21 september 2017  ·  Nyheter

Referat: Kreativitet som mediekanal

”Ju tightare budget, desto mer vågad kreativitet”

CP+B
Sofia Weman och Markus Lindsjö

Kreativitet som mediekanal innebär idag så mycket mer än en snygg bild med smart text. Att sälja rätt idag innebär att göra en djupare hemläxa, där man kartlägger vad som egentligen är INTRESSANT och RELEVANT för konsumenten.

Ja, vi har alla hört det förut. Men hur ska vi vara mer kreativa då? Dagens konsument är trött på reklam och överrumplad av ogenomtänkta budskap, reklamer och notiser… hur ska vi nå konsumenten som INTE vill bli nådd?

Stort tack till Uncle Unicorn (f.d. CP+B Scandinavia) som delade med sig av sina bästa referenscase för MiS-vänner på Helioworks AB och gav oss sina värdefullaste råd för framgång.

Vad fungerar?

  • INSIKT: Gör din hemläxa. Gör djupanalys och ta reda på vad som berör din målgrupp.
  • FÖRÄNDRING: Hitta lusten att kommunicera på ett nytt sätt.
  • MOD: Avgör hur modig er kommunikation får vara och synka siffran mellan kund och byrå. Säg, en skala på 3/5? Super! Då vet alla var slutresultatet ska mötas.

Börja idag!

Når vi uppsatta resultat idag? Om inte, gör en förändring.

  1. Se över språket, tonalitet och varumärkets personlighet.
  2. Lär känna målgruppen, deras beteende och deras språk.
  3. Välj rätt kanaler, fördela mediebudget rätt.
  4. Finslipa budskapet, sålla oväsentligheter och prioritera innehåll.

Referenscase

Referenscase där varumärkesresan har överraskat och gjort oväntat modiga och kreativa insatser:

Klarna
I Klarnas senaste kampanj åker en fisk rutschkana i slowmotion och glider fram på golvet med en manlig speakerröst i bakgrunden ”That was smooth!”. Klippet beskriver den samlade känslan av hur en riktigt bra upplevelse bör vara när man handlar på nätet.

Carlsberg Group
Skapade en enorm spridning om deras kvalité genom att gå från traditionell marknadsföring till att lansera en oväntad skönhetsserie, ”Beer Beauty”. Serien består av allt från schampo, balsam och body lotion, en kampanj som inte enbart gav omedelbar spridning, utan även täckte kampanjens hela mediebudget.

MACMA
En genial kampanj i kampen mot bröstcancer, då allvaret inte kan demonstreras med ett kvinnobröst och dess bröstvårtor. Organisationen MACMA lyckades kringgå censurproblemet genom att skapa en kampanj där mannens bröst är i fokus, men med inspel av en undangömd kvinna. #ManBoobs4Boobs

Domino’s
Kunder med ett online-konto hos pizzakedjan Domino’s kan beställa sin favoritpizza med hjälp av en emoji eller hashtag på Twitter. En prisbelönt kampanj som fortsätter att sprida succé världen runtom. #EasyOrder

Sveriges Radio
En spridningsvänlig kampanj som gav alla gäster på P5 STHLM möjligheten att sprida sin egen intervju i sina sociala medier, via ett sms med direktlänk till inspelningen. Hela 40% av alla gäster delade sin medverkan på nätet (och spridningen fortsätter fortfarande).

McCANN
En trafiksäkerhetskampanj för metron i Melbourne (Australien) som har setts över 50 miljoner gånger på YouTube och resulterade i 21% färre olyckor och dödsfall i Melbournes tunnelbana. Går inte att beskriva, utan måste ses med egna ögon. #DumbWaysToDie

_____________

TIPS: Missa inga av våra andra spännande kommande seminarier!

BILDER:

Caroline Sellstone
Caroline Sellstone var på plats och gjorde en supersnygg mind map. Ni kan se den bl a på MiS Instagram!

Seminarium

CP+B

CP+B

Seminarium

Seminarium

CP+B