Marknadsföreningen Sverige | Blogginlägg, Nätverksträffar, Referat

Så når du Sveriges snabbast växande målgrupp!

–Referat från en träff med nätverket CSR & hållbarhet

Den 19:e februari besökte vi på Marknadsföreningen Stockholm, The Social Few, en nordisk agentur som hjälper organisationer att skapa tillväxt genom sk “datadriven inkludering”.

Idag har 25 procent av Sveriges invånare utländsk bakgrund och denna målgrupp har en årlig köpstyrka på ca 400 miljarder kronor. Det är också den snabbast växande målgruppen i Sverige. Trots detta exkluderas denna målgrupp ofta i organisationers strategier, arbetssätt och kommunikation, enligt The Social Few. Detta sker oftast inte medvetet, menar de, utan är helt enkelt på grund av att många svenska organisationer är väldigt homogena idag och saknar mångfald och olika perspektiv. När man segmenterar sina målgrupper är inte etnisk identitet alltid en faktor vilket det framåt behöver vara.

För att lyckas framåt i ett alltmer multikulturellt Sverige behöver organisationer bli mer inkluderande. Det behövs mer kunskap om olika språkgrupper och perspektiv i Sverige – inte minst kring värderingar, konsumtionsmönster och vad målgrupperna själva önskar ha för att känna sig inkluderade. ”Det är inte en målgrupp vi talar om” säger Suzan Hourieh, grundare till The Social Few.

För att skapa innovation och tillväxt behöver du inkludera fler perspektiv och uppnå vad The Social Few benämner som “hög perspektivtäthet”. Ju högre denna är inom en och samma organisation – desto bättre resultat. Dock tillägger Suzan att det inte räcker med att göra en quick fix och/eller göra antaganden. Du behöver skapa en sk “inklusiv infrastruktur” baserad på kvalificerade insikter och relevant data.

Summa summarum: Insikter + beslut på relevanta grunder blir större impact!

Vill du läsa mer om hur du kan öka tillväxten med hjälp av ökad inkludering, kolla in The Social Fews sida!

Av: Rebecca Cannerfelt