Retorik
Marknadsföreningen Stockholm | Blogginlägg, Gästblogg

”Koncentration, förväntan, ja kanske rentav magi”

– Tips och råd inför talarsituationen

Vår vän och kursledare, röst- och retorikexpert Per Furumo, lär knappast vara ett obekant namn för många av våra medlemmar. Utöver vår mycket omtyckta workshop i retorik och presentationsteknik som Per leder, brukar vi kunna se honom bjuda på tips och inspiration inom sitt område lite då och då. Vad kan man hitta för knep och grepp när det är dags att tala inför kollegorna, teamet eller kanske släkt & vänner? 

Per Furumo

_________

När faster Astrid, morbror Bertil, bästa kompisarna Bosse och Bettan eller varför inte du själv, säger något på kalaset eller släktträffen så är det, oftast, bara kul. Vi förväntar oss inte ett professionellt genomfört tal utan gillar bara att nån vill säga något inför alla som närvarar. Gesten i sig är det viktiga, vi blir glada bara för den.

Men även beträffande det spontana talet, eller i det förberedda, är det ingen nackdel att medvetet använda sig av en liten ledstång, att inte enbart gå på känsla och spontanitet, för att trots allt åstadkomma något minnesvärt, något som bidrar till att ladda orden. För du vet säkert innerst inne vad du vill förmedla. Men när du har formulerat det inför dig själv kan det vara bra att också ha koll på några saker som handlar om hur, det där som får dina ord att fästa än mer.

Några tips och råd

MuntligtTre minuter är det optimala för ett festtal, tre minuter känns fräscht, ingen hinner tröttna. Överhuvudtaget är tretalet det optimala på många sätt: när vi räknar upp saker, när vi minns tillbaka, när vi argumenterar etc. Underbart är kort!

 

MötenVåga spela på tystnaden: Om du klingar i ett glas och därefter från och med att det blivit tyst i rummet väntar tre, kanske fyra sekunder skapar du koncentration, förväntan, ja kanske rentav magi innan du ens hunnit säga något. Och sen under talets gång: visa med pausering när det är nytt stycke eller när du sagt något du tycker är extra viktigt, att det får sjunka in. Pauserna påverkar orden – det vi sa och det som komma skall. Väl avvägd pausering skapar förväntan och påverkar hur vi som mottagare hör och uppfattar ord och budskap, väl avvägd pausering hjälper oss att äga rummet. It´s all about timing.

SamspelVåga plocka fram en något förstärkt artikulation och betoning! När någon talar från en ”scen” har vi som mottagare helt andra öron än när vi lyssnar till någon i ett vanligt samtal. Det lätt förstärkta tilltalet triggar och attraherar till lyssning och mental närvaro hos mottagaren, ökar förutsättningarna för att förmedla känslor. Detta är djupt nedärvt sedan vi från klippavsatser och runt lägereldar förde budskap, kultur och tradition vidare.

Sist men inte minst: det viktigaste är inte att excellera, det viktigaste är att man, kanske lite högtidligt, inför släkt, vänner, kollegor, uttrycker och delar en känsla. Låt oss damma av det gamla talesättet: ”hellre lyssna till den sträng som brast än att aldrig spänna en båge!

/Per Furumo

__________
Per Furumo är konsult i talarträning/retorik/presentationsteknik. Som röstspecialist sticker Per ut bland Sveriges retorikkonsulter. Bland kunderna finns en mängd av våra stora företag och organisationer, Advokatsamfundet, Regeringskansliet, EU-kommissionen, offentliga personer inom näringsliv och politik samt många andra.

Nästa kurstillfälle: 15 november