Marknadsföreningen Sverige | Möt medlem
Med svart bälte i kommunikation – Möt onlinemedlem Cajsa Lindgårdh
Cajsa Lindgårdh är MiS-medlemmen vi ofta träffade på våra lunch- och frukostseminarier, som lämnade storstaden för landet – och tog sitt medlemskap med sig. Med vårt onlinemedlemskap kan hon fortsätta inspireras av, och uppdatera sig genom, vårt utbud på distans. Här checkar vi in med Cajsa (och grisarna Ernest, Edgar och en och annan höna) för att få veta mer om hennes nya liv och arbete.
❞ För drygt fyra år sedan bestämde jag och min man att vi skulle flytta till Skåne. Vi var liksom klara med storstaden. Att det blev just Simrishamn beror på att jag har anknytning hit. Nu bor jag på en gård från 1849 med man, barn, fem höns, två hundar och två grisar. Jag jobbade på distans för ett företag i Stockholm under pandemin men ville testa på nåt nytt och jobba närmare hemmet. För två år sedan fick jag jobb på Simrishamns kommun som kommunikatör. Jag har nu åtta minuters pendling till jobbet, så man kan nog säga att det blev lite närmare. ❞
Vad innebär det att ha ”svart bälte i kommunikation”?
– Det kan man fråga sig. Jag tränade judo några år när jag var yngre, och har man svart bälte är det en tydlig markering att man är bra. Jag tycker man kan få skryta om sina kunskaper. Vi är blyga i Sverige. Men, det finns flera grader svart bälte, så lite ödmjukhet har jag blandat in. Jag har jobbat med försäljning, marknadsföring och kommunikation i över 30 år. Och hela tiden förnyat och byggt på mina kunskaper. Så jag har helt enkelt ”svart bälte i kommunikation”.
Jag har en bred roll och stöttar mina kollegor både strategiskt och taktiskt även i löpande kommunikationsarbete. Just nu är det mycket fokus på kriskommunikation och beredskap samt kompetensförsörjning.
Du är kommunikatör på Simrishamns kommun – berätta lite om vad som händer hos er!
– Ja, den som trodde att vi har tråkigt på kommunen, kan nu tänka om. Här händer massor! Jag hade aldrig jobbat kommunalt innan, så mycket känns nytt. Jag har en bred roll och stöttar mina kollegor både strategiskt och taktiskt även i löpande kommunikationsarbete. Just nu är det mycket fokus på kriskommunikation och beredskap samt kompetensförsörjning. Vad gäller det senare så håller jag och en kollega från HR på att intervjua alla (!) 1 400 kollegorna om hur de uppfattar oss som arbetsgivare. Det ligger som underlag för vårt arbetsgivarvarumärke.
Jag har också fått ett par nya ”områden” som jag håller på att lära mig – näringsliv och Marint centrum, vilket är jätteroligt. ”Man får inte mugga igen”, som några herrar i sina bästa år sade på mitt förra jobb. (Marint centrum – Simrishamns kommun)
Har du ett bästa nätverkartips?
– Börja internt. Jag har alltid jobbat nära HR, och det är verkligen givande, och nödvändigt. Vi har så mycket som hänger ihop. Jag som är ganska ny på kommunen jobbar mycket på att lära känna mina kollegor, deras vardag och behov.
Både internt och externt handlar det om att vara lite oblyg. Har du möjlighet, på mässor eller stormöten – sätt dig vid de du inte känner och luncha, säg hej, presentera dig och var nyfiken. Fråga andra hur de gör. Be om tid för ett möte. Många tycker om att dela med sig och varför uppfinna hjulet igen?
”Man får inte mugga igen”, som några herrar i sina bästa år sade på mitt förra jobb.
Det senaste du lärde dig?
– Att ett AI-verktyg kan läsa in post-it lappar och tolka handstilar. Så skönt efter en workshop! Men, om jag ska ta upp nåt lite större, så vet jag mycket mer om fisket i Östersjön nu och vad vi behöver göra för att bevara fiskebestånden för framtiden. Det är bland annat det Marint centrum jobbar med.
Mest spännande utveckling just nu?
– Jag måste väl säga AI, för annars kanske jag inte verkar ha nån koll. Men, eftersom vi inte använder det fullt ut ännu, så tror jag faktiskt att världsläget (om man kan kalla det utveckling?) tvingar oss att bli vassare på kommunikation. Inget får en på tå bättre än en kris…
Och jag älskar att vi jobbar mer med rörligt och film. Jag kan göra mycket själv. För några år sedan var det ju helt omöjligt. Men, jag har stor respekt för de som kan hantverket. Min man är filmare, och jag kommer nog aldrig att komma upp i den nivån.
Även denna höst verkar alla snacka AI – du också?
– Ja, vi snackar AI. Och vi har några som kan mer än oss andra. Men, vi kommunikatörer använder det sparsamt idag. Vi måste också landa hur vi ska jobba med det, utifrån ett säkerhetsperspektiv. Extra viktigt för oss som kommun.
Varför är du onlinemedlem i Marknadsföreningen Sverige?
– Jag har varit medlem i många år, men sedan jag flyttade till Simrishamn kan jag inte vara med på fysiska möten. Då var ändå onlinemedlemsskapet en bra kompromiss. Jag kan inte vara med på allt, men på en hel del.