”Genom att kommunicera både nuvarande och framtida åtaganden kan man skapa starka och trovärdiga varumärken och inte minst sticka ut och få ökad konkurrenskraft”
Tycker ni att det är svårt att kommunicera kring era hållbarhetsinitiativ? ”Greenhush”, ”greenwash” och avsaknad av en genomarbetad hållbarhetsstrategi kan sätta käppar i hjulet för många. Under kommande år styrs det upp med nya rapporteringslagar, vilket gör att hållbarhetsarbetet blir alltmer centralt och nödvändigt. Inför vår kurs den 9 april, Storytelling + Hållbarhet, passar vi på att intervjua kursledare Maria Westman, strategisk rådgivare och grundare av C by West.
Varför är det viktigt för företag att kommunicera sitt hållbarhetsarbete?
– Det är viktigt att kommunicera vad man gör, vad man planerar att göra och vilken inriktning och mål man har. Det är också centralt att inte bara visa vad man gör inom hållbarhet idag, utan även vad man planerar att göra i framtiden. Genom att kommunicera både nuvarande och framtida åtaganden kan man skapa starka och trovärdiga varumärken och inte minst sticka ut och få ökad konkurrenskraft.
Vilka är några av de vanligaste utmaningar du ser att företag brottas med inom detta?
– Jag ser flera utmaningar hos företag och organisationer kopplat till hållbarhetskommunikation. Bland annat förekommer ”greenhush” där många företag är tysta om sina hållbarhetsinsatser eftersom de är osäkra på hur de ska kommunicera om det. Det är en utmaning att komma igång med kommunikationen om man inte har en tydlig strategi och plan.
Vi kommer att få arbeta med hållbarhet resten av våra liv, så det är bara att sätta igång och utveckla det vidare
Det finns även rädsla för ”greenwash”: Vissa företag tvekar att kommunicera om hållbarhet eftersom de är rädda att de kan anklagas för greenwashing, det vill säga att de överdriver sina insatser. Det är här transparens och ärlighet blir avgörande, det som kommuniceras ska kunna bevisas.
En annan utmaning är att hitta rätt plats för hållbarhetsarbetet i organisationen och förankra det i ledningen och hela verksamheten. Det kräver självinsikt och förmåga att integrera hållbarhetsagendan i företagets kärnverksamhet.
Vad händer på området just nu?
– Det kommer nya EU-direktiv om hållbarhetsredovisning som beräknas bli lag i Sverige och i hela Europa (CSRD) redan 2024. Finansinspektionen är ansvarig tillsynsmyndighet i Sverige för en rad nya regelverk inom hållbar finans, se länk nedan för uppdaterad information.
I och med CSRD så är det centralt för företag och organisationer att komma igång med både det strategiska hållbarhetsarbetet såväl som kommunikationen kring det. Det kommer bland annat att krävas att göra och rapportera en dubbel väsentlighetsanalys som innefattar att både ta hänsyn till påverkan som företaget har på omvärlden samt den påverkan hållbarhet kan ha på företaget och dess affär, inkluderat alla värdekedjor.
Du har tidigare nämnt att varje företag har sin egen ”mognadsresa” inom hållbarhet – vad innebär det och varför tycker du det är viktigt för företag att inse var de befinner sig i denna resa?
– Själva mognadsresan brukar jag dela in i fyra huvudsakliga steg: Att bli medveten om vad man bör göra, förmågan att förankra arbetet i organisationen, att hitta motivationen och att ha mod att våga aktivera och att kommunicera. Som i alla förändringsprocesser är det viktigt att ha självinsikt. Förändring tar tid. Just kring hållbarhet så tar det tid att hitta sin inriktning, sedan ska alla vara med på arbetet och det tar tid att genomföra.
Maria avrundar vårt samtal med att påpeka att framtidens hållbarhetskommunikation handlar om att balansera tre perspektiv för att ha ett integrerat hållbarhetsarbete och kommunikation.
Börja med att fråga er själva: Vad måste vi göra? Vad gör vi redan? Vad bör och vill vi göra?
- Det som måste göras: Uppdatera er på nya lagar, primärt CSRD, och gör ett viktigt strategiskt förarbete för att kunna rapportera ert hållbarhetsarbete och effekten av det.
- Det som redan görs: Berätta vad ni gör idag – ärligt och uppriktigt! Var inte tysta! Våga skapa intressant och inspirerande kommunikation.
- Det ni vill och bör göra framåt: Berätta vad ni avser och planerar att göra i framtiden! Ha mod och tillförsikt i ert arbete framåt.
Det kommer att kräva transparens, ärlighet och en vilja att ständigt utvecklas inom hållbarhetsområdet och att våga kommunicera. Var medveten om att det alltid kommer att finnas delar som du måste göra för att kunna redogöra för och rapportera. Men tänk också på att det finns delar i hållbarhetsarbetet som ni redan gör idag, och att det handlar om att utforska det och kunna göra bra kommunikation och storytelling av det. Vi kommer att få arbeta med hållbarhet resten av våra liv, så det är bara att sätta igång och utveckla det vidare.
Kursen jag håller hos er i november handlar ju mycket om att hitta sin story och våga diskutera. Vi kommer att vara en grupp med olika personer som kommer in med lite olika infallsvinklar och det brukar också vara otroligt givande för att sätta igång tankar och idéer.
Länk till Finansinspektionen för mer läsning om CSRD och rapporteringskrav:
https://www.fi.se/sv/hallbarhet/